Ερώτηση Λ.Γρηγοράκου για το Βιολογικό καθαρισμό Γυθείου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε την Παρασκευή 17/05/2013 στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα το Βιολογικό Καθαρισμό του Γυθείου Λακωνίας.

Το Γύθειο, μία πόλη ιδιαίτερης ομορφιάς και πόλος έλξης τουριστών και ταξιδιωτών, αντιμετωπίζει για πάνω από είκοσι χρόνια το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των λυμάτων της.
Ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώ-πισης της ρύπανσης των υδάτινων αποδεκτών. Ο βιολογικός καθαρισμός του Γυθείου είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας αλλά στην πορεία «βάλτωσε» και παραμένει ημιτελές έως σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα συνεχιστεί μέσω της ένταξής του στο Επιχει-ρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ.
Ήδη, σε πρώτη φάση, έχει κατασκευαστεί αγωγός μήκους 4χλμ περίπου. Η ολοκλήρωση του έργου αποτε-λεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, καθώς πρόκειται για ένα έργο υποδομής απόλυτης προτεραιότη-τας αφού θα συντελέσει σημαντικά στην περιβαλλοντική προστασία  της περιοχής του Γυθείου και στην ενίσχυση της τουριστικής και οικονομικής του ανάπτυξης. Παράλληλα, η εκτέλεση του έργου θα συνεισφέ-ρει σημαντικά στην τόνωση της απασχόλησης.
Στην ερώτησή του  προς τον Υπουργό, ο κ. Γρηγοράκος θέτει κατ’ αρχήν το ερώτημα αν με τη νέα εργολα-βία θα ολοκληρωθεί οριστικά το απαιτούμενο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, μήκους 7.613μ. Στη συνέ-χεια ρωτά αν πρόκειται να κατασκευαστούν τα μεγάλης σημασίας αντλιοστάσια με τα συνοδά τεχνικά έργα και σε ποιες ενέργειες συγκεκριμένα θα προβεί το Υπουργείο ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του έργου μέσα στις προθεσμίες της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, ώστε να μην ανακληθεί η απόφαση ένταξής του στον Άξονα Προτεραιότητας του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Διαβάστε εδώ τη σχετική ερώτηση του κ.Γρηγοράκου στη Βουλή:

Κύριε Υπουργέ,
Το Γύθειο είναι μια πόλη μοναδική, που δυστυχώς αντιμετώπισε για πάνω από 20 χρόνια το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο βιολογικός καθαρισμός του Γυθείου αποτελεί ένα έργο που ξεκίνησε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας αλλά παραμένει ημιτελές. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, θα συνεχιστεί μέσω του ΕΣΠΑ το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Γύθειο, που για χρόνια είχε βαλτώσει και αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Mέσω του ΕΣΠΑ, στην πρώτη του φάση, έχει κατασκευαστεί, αγωγός μήκους 4 χλμ. περίπου. Πρόκειται για απόλυτης προτεραιότητας έργο υποδομής, η ολοκλήρωση του οποίου θα συντελέσει σημαντικά στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής του Γυθείου αλλά και στην ενίσχυση της τουριστικής του ανάπτυξης, ενώ η εκτέλεση του έργου θα συνεισφέρει στην τόνωση της απασχόλησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.    Με τη νέα εργολαβία θα ολοκληρωθεί οριστικά το απαιτούμενο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, μήκους 7.613μ.;
2.    Θα κατασκευαστούν τα αντλιοστάσια με τα συνοδά τεχνικά έργα που είναι άκρως απαραίτητα;
3.    Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να εξασφαλίσετε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στις προθεσμίες της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, ώστε να μην ανακληθεί η απόφαση ένταξής του στον αντίστοιχο Άξονα Προτεραιότητας του ΕΠΠΕΡΑΑ;