Πατρινό Καρναβάλι:Εντυπωσίασε η νυχτερινή παρέλαση!

karnavali_3Η νύχτα του Σαββάτου πήρε τη μορφή γενικευμένης γιορτής και φωτίστηκε από τα όνειρα των χιλιάδων καρναβαλιστών που ξεχύθηκαν με τη νεανική ορμή τους στην οδό Κορίνθου.

Xιλιάδες καρναβαλιστές το έριξαν έξω και αφέθηκαν χωρίς περιορισμούς στη σαγήνη και τη μαγεία της νυχτερινής παρέλασης του Σαββάτου ανατρέποντας τα δεδομένα της καθημερινότητας και πλημμυρίζοντας με αισιοδοξία και ελπίδα κάθε καρδιά στην ανεπανάληπτη και πιο μεγάλη νύχτα του Καρναβαλιού στην Πάτρα μας, την αναμφισβήτητη πρωτεύουσά του.

Μπορεί ο καιρός με τη συνεχή βροχή και τη χαμηλή θερμοκρασία να έκαναν τα δικά τους τερτίπια, ωστόσο οι χιλιάδες των καρναβαλιστών έφεραν την άνοιξη στην πρώτη ημερολογιακή μέρα της στην Πάτρα, πιστοί με το ραντεβού τους με την αναγέννηση και την άνθιση των δημιουργικών τους ιδεών.

Η νύχτα του Σαββάτου πήρε τη μορφή γενικευμένης γιορτής και φωτίστηκε από τα όνειρα των χιλιάδων καρναβαλιστών που ξεχύθηκαν με τη νεανική ορμή τους στην οδό Κορίνθου. Η νυχτερινή παρέλαση εντυπωσίασε τους χιλιάδες Πατρινούς που την παρακολούθησαν από τα πεζοδρόμια της Κορίνθου, την πλατεία Γεωργίου και τα μπαλκόνια καθόλο το μήκος της διαδρομής από τη Γούναρη έως την Κολοκοτρώνη. Αλλά κυρίως ήταν η άσβεστη σπίθα που άναψε στις καρδιές των χιλιάδων καρναβαλιστών, οι οποίοι συμμετείχαν και μετέδωσαν το αστείρευτο κέφι, τη δυναμική τους παρουσία, τις ευρηματικές ιδέες και εμπνεύσεις τους, τη φαντασία, τον παλμό και το πάθος τους κάνοντας όλη την πόλη να χορεύει σε καρναβαλικούς ρυθμούς.

Ο εντυπωσιακός Καρνάβαλος εμφανίστηκε για πρώτη φορά φέτος ενόψει των θεατών και των καρναβαλιστών αγγίζοντας θεματικά περισσότερο την ουσία του Πατρινού Καρναβαλιού αφού ήταν ένας γελωτοποιός. Ένας τεράστιος γελωτοποιός που σατιρίζει το γελοίο πολλών καταστάσεων σε πολλά επίπεδα (κοινωνικά, εργασιακά, πολιτικά κλπ).

Ο γελωτοποιός μας Βασιλιάς Καρνάβαλος ανέλαβε να δώσει λίγη χαρά και ξεγνοιασιά στους θεατές και καρναβαλιστές και να τους κάνει να αποδράσουν για λίγο από την καθημερινότητά τους με τα τόσα προβλήματα. Και τα κατάφερε περίφημα με το μεγαλόπρεπο πέρασμά του υπογραμμίζοντας την χιουμοριστική και σατιρική πλευρά του Πατρινού Καρναβαλιού.

Το άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού με την υπέροχη Βασίλισσά μας, την Ιωάννα Κυπραίου να χαρίζει με τη φινέτσα και το πλατύ γλυκό χαμόγελό της τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια, έδωσε τον δικό του χαρακτηριστικό τόνο. Με έμπνευση το παραμύθι της Βασίλισσας του Χιονιού το κεφάλι-«ομοίωμα» της Βασίλισσας περιστοιχιζόταν από τους υποτακτικούς χιονανθρώπους, ενώ η Ιωάννα Κυπραίου, η έμψυχη και πανέμορφη Βασίλισσά μας ήταν… έφιππη πάνω σε άλογο.

Η ακολουθία των αρμάτων, όπως πάντα, προκάλεσε τον ενθουσιασμό και τον θαυμασμό. Ο «Ευρωπαϊκός Νότος» με τις χώρες του-μυρμήγκια να βρίσκονται υπό τον έλεγχο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Βορρά-Υδρογείου, το Τζίνι, ο Μάγος και η Μάγισσα του Βουντού μας θύμισαν πως εδώ που φτάσαμε «μόνο με μάγια θα σωθούμε», οι τερατόμορφοι τραπεζίτες μας ληστεύουν αναποδογυρίζοντάς μας μπροστά στο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού μας, την Ακρόπολη, αλλά και τα δυο καλλιτεχνικά άρματα, το «Όλη η πόλη Καρναβάλι» με το κεφάλι του τράγου και τη χρυσή μάσκα και το κεφάλι του παλαιού Καρνάβαλου πλαισιωμένο από μυθικά πλάσματα-νεράιδες ανέβασαν το θερμόμετρο στα ύψη προϊδεάζοντας για την συναρπαστική συνέχεια και την έκρηξη του κεφιού των πληρωμάτων που με τον ασταμάτητο χορό και τη γνήσια καρναβαλική τους διάθεση ξόρκισαν κάθε κακό.

Ένας χείμαρρος κεφιού, διασκέδασης, χορού, ενθουσιασμού, δημιουργίας, σάτιρας και ανατροπής που συνεπήρε και ξέπλυνε κάθε θλίψη και απέδειξε ότι η μεγάλη υπεροχή της πόλης και του Καρναβαλιού της βρίσκεται στα χέρια των τοπικών δυνάμεων, της νεολαίας και των πολιτών της. Σε αυτούς που συμμετέχουν, που παίρνουν τα ηνία και διαδηλώνουν αδιαπραγμάτευτα τη χαρά της ζωής ηχώντας για πάντα τα τύμπανα του Καρναβαλιού μας. Υπό τις οποιεσδήποτε συνθήκες πιστοί αποδεικνύουν με τον πιο φυσικό τρόπο ότι το Πατρινό Καρναβάλι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της ιδιοσυγκρασίας μας.

Οι φετινές στολές που υποστήριξαν τα ευρηματικά θέματα των πληρωμάτων, αναμφισβήτητα κέρδισαν τις εντυπώσεις και χαρακτηρίστηκαν από πρωτοτυπία, φαντασία, εκτυφλωτικά χρώματα, σατιρικό πνεύμα και αναβαθμισμένη αισθητική και ποιότητα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το απτόητο, ξέφρενο κέφι και την αμείωτη καρναβαλική διάθεση, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα, που μετέδωσε τον αυθεντικό παλμό της χαράς και της διασκέδασης.

Σάτιρα και γέλιο μέχρι εσχάτων, δαιμονικό κέφι και ανάγκη για υπέρβαση και η μεγαλύτερη νύχτα του Πατρινού Καρναβαλιού σφραγίστηκε από νεανικό πόθο για ζωή και την πεποίθηση ότι η Πάτρα δεν το βάζει κάτω γιατί βασίζεται στους ανθρώπους της και στο «καρναβαλικό» DNA τους.

Συμμετέχοντες και θεατές μετά το τέλος της αφέθηκαν σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι, που θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της καρναβαλικής πρωτεύουσας και ανανέωσαν το ραντεβού για τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, για τη μεγάλη γιορτή της Μεγάλης Παρέλασης που θα απογειώσει τους υπηκόους του Πατρινού Καρναβαλιού.

mynima-hellas.com