Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για τo Κτήριο Μπασουράκου

Ένας Σύγχρονος Πολυχώρος στη Σκάλα

Το κτίριο βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Σκάλας του Δήμου Ευρώτα, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 2,5 στρέμματα.

Το κτίριο ήταν ένα παλιό εργοστάσιο βάμβακος και αποτελούσε σημαντικό στοιχείο στην οικονομία του τόπου εκείνη την εποχή.

Το κτίριο Μπασουράκου είναι εμβληματικό και αποτελεί δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής µε χρήση ρυζόµυλου κατά την λειτουργία του.

Το Κτήριο Μπασουράκου θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο, ο οποίος ουσιαστικά θα περιλαμβάνει αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας και συνεδριάσεων ενώ θα λειτουργεί και ως αγροτοπολιτιστικό κέντρο.

Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση των βιοκλιµατικών συνθηκών του
περιβάλλοντος και των χαρακτηριστικών του κτιρίου, ώστε αυτό να είναι
ενεργειακά αυτόνομο και να απαιτούνται ελάχιστα μέσα ψύξης –
θέρμανσης, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της θερμικής άνεσης για τους
χρήστες που θα το καθιστά το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης με την ολοκλήρωση της Μελέτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανάπλαση του Κτηρίου Μπασουράκου αποτελεί για εμάς ένα στοίχημα που κερδίζεται δίνοντας νέα δυναμική στον τομέα του πολιτισμού για την περιοχή μας. Με την μελέτη αυτή θέτονται οι βάσεις για την πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου Ευρώτα ενώ θα αποτελεί σημείο αναφοράς με την πρότυπη ενεργειακή αυτονομία που θα διαθέτει.
Η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής των κτηρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας όπως και το κτήριο Μπασουράκου ανταποκρίνεται άμεσα στον σχεδιασμό των δράσεων μας ενώ οι δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στο κτήριο Μπασουράκου θα αποτελέσουν για όλους εμάς την ανατολή μιας νέας εποχής στον τομέα του πολιτισμού στην περιοχή μας.
Μαζί με την «Πλατεία Πηγών» αποτελούν ένα Μακρόπνοο έργο για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Σκάλας.»

Η Μελέτη ολοκληρώθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.