Τα Δ.Σ ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στον αναπληρωτή υπουργό παιδείας

Τα Δ.Σ. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ πραγματοποίησαν στις 23 και 24/7 συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη για τα φλέγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα (διορισμοί, εγκύκλιος και τοποθετήσεις των αναπληρωτών, κάλυψη κενών, πολυνομοσχέδιο, μετατάξεις,

οργανικές θέσεις, ειδική και προσχολική αγωγή…).

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εξέφρασαν την αγωνία τους για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών αλλά και για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, καθώς με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει νέα βάρη στις ζωές των εργαζομένων και πολύ περισσότερο στους συναδέλφους της ελαστικής εργασίας. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κατευθύνσεων της ΕΕ (δημοσιονομικό συμβούλιο, αντιλαϊκά ισοδύναμα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί) οδηγούμαστε σε απώλεια χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και στο χώρο της εκπαίδευσης. Στην ατζέντα μπαίνει το καθεστώς μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο από το 2016. Επιπρόσθετα, το ανώτατο όριο του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο θα προσαρμόζεται με στόχο να διασφαλίζεται η μείωσή του σε σχέση με το ΑΕΠ μέχρι το 2019.

Οι εξελίξεις αυτές, μαζί με τη νέα διάταξη για τα 30άρια τμήματα, αντικειμενικά δημιουργούν βάσιμους φόβους για δραματικές περικοπές στον αριθμό των αναγκαίων μόνιμων διορισμών (θα γίνουν;) και στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Δυστυχώς ο Αν. Υπουργός επιβεβαίωσε τους φόβους μας. Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα για το σχεδιασμό της νέας χρονιάς, για να λειτουργήσουν τα σχολεία ομαλά, με εκπαιδευτικούς και μαθήματα για όλα τα παιδιά. Συγκεκριμένα ρωτήσαμε τον Αν. Υπουργό για τον αριθμό των μονίμων διορισμών στην εκπαίδευση, τη στιγμή που τα κενά με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς υπολογίζονται σε πάνω από 25.000, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα του σύγχρονου και ρεαλιστικού αιτήματος της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τονίσαμε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση οξυμμένων προβλημάτων των συναδέλφων αναπληρωτών και πρόσληψή τους σε μία φάση από την αρχή της χρονιάς. Τέλος θέσαμε το ζήτημα απόδοσης οργανικών θέσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Ο Αν. Υπουργός είπε για την εγκύκλιο των αναπληρωτών ότι δεν μπορεί να αλλάξει τώρα ο νόμος και ότι θα ισχύσουν τα κριτήρια του Λοβέρδου (δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία 2010-12 και διατηρείται ο διετής τιμωρητικός αποκλεισμός), ενώ δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση, στο αίτημα για κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς και στα δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών (επίδομα ανεργίας, άδειες ασθενείας).

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας δεν υπήρξε καμία δέσμευση, καμία συγκεκριμένη απάντηση για τον αριθμό των μόνιμων διορισμών που επί μήνες υποσχόταν, των προσλήψεων αναπληρωτών, για την κάλυψη των κενών.

Για τους διορισμούς  το Υπουργείο επανέλαβε τις θέσεις του για μοριοδότηση με βάση την επιτυχία στον ΑΣΕΠ του 2008 και την προϋπηρεσία, ενώ συμπληρωματικά θα μοριοδοτούνται και όσοι έχουν 3 παιδιά και πάνω. Οι συνάδελφοι από τον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να μπαίνουν στον πίνακα διορισμού εφόσον έχουν απολυθεί, έχουν 6χρονη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, και έχουν ήδη 2 χρόνια ως αναπληρωτές.

Για τους εκπαιδευτικούς που μετατάχτηκαν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, απάντησε ότι δεν υπάρχει κατεύθυνση υποχρεωτικής επιστροφής τους στη δευτεροβάθμια, αλλά και ότι δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί οργανικές θέσεις για αυτούς τους συναδέλφους. Ταυτόχρονα καμία μέριμνα δεν προτίθεται να λάβει για τις αντίστοιχες ειδικότητες της πρωτοβάθμιας που ζητούν μετάθεση ή απόσπαση στον τόπο διαμονής τους.

Συνάδελφοι, -ίσσες,

Οι απαντήσεις του Αν. Υπουργού επιβεβαιώνουν ότι με τη νέα σχολική χρονιά εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκρηκτικά προβλήματα. Απευθυνόμαστε σε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφου που αντιλαμβάνεται ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι πρέπει να δράσουμε μαζί, με στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών, αντιεκπαιδευτικών μέτρων, παλιών και νέων. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η οργανωμένη πάλη όλων των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.