Κείμενο διαμαρτυρίας κατοίκων του Τ.Κ.Κλαδά

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε στα χωριά μας ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό από οικολογικής, υγειονομικής και οικονομικής άποψης: το δίκτυο αποχέτευσης και η σύνδεσή του με το Βιολογικό Καθαρισμό Σπάρτης.

Ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες το έργο αυτό θα προκαλούσε μεγάλη χαρά και ανακούφηση σε όλους μας, στην πραγματικότητα, έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, έως και αγανάκτηση. Ο λόγος της έντονης ανησυχίας μας είναι οι πληροφορίες για το κόστος που θα κληθούμε να καταβάλουμε για τη σύνδεσή μας με το δίκτυο, αλλά και η μη ένταξη στο έργο της αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου και επικίνδυνου για την Υγεία δικτύου ύδρευσης.
Συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου το κάθε σπίτι θα πρέπει να καταβάλει 13,5 έως 16,5 Є ανά τετραγωνικό μέτρο ως τέλος σύνδεσης. Θεωρούμε ότι το ποσό αυτό είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο, κι αυτό γιατί δε λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι κάτοικοι έχουμε ήδη συνεισφέρει στη ΔΕΥΑΣ μεγάλα ποσά με τους αυξημένους κατά 80% λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώναμε μετά την ένταξή μας στο Δήμο Σπάρτης και τη ΔΕΥΑΣ το 1999, χωρίς να έχουμε λάβει αντισταθμιστικά οφέλη από την εταιρεία. Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι αγοράζουμε μονίμως πόσιμο νερό, γιατί δεν είναι δυνατό να εμπιστευθούμε το επικίνδυνο δίκτυο ύδρευσης.Επίσης, έιναι κατάφορη αδικία να επωμιζόμαστε ένα τέτοιο κόστος τη στιγμή που το κόστος που καταβάλλουν δημότες άλλων Δήμων είναι ασύγκριτα μικρότερο (πχ στο Δήμο Καλαμάτας το τέλος σύνδεσης ανέρχεται σε 1,5 Є ανά τετραγωνικό μέτρο). Η απαίτηση της ΔΕΥΑΣ φαντάζει ακόμα πιο ακατανόητη όταν μαθαίνουμε ότι το έργο χρηματοδοτείται κατά 97% από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Τέλος, η Διοίκηση της Επιχείρησης Ύδρευσης, αλλά και ο Δήμαρχος Σπαρτιατών φαίνεται να αγνοούν την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει μετά την κατάρρευση των εισοδημάτων μας, και την αφαίμαξη που έχουμε υποστεί από τους φόρους και τις εισφορές που έχουν επιβληθεί και που αναμένεται να επιβληθούν τους προσεχείς μήνες. Τους ενημερώνουμε ότι στη συντριπτική μας πλειοψηφία αδυνατούμε να πληρώσουμε τα υπέρογκα ποσά που θα προκύψουν ως τέλη σύνδεσης, ακόμα κι αν τα θεωρούσαμε δίκαια.
Απαιτούμε το έργο να προχωρήσει και να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τη ΔΕΥΑΣ, χωρίς καμία επιβάρυνση των κατοίκων, αφού εμείς έχουμε ήδη καταβάλει το μερίδιο που μας αναλογεί με τους υπέρογκους λογαριασμούς που έχουμε πληρώσει στην εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να έχουμε λάβει ως τώρα αξιόλογα αντισταθμιστικά οφέλη. Θεωρούμε αυτονόητο πως η ΔΕΥΑΣ θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του παρόντος έργου για να αντικαταστήσει (ως ώφειλε να είχε κάνει πολλά χρόνια πριν) το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης.

Οι κάτοικοι του Κλαδά