Συνεχίζονται οι έρευνες στη Μάνη για την υπόθεση Ξηρού

Έρευνες στα σπίτια των φερόμενων ως συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού, που συνελήφθησαν στην Καλαμάτα, πραγματοποιήσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, οι έρευνες στράφηκαν στο διαμέρισμα

που διέμενε ο 54χρονος Έλληνας απότακτος αστυνομικος στην Αθήνα και στο σπίτι του στη Μάνη, καθώς και στο σπίτι του 37χρονου Αλβανού στα Σεπόλια.

Την ίδια ώρα, έχει κατατεθεί αίτημα προς τις δικαστικές αρχές, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των δύο φερόμενων ως συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού. Παράλληλα, οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό κι άλλων συνεργών του Ξηρού.

Η σύλληψή του 54χρονου Έλληνα απότακτου και του 37χρονου αλλοδαπού την Τετάρτη στην Καλαμάτα, αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην τρομοκρατία και στους κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Και οι δύο συλληφθέντες έχουν ποινικό παρελθόν και έχουν περάσει από τις φυλακές. Εκεί γνωρίστηκαν με τον Ξηρό και με άτομα του περιβάλλοντός του και από εκεί άρχισε η μεταξύ τους επικοινωνία.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με βάση τα ευρήματα στις γιάφκες στην Ανάβυσσο και στο Λουτράκι, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος των αντιεξουσιαστών και μελών των «Πυρήνων» στο σχέδιο δράσης του Ξηρού «είναι μικρότερο από ότι, είχε αρχικά εκτιμηθεί».

Ο απότακτος αστυνομικός φέρεται ότι ήταν ο άνθρωπος που μεσολάβησε για την προμήθεια των όπλων και εκρηκτικών, μέσω αλβανικού δικτύου, τα οποία βρέθηκαν στις γιάφκες της Αναβύσσου και του Λουτρακίου.

Τις σχέσεις του με την αλβανική μαφία ο 54χρονος απότακτος φέρεται να τις είχε αποκτήσει κατά τη θητεία του στο ελληνικό προξενείου του Αργυροκάστρου τη δεκαετία του ’90. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, ο απότακτος είχε στενές σχέσεις με τον βαρυποινίτη, χωρίς ποτέ να κατηγορηθούν από κοινού για οτιδήποτε.

Ο 54χρονος Έλληνας είχε υπηρετήσει στην ΕΚΑΜ και στην Ασφάλεια, στο τμήμα δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής μέχρι το 2002. Ωστόσο, μετά από έρευνα που είχε γίνει στο αυτοκίνητό του, είχαν βρεθεί αρχαία αντικείμενα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, γεγονός που τον οδήγησε στην σύλληψη και στην απόταξη, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Μετά την αποφυλάκισή του, επέστρεψε στο Οίτυλο της Μάνης και εμφανιζόταν ως συνταξιούχους αστυνομικός των ΕΚΑΜ. Στα τέλη του 2013 το όνομά του φιγουράρισε σε μεγάλη δικογραφία για λαθρεμπόριο τσιγάρων από το Γύθειο. Είχε συλληφθεί και αποφυλακίστηκε τον περσινό Ιούλιο.

Η Αντιτρομοκρατική έφτασε στα ίχνη του «διαβάζοντας» τις τηλεκάρτες που είχαν βρεθεί στο σπίτι της Αναβύσσου.

Ο 37χρονος Αλβανός θεωρείται βασικός συνεργάτης του Ξηρού και ο ρόλος του δεν περιοριζόταν μόνο στην ενοικίαση των δύο σπιτιών. Είχε συλληφθεί στο παρελθόν για ληστεία σε περίπτερο και για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό τον Νοέμβριο του 2013, περίπου δύο μήνες πριν την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Στον Κορυδαλλό φέρεται ότι έγινε η επαφή με τον χώρο των αντιεξουσιαστών και έτσι όταν ο Ξηρός χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί, ο 37χρονος ανέλαβε ενεργό ρόλο. Θεωρείται ότι θα έπαιρνε μέρος στην επίθεση με στόχο τις φυλακές Κορυδαλλού για τη δημιουργία συνθηκών μαζικής απόδρασης τόσο μελών των Πυρήνων της Φωτιάς, όσο και ποινικών.