Ξενάγηση στην ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης

arxaiasparti-flynewsΤο Σωματείο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παν. Σταματάκης» ανακοινώνει ότι την Τετάρτη, 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ξενάγηση στα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης της Αρχαίας Σπάρτης,

στα οποία διενεργούνται εργασίες ανάδειξης στα πλαίσια του Έργου «Προστασία, Διαμόρφωση, Ανάδειξη και Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων Σπάρτης» [Ε.Σ.Π.Α.] από την επιβλέπουσα αρχαιολόγο κ. Χαρά Γιαννακάκη (Ε΄ΕΠΚΑ).
Η ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα. Σημείο συγκέντρωσης και έναρξης της ξενάγησης, η αρχή του πλακόστρωτου δρόμου, δυτικά του Εθνικού Σταδίου Σπάρτης.

Αμέσως μετά την ξενάγηση στο χώρο της Ακρόπολης της Αρχαίας Σπάρτης, δηλαδή στις 9.00μμ της Τετάρτης, 20 Ιουνίου  θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας  «Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης» της Αθανασίας Δρακοπούλου, στον  προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», το Σύνδεσμο Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «Γιτιάδας,» την Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» σε συνεργασία με τη Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου «ΑΓΩΝ» και, βεβαίως, με την ευγενή συγκατάθεση της δημιουργού της ταινίας που ευγενικά ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα για την παραχώρηση της ταινίας .

Η εν λόγω προβολή είχε σχεδιαστεί να γίνει με την κατάληξη της ξενάγησης, πλησίον της παλαιάς Δεξαμενής. Δυστυχώς, η αρμόδια Ε΄ Ε. Π.Κ. Α. επικαλέστηκε λόγους τυπικούς (προϋπόθεση έγκρισης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ακόμη και για τέτοιου χαρακτήρα εκδήλωση εντός αρχαιολογικού χώρου) και ουσιαστικούς (όπως ο χαρακτήρας του χώρου των ανασκαφών ως «εργοταξιακού χώρου»-με όσους περιορισμούς ασφαλείας θέτει αυτό) που δεν επιτρέπουν την υλοποίηση της αρχικής πρότασης.

Επειδή, όμως, για την οπτική μας έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίσουν οι συμπολίτες το εξέχον παράδειγμα της ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης από τον καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη ως παράδειγμα που θα έπρεπε να εμπνέει τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τις τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες, σκεφθήκαμε πως αντί της ματαίωσης, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η προβολή πλησιόχωρα του χώρου ξενάγησης. Έτσι, λοιπόν, και με την πρόθυμη και άμεση ανταπόκριση της Διεύθυνσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σπάρτης, καθίσταται δυνατό να πραγματοποιηθεί η προβολή στον  προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου.
 
 

Το ΔΣ των Φ.Α.Μ.Σ.