Στόχος του κλεισίματος της ΕΡΤ είναι η φίμωσή της

Την ώρα που σύσσωμος ελληνικός και διεθνής τύπος στηλιτεύει την αιφνίδια «δολοφονία» της ΕΡΤ με την εφημερίδα  Le Monde να  αναφέρει ότι «αντίστοιχα δεν είδαμε ούτε στη δικτατορία» και γερμανικό κανάλι να μεταδίδει ειδήσεις στα ελληνικά προς ένδειξη αλληλεγγύης, η κυβέρνηση εμμένει στη  στάση του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Παράλληλα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι αγνοεί τόσο το Ελληνικό Σύνταγμα, που ορίζει (παρ. 1 αρθ. 44)  ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δικαιολογείται μόνο «όταν συντρέχει εξαιρετικώς επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη», όσο και διεθνείς συνθήκες. Αγνοεί σκόπιμα τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, στην οποία περιλαμβάνεται και η διάδοση πληροφοριών μέσω της ραδιοτηλεόρασης, αλλά και την  Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Παράλληλα η μη υπογραφή της ΠΝΠ από τον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης εγείρει ζητήματα νομιμότητας.
Βέβαια, η τήρηση της νομιμότητας δεν ήταν πάντα προτεραιότητα της ελληνικής Κυβέρνησης. Τί και αν ένα χρόνο πριν ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε επίσης εργαστεί στην ΕΡΤ, μιλούσε για επιδιωκόμενη συρρίκνωση και απαξίωση της ΕΡΤ, που δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο παρά ιδιωτικά και διεθνή συμφέροντα. Ο ίδιος ήταν εκείνος που χαρακτήρισε την ΕΡΤ την περασμένη Τρίτη «άντρο διαφθοράς και διαπλοκής». Αλήθεια ποιους εξυπηρετεί αυτή η απαξία; Ακριβώς αυτούς που υπονόησε ένα χρόνο πριν με τη δήλωσή του. Τους γνωστούς επιχειρηματίες που ορέγονται τις συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ.
Πέραν τούτου, τίθεται το εύλογο ερώτημα κατά πόσο ευθύνονται οι εργαζόμενοι ή οι εκάστοτε διοικήσεις της ΕΡΤ –και μαζί τους οι εκάστοτε κυβερνήσεις- για τις όποιες δυσλειτουργίες της. Αναρωτιέται επίσης κανείς, καλόπιστα, κατά πόσο οι ίδιοι που συκοφαντούν με ισοπεδωτικό τρόπο τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, δεν είναι αυτοί που έβαλαν στην ΕΡΤ τους δικούς τους ανθρώπους, ειδικούς συμβούλους, ιδιαιτέρες γενικών διευθυντών και κάθε λογής παρατρεχάμενους με αδικαιολόγητα υψηλούς μισθούς. Και πάνω απ΄ όλα όμως είναι  τουλάχιστον ειρωνικό να αναφέρεται η Νέα Δημοκρατία στην εξυγίανση, αγνοώντας την παρακαταθήκη της ΕΡΤ στη μαχητική δημοσιογραφία, στον πολιτισμό και εν τέλει στην ιστορία αυτού του τόπου.
Η επίσημη κυνική στάση πάντως της κυβέρνησης φέρνει σε αμηχανία τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε ότι η στήριξη προς την κυβέρνηση δεν μπορεί να δίδεται a priori. Οι δύο κυβερνητικοί έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στις εξελίξεις και τα κροκοδείλια δάκρυά τους, αν δε μετουσιωθούν σε πράξεις, με την αναδρομική ακύρωση της ΠΝΠ, δε συγκινούν κανέναν.
Η ΕΡΤ δεν ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μπορεί η τελευταία με τέτοια ευκολία να την καταργεί. Ο συνταγματικά κατοχυρωμένος έλεγχος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που απορρέει από το άρθρο 15Σ., δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ηγεμονία στο φορέα. Η ΕΡΤ αποτελεί βασικό πυλώνα τόσο της Δημοκρατίας, όσο και του Πολιτισμού αυτού του τόπου και δεν ανήκει σε κανέναν άλλο εκτός από την ελληνική κοινωνία.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Οικολόγοι Πράσινοι