Νέο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στο νομό Ηλείας

Κι ενώ βρίσκονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε καραντίνα,  (ζώνη ελέγχου),  για τον καταρροϊκό πυρετό  μετά το διαπιστωμένο κρούσμα σε κοπάδι του Δ.Δ Λινίσταινας, 48 δημοτικά διαμερίσματα  των δήμων  Ανδρίτσαινας –Κρεστένων και Ζαχάρως,

η ζώνη ελέγχου πρόκειται να τροποποιηθεί και να επεκταθεί, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα  αιμοληψιών  που έγιναν σε εκτροφή στου Σέκουλα, τα ζώα βρέθηκαν θετικά  σε αντισώματα της νόσου.

Ο καταρροϊκός  πυρετός  σε κοπάδια και της Ηλείας φαίνεται να επεκτείνεται καθώς πέρα από το τελευταίο προαναφερόμενο κρούσμα στο Σέκουλα, έχει γίνει και αναγγελία για ύποπτο κρούσμα στο Δραγώγι και σήμερα η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ν. Ηλείας θα προχωρήσει σε αιμοληψίες και θα λάβει δείγματα από αιγοπρόβατα του συγκεκριμένου κοπαδιού που αριθμεί περίπου 100 ζώα, για να διαπιστωθεί αν όντως κάποια από αυτά νοσούν.

 Όπως ανέφερε ο κτηνιατρος κ. Γιώργος Γκούβας- η διευθύντρια  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού μας Μπέκυ Σπυροπούλου είναι σε άδεια αλλά ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις- τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι ήπια και οι περιπτώσεις των ζώων που έχουν νοσήσει είναι ιάσιμες, αλλά θα πρέπει να ληφθούν από τους κτηνοτρόφους τα απαραίτητα μέτρα, γιατί ενδέχεται να νοσήσουν και κάποια κοπάδια χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα μια και το στέλεχος του ιού δεν είναι παθογόνο. Επομένως η λήψη προληπτικών μέτρων επιβάλλεται.  

Να σημειώσουμε δε, ότι τα δείγματα που είχαν ληφθεί από ζώα σε εκτροφές στην Στροφυλιά ( με το μετακινούμενο κοπάδι) αλλά και στου Λάλα, ήταν αρνητικά και θετικά στα αντισώματα του ιού του καταρροϊκού πυρετού ήταν μόνο τα δείγματα στου Σέκουλα όπου βρέθηκαν να νοσούν 2 αιγοπρόβατα από το συγκεκριμένο κοπάδι των 107 ζώων, ενώ οι αιμοληψίες σε άλλα 16 της ίδιας εκτροφής ήταν αρνητικές. Σήμερα τα συγκεκριμένα δείγματα των δύο ζώων που νοσούν θα εξεταστούν ξανά  για να επιβεβαιωθεί πλήρως η εμφάνιση της νόσου. Όπως επισημαίνει ο κ. Γκούβας  έχει  ήδη ληφθεί απόφαση για να σχηματιστεί με έδρα την συγκεκριμένη εκτροφή στο Σέκουλα και αφού ληφθούν οι συντεταγμένες της περιοχής, ζώνη ελέγχου 20 χιλιομέτρων από την έδρα της και η απόφαση θα υπογραφεί σήμερα από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και θα ανακοινωθούν τα Δ.Δ που μπαίνουν στην νέα ζώνη ελέγχου. Η οποία μάλλον δεν θα έχει και μεγάλες τροποποιήσεις, αφού βρίσκεται ήδη σε καραντίνα σχεδόν όλη η νότια Ηλεία.

Βεβαίως όπως συμπλήρωσε ο κ. Γκούβας, το ότι τα συμπτώματα είναι ήπια και αντιμετωπίσιμα, δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό κάποιους κτηνοτρόφους. Γι αυτό και επιδόθηκε ήδη  στον κτηνοτρόφο στο Σέκουλα η απόφαση από την Κτηνιατρική για λήψη όλων των απαραίτητων προσωρινών μέτρων. Θα πρέπει δηλαδή  να απομονώσει τα δύο ζώα του που έχουν νοσήσει και τα υπόλοιπα να τα βάλει σε καραντίνα, σε έναν μικρό χώρο για να μην μετακινούνται. Ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνει απεντόμωση στο στάβλο – ο ίδιος δήλωσε ότι έχει ήδη κάνει- που τα κρατάει και να χρησιμοποιήσει τα εντομοκτόνα που υποδεικνύει η Δ/νση Κτηνιατρικής.

Αιμοληψία σήμερα στο κοπάδι στο Δραγώγι
Όσον αφορά το νέο ύποπτο κρούσμα στο Δραγώγι σήμερα θα γίνουν αιμοληψίες στο κοπάδι σε εκείνα που εμφανίζονται να είναι άρρωστα όπως και σε έναν  αριθμό που θα καλύπτει ικανοποιητικά το δειγματοληπτικό έλεγχο. Ωστόσο ο κ. Γκούβας επισήμανε ότι επειδή τα δείγματα που παίρνουν είναι πολλά και σε λίγο τα αντιδραστήρια δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και θα υπάρχει πρόβλημα, γι αυτό τους δόθηκε οδηγία να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα σε αριθμό δείγματα.  

Στην νέα ζώνη ελέγχου που θα ανακοινωθεί σήμερα, σε Δ.Δ που  απέχουν 20 χλμ από εστία καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκε Δ.Δ Σέκουλα τα ζώα δεν μπορούν να μετακινηθούν από την εκτροφή προέλευσης για 21 ημέρες από τη διαπίστωση της εστίας. Στο διάστημα αυτό ωστόσο μπορούν να μετακινηθούν για άμεση σφαγή σε σφαγείο εντός της  ζώνης των 20 χλμ  υπό τις ακόλουθες  προϋποθέσεις:

• Την  ήμερα  της  μετακίνησής  τους  στο σφαγείο έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν συμπτώματα ΚΠ.

• Πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο  στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά) έχει εφαρμοστεί   κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).    

• Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή/και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα  με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν στο σφαγείο πριν από την αναχώρησή τους αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου