Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εμπόρων Πελοποννήσου

omospondiaemporwn-flynewsΤο Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2013,  πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας  Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Την Γενική Συνέλευση χαιρέτησαν, ο Δήμαρχος της Τρίπολης κος Ιωάννης Σμυρνιώτης και ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε  κος Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος.  Στην ομιλία τους αναφέρθηκαν στην τραγική κατάσταση και στα λουκέτα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Παράλληλα  δεσμεύτηκαν να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Φορέων για την παροχή ουσιαστικής αρωγής.    

Στην Κεντρική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Βασίλης Παγώνης, αναφέρθηκε στο οικονομικό αδιέξοδο των επιχειρήσεων, που έχει δημιουργήσει ο έκτος  συνεχόμενος χρόνος της ύφεσης. Εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ευκαιρία και τόνισε την ανάγκη εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος παρουσίασε τα  Προγράμματα, στα οποία συμμετέχει η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ , που στόχο έχουν την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις  Περιφέρειες που καλύπτει η Ομοσπονδία.

Επιπλέον ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόσωποι στις τοποθετήσεις τους, αναφέρθηκαν σε όλα τα φλέγοντα θέματα που μαστίζουν τον εμπορικό κόσμο.

Από την συζήτηση , παρήχθησαν  παραγωγικές προτάσεις.
•Ο Ν3377/05, είναι παρωχημένος  και δεν ανταποκρίνεται στις παρούσες συνθήκες. Χρειάζεται πλήρης επανεξέταση του Νομικού Πλαισίου. Σύσσωμο το Σώμα των Αντιπροσώπων τάχθηκε κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές που θα δώσουν την χαριστική βολή στις χειμαζόμενες ΜμΕ, επιβαρύνοντάς τις με επιπλέον λειτουργικά έξοδα.  Εκφράστηκε επίσης και  η έντονη αντίδραση των  εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας , κατά  της ανέγερσης του μεγάλου Εμπορικού Κέντρου στην περιοχή Σωληνουργεία στην Κόρινθο.  Ένα τέτοιο έργο,  θα καταστρέψει όχι μόνο τις τοπικές Αγορές αλλά και τις Αγορές στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εκφράστηκε επίσης η άποψη ότι με τον εκσυγχρονισμό του Νόμου, πρέπει να εξαληφθούν τα προβλήματα που προκαλεί στις Αγορές το Παρεμπόριο και να αναθεωρηθούν τα άρθρα για την λειτουργία των Λαϊκών αγορών, του Υπαίθριου Εμπορίου  των Πολυκαταστημάτων και ο θεσμός των Εκπτώσεων και των Προσφορών.

•Με αφορμή τις τελευταίες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες κρίνονται αναποτελεσματικές, οι Αντιπρόσωποι απαίτησαν ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις πραγματικές συνθήκες τις οικονομίας. Κεφαλαιοποίηση των οφειλών και δυνατότητα πολλών δόσεων αποπληρωμής. Με αυτούς τούς τρόπους, θα μειωθούν τα χρέη προς τον Ο.Α.Ε.Ε  και οι συνάδελφοι και οι οικογένειες τους θα έχουν Ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Επιπλέον  ζητήθηκε και αποποινικοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών.

•Κοινή απαίτηση αποτελεί η καθιέρωση σταθερής φορολογικής νομοθεσίας με μακροχρόνιο ορίζοντα εφαρμογής. Ταυτόχρονα υιοθέτηση ευνοϊκών όρων αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο με  δυνατότητα πολλών δόσεων.

•Η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜμΕ (ΑΤΜΕ) μέσα από τις δομές των Συνεταιριστικών Τραπεζών, μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο χρηματοδοτικής στήριξης των επιχειρήσεων. Μια τέτοια Τράπεζα που απευθύνεται αποκλειστικά στις ΜμΕ, θα ανακουφίσει άμεσα την αγορά από το πρόβλημα της ρευστότητας.

•Η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ χαιρετίζει την απόφαση της Ε.Σ.Ε.Ε  με την  υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, στην οποία διατηρήθηκε το κοινωνικό επίδομα γάμου. Ο κλάδος του Εμπορίου όμως πρέπει να προσαρμοστεί στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, χωρίς την υπογραφή άλλης Κλαδικής Σύμβασης.  Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

•Η ενίσχυση των Τοπικών Αγορών αποτελεί βασική επιδίωξη της Ομοσπονδίας. Στα πλαίσια αυτά αποφασίσθηκε η προώθηση της ιδέας « Τουριστικός Γύρος της Πελοποννήσου».  Οι Συνέργειες που θα προκύψουν από τον Τουριστικό και Εμπορικό Κλάδο, θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση για  τις εμπορικές επιχειρήσεις στις  τουριστικές περιοχές.

Συνοψίζοντας τις θέσεις της Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος εξέφρασε την απαίτηση του εμπορικού κόσμου για λήψη άμεσων αποφάσεων που θα αποτρέψουν  το κλείσιμο και άλλων καταστημάτων και θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, για τους συναδέλφους και τις οικογένειες τους. Αυτή θα είναι και η βασική επιδίωξη της Ομοσπονδίας.  Κλείνοντας την Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος  έστειλε το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας. Η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ , θα στηρίξει  ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενη τα οικονομικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  από τα  Κρατικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα επιχορηγήσεων.

Εκ της Ομοσπονδίας