Αποτελέσματα διημερίδας για την πρόληψη και την προαγωγή υγείας

Θετική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών του Δήμου Ευρώτα και ιδιαίτερα της περιοχής των Κροκεών στην Διημερίδα για την ΠΡΟΛΗΨΗ & ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ευρώτα κος. Γιάννης Γρυπιώτης στην εναρκτήρια ομιλία του …

«η Υγεία των Πολιτών του Δήμου μας είναι στις πρώτες προτεραιότητες μας».

Ξεκινάμε ένα φιλόδοξο μεν, αλλά μελετημένο πρόγραμμα που αφορά την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας που αφορά όλες τις ηλικίες.
Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος υπάρχει συνεργασία με τα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων, τα Νοσοκομεία της Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας, ώστε να γίνει ένα ευρύ φάσμα Προληπτικής Ιατρικής.

Ως γιατρός γνωρίζω, από τα πρώτα μου βήματα , ότι η Πρόληψη στην Υγεία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην Ιατρική. Για αυτό επιλέξαμε ένα συγκροτημένο Πρόγραμμα, όπου με την βοήθεια εξαίρετων συναδέλφων μου, τους οποίους και τους ευχαριστώ από καρδιάς, να προσφέρουμε τις απαιτούμενες Ιατρικές Υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.

Τα μέλη του Προεδρείου Τσιρώνη Μαρία, Κισκήρα Όλγα, Μπακίδης Σοφοκλής, Καλογεράκου Αντωνία και Χανιά Μαρία αφού ευχαρίστησαν το Δήμο Ευρώτα και τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γρυπιώτη τόνισαν την σημασία της Πρόληψης στην Υγεία και την σπουδαιότητα του Προγράμματος που θα εξελιχθεί σε πολλούς τομείς σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

Η επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από:
•Τον κ. Καλογεράκο Π. Κυριάκο Δ/ντης Μονάδος Μαστού ΕΑΝ Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά Μεταξά
•Τον κ. Αλεξάκη Δημήτριο, Πλαστικός Χειρουργός, τ. Δ/ντης τμήματος πλαστικής χειρουργικής ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»
•Την κα. Καστανά Ουρανία Δ/ντρια του τμήματος Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής, υπεύθυνη του ιατρείου μελανώματος, ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»
•Την κα. Τσιρώνη Μαρία, Νοσηλεύτρια ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

Ανέπτυξαν θέματα που αφορούσαν:
-Παθήσεις Μαστού.
-Χειρουργική θεραπεία του Μελανώματος .
-Σπίλοι και Πρόληψη του Μελανώματος.
-Πρόληψη και αντιμετώπιση της Ελονοσίας.
Στις άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες τους, οι εισηγητές παρά την επιστημονικότητα των εισηγήσεών τους, έδωσαν με εμπεριστατωμένη και εκλαϊκευμένη μεθοδολογία προς το ακροατήριο, τη σημασία της Πρόληψης στην Υγεία , ώστε η αντιμετώπιση του προβλήματος που εμφανίζεται να γίνεται ιάσιμη. Υπήρξε γόνιμος διάλογος και λύθηκαν πολλές απορίες από το ακροατήριο.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις που αφορούσαν το Μελάνωμα και τον Καρκίνο του Μαστού που ξεπέρασαν τους 100 πολίτες.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Διημερίδας εξήχθησαν θετικά συμπεράσματα για την ανταπόκριση του κόσμου στο Πρόγραμμα.
        
Ο Δήμος Ευρώτα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη γι’ αυτό κάθε χρόνο φροντίζει να διοργανώνει ημερίδες και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τους πολίτες, με στόχο τη χαρτογράφηση της υγείας του πολίτη, αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για την προαγωγή και πρόληψη της υγείας τους, έχοντας ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της λίστας των εξεταζόμενων για προληπτικούς λόγους, χρόνο με το χρόνο.
Η συνεργασία των Δομών υγείας με την τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να εντατικοποιηθεί για να υπάρξει το ανάλογο αποτέλεσμα.