Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ

Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που συγκλήθηκε σε μία οριακή στιγμή για τη χώρα, την ελληνική κοινωνία και το μέλλον του ίδιου του ΠΑΣΟΚ κατεγράφησαν δύο ριζικά διαφορετικές στρατηγικές για την πορεία και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την έξοδο της χώρας  από την κρίση.

Η πρώτη, του υπάρχοντος ηγετικού κυβερνητισμού, της συνέχισης της ασκούμενης πολιτικής και της βαθύτερης εμπλοκής στην κυβέρνηση Σαμαρά. Η δεύτερη, του απεγκλωβισμού από τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική των μνημονίων και της τρόικας της αποχώρησης από την κυβέρνηση των μεγάλων αδιεξόδων και της κοινωνικής αποσύνθεσης και της επαναποθέτησης του ΠΑΣΟΚ στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς.
Η λαθροχειρία και η απαράδεκτη λειτουργία του προεδρείου του Συνεδρίου να ισοπεδώσει  και να μην θέσει σε ψηφοφορία τις δύο ριζικά διαφορετικές προτάσεις δεν μπορεί να συγκαλύψει την μείζονα αυτή στρατηγική αντίθεση και είναι πλέον κτήμα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και  της ελληνικής κοινωνίας.
Ακόμα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η απολίτικη κατάληξη του Συνεδρίου με τον ανταγωνισμό τμημάτων της ηγετικής ομάδας για τα ποσοστά της σταυροδοσίας και τη νομή μιας φθαρμένης κομματικής εξουσίας επιβεβαιώνουν μία εικόνα εκφυλισμού την οποία είχαμε επισημάνει και έγκαιρα καταγγείλει και η οποία δείχνει έναν ηθικό και πολιτικό κατήφορο χωρίς τέλος.
Μπροστά σ’ αυτά τα γεγονότα και μετά την σαφή οριοθέτηση των στρατηγικών δηλώνουμε ότι μία νέα φάση ανοίγει στην προσπάθειά μας και μια μεγάλη πορεία αρχίζει στην βάση του ΠΑΣΟΚ και στα κοινωνικά του ερείσματα για την πραγματική αναγέννηση και ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου σε νέα προοπτική στα πλαίσια της ευρείας ελληνικής  δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς.