Σε απελπιστική κατάσταση οι έμποροι της Ηλείας

oaee-flynews.grΣε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται έμποροι και επαγγελματίες της Ηλείας καθώς περισσότεροι από το 40% αυτών αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) ακόμα και αν έχει προχωρήσει στη ρύθμιση τους.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα αλλά και την ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας του ΟΑΕΕ, την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον Οργανισμό, την αποδέσμευση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα, την ενεργοποίηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και του λογαριασμού ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, την  ιατροφαρμακευτική κάλυψη χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ασφαλισμένους έως ότου ξεπεραστεί η κρίση, την ελεύθερη επιλογή κλάσης στον ΟΑΕΕ και το πάγωμα των παλαιών οφειλών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014 και άλλα σημαντικά θέματα, επισήμανε στη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στον Διευθυντή του ΟΑΕΕ Πύργου  Κώστα Ασημακόπουλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΕΒΕ Ν. Ηλείας Γιώργος Βασιλακόπουλος παρουσία δεκάδων εμπόρων και επαγγελματιών του Νομού.

Μια κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε χθες στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών σε όλη τη χώρα.

«Χτυπάμε καμπανάκι!»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΕΒΕ Ν. Ηλείας κ. Βασιλακόπουλος, παρέδωσε και υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου στην Διεύθυνση του ΟΑΕΕ στον Πύργο, ζητώντας την άμεση διευθέτηση τους. «Είναι γνωστό σε όλους ότι η υγεία και η ασφάλιση είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και η αγορά. Είναι λοιπόν αυτή, μια πρώτη κινητοποίηση, ενόψει και της πανελλαδικής ημερίδας που θα γίνει αρχές Ιουλίου υπό την αιγίδα της ΓΣΕΒΕΕ.

Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι οι έμποροι και οι επαγγελματίες δεν έχουν πια τη δυνατότητα πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών και της περίθαλψης που τους αναλογεί και απ’ ότι διαφαίνεται θα υπάρξει και νέο κούρεμα των συντάξεων και περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους.

Καταθέτουμε λοιπόν προτάσεις με στόχο να στηριχθούν οι επαγγελματίες και να έχουν ασφαλιστική κάλυψη είτε οφείλουν είτε όχι με ταυτόχρονη ελάφρυνση των εισφορών ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους. Ζητάμε από τον ΟΑΕΕ να μας απαντήσει επί των προτάσεων που καταθέσαμε και ελπίζουμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα που θα ευνοήσει και τον Οργανισμό και πολύ περισσότερο τους ασφαλισμένους σε αυτόν».

Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στην αδυναμία πληρωμής των εισφορών από 300.000 επαγγελματίες πανελλαδικά και 40% περίπου σε τοπικό επίπεδο τονίζοντας ότι εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί περισσότεροι από 1 εκ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην δωρεάν περίθαλψη. «Όσον αφορά την Ηλεία, περίπου 40% των εμπόρων δεν πληρώνει τις εισφορές του και οι όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, εξυπηρετούνται δυο- τρεις μήνες και σταματάνε ξανά γιατί αδυνατούν να πληρώσουν.

Αναμένουμε τους όρους της νέας ρύθμισης των 48 δόσεων για να δούμε αν όντως μας εξυπηρετεί διότι μπορεί οι όροι να είναι τέτοιοι που να μην μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε. Εμείς ζητάμε κεφαλαιοποίηση των οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και αποπληρωμή σε μεταγενέστερο χρόνο έχοντας με μια μικρή εισφορά όλοι οι  ασφαλισμένοι υποτυπώδη τουλάχιστον ασφάλεια».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην παράσταση διαμαρτυρίας, παραβρέθηκαν εκφράζοντας την συμπαράσταση τους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηλείας- τομέα υγείας.
Κική Κολοβέρου