Επιστολή Συλλόγων γα την επικινδυνότητα Σπάρτης-Μεγαλόπολης

Επιστολή, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, απέστειλαν στις 23-10-2013 οκτώ σύλλογοι-φορείς της περιοχής της Σπάρτης και κυρίως της Βόρειας Λακεδαίμονος με θέμα την «Επικινδυνότητα του οδικού δικτύου

της Ε.Ο. Σπάρτης-Μεγαλόπολης στο 3ο χιλιόμετρο» και αποδέκτες τοπικές αρχές και υπηρεσίες της Λακωνίας και της Πελοποννήσου.

Πιο συγκεκριμένα την εν λόγω επιστολή, μέσω των εκπροσώπων τους, υπογράφουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορδόνιας, η Λέσχη Αυτοκινήτου Σπάρτης, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Γεωργιτσίου, η Α.Ε. Πελλάνας-Καστορείου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βορείου Λακεδαίμονος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγόριανης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρδαλίου.

Η επιστολή, που έχει ως αποδέκτες το Δήμαρχο Σπάρτης, τους επικεφαλής των παρατάξεων της Δημοτικής Αρχής, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σπάρτης, την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τους επικεφαλής των παρατάξεων της Περιφερειακής Αρχής, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Τμήμα Τροχαίας Σπάρτης, την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Ε΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και κοινοποιείται στους νυν και σε πρώην Βουλευτές Λακωνίας, καθώς και στα ΜΜΕ του Νομού, αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που έλαβε χώρα την Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013, επί της στροφής στο 3ο χιλιόμετρο (ύψος τυροκομιού Καλλιακούδη) της επαρχιακής οδού Σπάρτης-Μεγαλόπολης, λίγο έξω από τον Καραβά Δήμου Σπάρτης,  με συνέπεια το θάνατο δύο συνανθρώπων μας και τον πολύτραυματισμό ενός άλλου, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με στόχο την ευαισθητοποίηση κάθε φορέα, αρμόδιου και μη, για τη λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.

Στη συγκεκριμένη στροφή έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές ατυχήματα με αρκετά από αυτά να είναι θανατηφόρα και άλλα να αποφέρουν μεγάλους ή μικρούς τραυματισμούς. Παρά τη χάραξη και τη διάνοιξη του νέου δρόμου στην αρχή της νέας χιλιετίας, η συγκεκριμένη στροφή παρέμεινε (παρά τον αρχικό σχεδιασμό που δεν την προέβλεπε) λόγω αρχαίων ευρημάτων. Δυστυχώς όμως, ούτε τα αρχαία ευρήματα ανεδείχθησαν, ούτε ο δρόμος διανοίχτηκε ορθώς, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι ακόμα εντονότερο, διότι εξαιτίας των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσονται, λόγω της μεγάλης ευθείας που προηγείται της στροφής, η επικινδυνότητα της στροφής γίνεται αντιληπτή αργά και έτσι να είναι ορατός ο κίνδυνος ατυχήματος. Κατά τις νυκτερινές ώρες δε ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται λόγω της έλλειψης φωτισμού στο συγκεκριμένο σημείο.

Το σημείο αυτό, γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο για τους οδηγούς, λόγω της καθημερινής διέλευσης οικόσιτων ζώων ντόπιων κτηνοτρόφων, και είναι επίσης επικίνδυνο για ποδηλάτες και διαβάτες καθώς οι μεν ποδηλάτες και διαβάτες είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν κατά την διέλευσή τους το οδόστρωμα χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα «ξακρίσματος», καθώς ο δρόμος συνορεύει ακριβώς με τις αρχαιότητες, οι δε οδηγοί έχουν περιορισμένη ορατότητα του οδοστρώματος, λόγω της ιδιαιτερότητας της στροφής˙ εάν λάβετε υπόψη σας δε ότι ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται και από ταξιδιώτες που δεν γνωρίζουν την ιδιαιτερότητά του τότε αντιλαμβάνεστε ότι η λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων είναι επιβεβλημένη.

Ζητούμε λοιπόν από τους αρμόδιους φορείς τη βελτίωση του οδικού δικτύου στη συγκεκριμένη στροφή και τον καθαρισμό των πρανών. Ζητούμε την επανεξέταση και βελτίωση της προειδοποιητικής σήμανσης, παρά το γεγονός πως σε προηγούμενη κρούση μας στην αρμόδια υπηρεσία λάβαμε την απάντηση πως η σήμανση κρίνεται επαρκής. Ζητούμε επίσης την τοποθέτηση φωτισμού στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς και την τοποθέτηση πινακίδων που θα προειδοποιούν για την διέλευση οικόσιτων ζώων.

Προτείνουμε την τοποθέτηση φωτεινού προειδοποιητικού σηματοδότη για να προειδοποιεί τον οδηγό για την επικινδυνότητα του σημείου, όπως επίσης για τον ίδιο λόγο και την τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος τα κοινώς λεγόμενα «μάτια της γάτας»  .

Τέλος, ζητούμε την επανεξέταση των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στο σημείο από την αρμόδια υπηρεσία και τον καθαρισμό του υπάρχοντος αρχαιολογικού σημείου, ώστε να εξαντληθούν οι πιθανότητες είτε ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων, είτε σωστής διάνοιξης του δρόμου και παρακαλούμε όπως μας επιτραπεί να τοποθετήσουμε, με δικές μας δαπάνες, προειδοποιητική πινακίδα για την επικινδυνότητα της στροφής.

Με σεβασμό στο παρελθόν, οφείλουμε όλοι να σώσουμε το παρόν μας ώστε στέρεα να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στο μέλλον. Ελπίζοντας σε άμεσες απαντήσεις εγγράφως ή εμπράκτως,

Με εκτίμηση,
οι εκπρόσωποι των κάτωθι φορέων

Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά
Πολιτιστικού Συλλόγου Βορδόνιας
Εξωραϊστικού Συλλόγου Γεωργιτσίου
Α.Ε. Πελλάνας-Καστορείου
Κυνηγετικού Συλλόγου Βορείου Λακεδαίμονος
Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης
Λέσχης Αυτοκινήτου Σπάρτης
Πολιτιστικού Συλλόγου Παρδαλίου»