Παρουσιάστηκε το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ για τα απορρίμματα στο ΠΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Το έργο, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, αναμένεται να επιλύσει για τα επόμενα 25 χρόνια το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Βασικός πυλώνας του έργου είναι η διαχείριση συμβατικών αποβλήτων με τεχνικά και περιβαλλοντικά άρτιο και οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Η διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, η διάρκεια σύμβασης σύμπραξης θα είναι τα 27 έτη και η κατασκευή θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.

Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, καθώς κάτοικοι της Οιχαλίας Μεσσηνίας, εξέφρασαν την οργή τους, γεγονός που οδήγησε σε πολυάριθμες διακοπές τη συνεδρίαση, δίχως όμως οι αντιδράσεις να ξεφύγουν από τα όρια. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κύριος Πουλοκέφαλος, ανέγνωσε το ψήφισμά των κατοίκων που ανέφερε ότι δεν συμμετέχουν σε καμία διαβούλευση και θα δώσουν μάχη με κάθε μέσο για να αποτρέπουν την εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή τους. Τέλος, αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Δείτε το σχετικό video
{youtube}g6vSVeGH7sg{/youtube}

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης τους επεσήμανε πως αν δεν υπήρχε αυτή η κινητικότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων θα είχαν επιβληθεί τα πρόστιμα. Διαβεβαίωσαν την ευρωπαϊκή επιτροπή και τη διεύθυνση περιβάλλοντος ότι μέσα στο εξάμηνο με οχτάμηνο από την υπογραφή της σύμβασης θα κλείσουν όλες οι χωματερές στην Περιφέρεια. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι αυτό το έργο είναι το καλύτερο οικολογικό στήριγμα, το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα υπέρ του πολίτη και ότι η περιφέρεια θα το υπερασπιστεί αφού είναι έργο των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όχι του περιφερειάρχη.
Η λειτουργία της δομής θα παράσχει μεγάλη ευκαιρία στους δήμους να μειώσουν το κόστος της μεταφοράς, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες καλύτερης ανακύκλωσης, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος των δημοτικών τελών και το τελικό κόστος στον πολίτη“.

{youtube}XKdyQO5-tUE{/youtube}

Δηλώσεις δημάρχου Τρίπολης – προέδρου ΦΟΔΣΑ, Γιάννη Σμυρνιώτη
Πρέπει επιτέλους να γίνει συζήτηση για το πώς θα μειωθεί το κόστος για τον πολίτη και πως θα είναι λιγότερες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ήρθε επιτέλους η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά και δε χωράνε πλέον οι τοπικισμοί που οδήγησαν σε αδιέξοδο στο παρελθόν και μας έφτασαν σε αυτή την κατάσταση. Ο ΦΟΔΣΑ έχει προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα κινητών σταθμών μεταφόρτωσης. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει από σήμερα μέχρι την ημέρα που θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ“.

{youtube}n-5ATXyaPPY{/youtube}

Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ «Το καλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης»
Ως το καλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης χαρακτήρισε, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας, το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως προβλέπεται από το διεθνή διαγωνισμό, και έθεσε ως απαραίτητη συνθήκη επιτυχίας του, αλλά και τήρησης των αυστηρότατων περιβαλλοντικών όρων, «να πιστέψουν το έργο οι τοπικές και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αφού πρόκειται για έργο 25ετίας και μόνο εσείς μπορείτε να το παρακολουθήσετε ουσιαστικά και να εγγυηθείτε για αυτό».
Ο κ. Μαντζούφας τόνισε επίσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι στο διαγωνισμό αυτό έχει τηρηθεί απόλυτα η νομιμότητα, χωρίς ενστάσεις και με την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν πρόκειται απλώς μια μελέτη, για να πούμε ότι κάναμε μια μελέτη, όπως πολλάκις έχει συμβεί στο παρελθόν. Μας ενδιαφέρει να υλοποιηθεί το έργο και ιδίως ένα τέτοιο έργο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στην Πελοπόννησο με τα μεγαλύτερα προβλήματα έως τώρα στη διαχείριση των απορριμμάτων».
Ο Ειδικός Γραμματέας σημείωσε ιδιαίτερα ότι «ο διαγωνισμός είναι συγκεκριμένος, όπως συγκεκριμένος είναι ο ΠΕΣΔΑ. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι άλλο». Όσον αφορά το ζήτημα της ιδιωτικής χωροθέτησης, ανέφερε ότι αυτή είναι ευθύνη του ιδιώτη και όχι της Περιφέρειας ή του Υπουργείου. Στο ζήτημα της ανακύκλωσης διευκρίνισε ότι η υποχρέωση της εταιρείας είναι να κάνει ανακύκλωση στο 35 % επί των εισαγόμενων απορριμμάτων και όχι να λαμβάνει 35% ανακυκλώσιμα. Τέλος, ο κ. Μαντζούφας σημείωσε ότι ο ιδιώτης θα επενδύσει περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αποσβέσει σε βάθος εικοσαετίας, όσο δηλαδή θα διαρκεί η σύμβασή του.