Ρύθμιση πυροδανείων ζητούν τα Επιμελητήρια Ηλείας,Αρκαδίας,Μεσσηνίας

Να γίνει με σαφήνεια η υπαγωγή των αποκαλούμενων πυροδανείων στο νέο νόμο για τα «κόκκινα δάνεια», όπου έχουν υπαχθεί τα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, ενώ παράλληλα να θεσμοθετείται η υποχρεωτική για τις τράπεζες υλοποίηση των προβλεπόμενων ρυθμίσεων

για τις επιχειρήσεις που συμπληρώνουν τα κριτήρια του νόμου.

Επιπλέον, «σε πιο προχωρημένο στάδιο, θα μπορούσε να προταθεί, ειδικά για τα δάνεια αυτά, να γίνει κούρεμα 50% (υποχρεωτικά) του κεφαλαίου και το εναπομένον υπόλοιπο να καταβληθεί σταδιακά σε βάθος 10ετίας, τουλάχιστον με μηνιαίες άτοκες δόσεις, με περίοδο χάριτος δύο χρόνων, δηλαδή από το 2017, με κεφαλαιοποίηση των τόκων που μένουν ανεξόφλητοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014».

Τα πιο πάνω εισηγήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας και Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα, στα γραφεία του Επιμελητηρίου, με τους βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Πέτρο Κωνσταντινέα, Θανάση Πετράκο και Ελενα Ψαρρέα.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές δεσμεύθηκαν ότι θα μεταφέρουν την πρόταση στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Ειδικότερα, η πλήρης εισήγηση που έγινε από τον Δ. Μανιάτη κατά τη χθεσινή συνάντηση αναφέρει τα εξής:

«1. Τα εγγυημένα δάνεια από το Δημόσιο έχουν ενταχθεί στον νόμο 4307/2014, που καθορίζει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των ”κόκκινων δανείων”. Στο νόμο προβλέπεται και ”κούρεμα” κεφαλαίου και τόκων σε ποσοστό μέχρι και 50%.

Ομως, στο άρθρο 61, παρ. 4, παρέχεται η ευχέρεια στην τράπεζα για να ανταποκριθεί σύμφωνα με την αίτηση ή όχι. Αυτό ισχύει βέβαια για όλα τα δάνεια αυτής της κατηγορίας, είτε είναι εγγυημένα, είτε όχι. Θα πρέπει στο νέο νόμο που έχει ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση για τη βελτίωση του προηγούμενου, όσον αφορά τα ”κόκκινα δάνεια”, να υπάρχει διάταξη που να υποχρεώνει τις τράπεζες για την υλοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων, εφ’ όσον οι αιτούμενοι δανειολήπτες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που αναφέρει ο νόμος.

2. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα πυροδάνεια ελήφθησαν κάτω από ειδικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης και σε μια χρονική περίοδο που δεν είχε διαφανεί η οικονομική κρίση. Για τον λόγο αυτό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεχθεί με αποφάσεις τις συνεχείς παρατάσεις της περιόδου χάριτος. Ο λόγος είναι ότι αφορούσε επιχειρήσεις κυρίως μικρού μεγέθους, που ήταν εγκατεστημένες σε περιοχές που αντιμετώπισαν έκτακτες συνθήκες, λόγω των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο θα μπορούσαμε να προτείνουμε, ειδικά για τα δάνεια αυτά, να γίνει κούρεμα 50% (υποχρεωτικά) του κεφαλαίου και το εναπομένον υπόλοιπο να καταβληθεί σταδιακά σε βάθος 10ετίας, τουλάχιστον με μηνιαίες άτοκες δόσεις, με περίοδο χάριτος δύο χρόνων, δηλαδή από το 2017, με κεφαλαιοποίηση των τόκων που μένουν ανεξόφλητοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014».