Κόντρα Περιφέρειας – ΤΟΠ για το αεροδρόμιο Τρίπολης

«Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), μεταξύ των Υπουργών Αμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μέσω της οποίας επιτρέπεται στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Τρίπολης

να λειτουργεί και ως πολιτικό, ενώ παράλληλα παραχωρείται η διαχείριση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στην εν λόγω εκδήλωση εκλήθησαν να παρευρεθούν πέραν της στρατιωτικής ηγεσίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και εκπρόσωποι άλλων Περιφερειών, των εμπλεκόμενων Δήμων, Επιμελητηρίων και φυσικά ο φορέας μας από πλευράς των επαγγελματιών του Τουρισμού.

Δεν ξέρουμε για το σύνολο των φορέων, ο φορέας μας πάντως εκλήθη να παρευρεθεί στην υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ, μη γνωρίζοντας το περιεχόμενό της, τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν πλέον με δική μας πρωτοβουλία αναζητήσαμε το περιεχόμενο της ΚΥΑ, προκειμένου να εξετάσουμε ποιες περαιτέρω ενέργειες πρέπει να γίνουν γα την προώθηση του έργου, βρεθήκαμε ενώπιον σημαντικών ερωτηματικών και προβληματισμών που έχρηζαν άμεσων απαντήσεων, αφενός από τα συναρμόδια υπουργεία και αφετέρου από τον βασικό φορέα περαιτέρω εξέλιξης και υλοποίησης του έργου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ευθύς αμέσως μετά την αξιολόγηση, εκ μέρους μας, του περιεχομένου της ΚΥΑ, επιδιώξαμε άμεση συνάντηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάτι το οποίο κατέστη δυνατόν βέβαια μετά από διάστημα δύο μηνών και στην χθεσινή μας συνάντηση που είχαμε με τον περιφερειάρχη θέσαμε τους προβληματισμούς μας και ειδικότερα τους εξής:

Με βάση το περιεχόμενο της ΚΥΑ
• Δεν προκύπτει από πουθενά παραχώρηση χρήσης του αεροδρομίου της Τρίπολης προς την Περιφέρεια, παρά μόνο προς την ΥΠΑ και μάλιστα προσωρινή.
• Η απόφαση έχει ισχύ όσο διάστημα τη διαχείριση του Κρατικου Αερολιμένα Τρίπολης την έχει η ΥΠΑ, που σημαίνει ότι αν καθ’ οιονδήποτε τρόπο η διαχείριση περάσει στα χέρια άλλου φορέα, ήτοι και της Περιφέρειας, ανακαλείται αυτοδίκαια η εν λόγω απόφαση.
• Με σαφήνεια διατυπώνεται ότι η ΥΠΑ πρέπει να προβεί με δαπάνες της σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια / εργασία, προκειμένου να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα, γεγονός το οποίο αποκλείει την περαιτέρω εξέλιξη του έργου εφόσον, σύμφωνα και με δηλώσεις του κ. Κούκη, η ΥΠΑ δεν διαθέτει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια.
• Μεταξύ των όρων προβλέπεται το απόλυτα δεσμευτικό και ασφυκτικό χρονικό όριο δύο(!!!) ετών από την υπογραφή της απόφασης, ήτοι από 16-9-2014 έως 15-9-2016, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σκοπός της απόφασης, δηλαδή η έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου Τρίπολης και ως πολιτικού, ειδάλλως ανακαλείται αυτοδίκαια η εν λόγω απόφαση.
• Και τέλος, είναι σαφές βάσει του περιεχομένου της αποφάσεως, ότι αν η ΥΠΑ προβεί σε παραχώρηση της διαχείρισης σε οποιονδήποτε άλλο φορέα, ήτοι και προς την Περιφέρεια, τότε η ΚΥΑ ανακαλείται σε ό,τι αφορά στις δωρεάν παραχωρήσεις εκτάσεων που είναι και το σημαντικότερο για την όποια εμπορική εκμετάλλευση του αερολιμένα.  Συνεπώς η ΥΠΑ δεν μπορεί να προκηρύξει ΣΔΙΤ ή να προχωρήσει σε παραχώρηση προς την Περιφέρεια που με τη σειρά της θα προχωρούσε σε αντίστοιχη προκήρυξη ΣΔΙΤ.
Ολα αυτά τα στοιχεία, τουλάχιστον με βάση την παρούσα ΚΥΑ και την εκτίμησή μας, καταδεικνύουν την αδυναμία συνέχισης του έργου και αξιοποίησης του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης και για παράλληλες χρήσεις.
Η επίσημη θέση της Περιφέρειας είναι ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν, δίχως βέβαια να προκύπτει με σαφήνεια από τη χθεσινή μας σύσκεψη το πώς και το πότε. Κοινό παρονομαστή αποτελεί η επιθυμία για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης, και φυσικά εκκρεμεί και η τοποθέτηση των συναρμόδιων υπουργείων επί του θέματος.
Μέλημά μας σε κάθε περίπτωση είναι να υπάρξει και να κυριαρχήσει πνεύμα περιφερειακής συνείδησης και άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Διακατεχόμενοι από αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας απέναντι στους επαγγελματίες του τουρισμού ολοκλήρου της Πελοποννήσου, τους διαβεβαιώνουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας θέσει σε πολιτική ομηρία με κάθε είδους επικοινωνιακά τεχνάσματα και φυσικά δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τον εμπαιγμό ενός τομέα όπως ο τουριστικός, με την υψηλότερη συνεισφορά στην εθνική οικονομία, στο εισόδημα και στην απασχόληση».

Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου

Δ.Τ. Περιφέρεια Πελοποννήσου «Το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα λειτουργήσει σε πείσμα όσων επιμένουν σε άγνοιες»

Με κατάπληξη ακούσαμε τις δηλώσεις των εκπροσώπων του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ) που συμμετείχαν σε συνέντευξη τύπου σχετικά με το αεροδρόμιο της Τρίπολης και τη συνάντησή τους με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014.
Οι συμπεριφορές και οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν σαφώς μεμονωμένη έκφραση εκπροσώπων του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σε μια περίοδο όπου έχει δρομολογηθεί ολοταχώς η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης με παράλληλη πολιτική και εμπορευματική χρήση.
Το αεροδρόμιο της Τρίπολης αποτελεί κορυφαίο αναπτυξιακό έργο για την Πελοπόννησο και ως τέτοιο το έχουμε αποτυπώσει στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Ως Περιφερειακή αρχή τονίζουμε την ανάγκη για υπευθυνότητα και καλούμε για μία ακόμη φορά σε συσπείρωση δυνάμεων και σε συνεργασία όλους τους φορείς για τη συνέχιση της ανάπτυξης της Πελοποννήσου.