Έτοιμη να προσφύγει στα δικαστήρια η ΠΑΣΕΓΕΣ !

karamichas«Η σημερινή ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αποτελεί δυστυχώς ένα θεσμικό πλαίσιο που βρίθει αντισυνταγματικών,

και αντιδημοκρατικών διατάξεων και έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και αξίες. Φαίνεται ότι κυριάρχησε η μικροκομματική σκοπιμότητα και η σκοπιμότητα πολιτικών μικροομάδων», επισημαίνει με αφορμή την ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΑΤ για τις ΑΣΟ, στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ. Τονίζει, επίσης, ότι οι συνεταιρισμοί αποτελούν τους πλέον σταθερούς οικονομικούς και κοινωνικούς θεσμούς της χώρας.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες συνεταιρισμένοι παραγωγοί και αγρότες είναι ότι όλες οι προσπάθειες χειραγώγησης των αγροτικών συνεταιρισμών από το πολιτικό σύστημα, στη διάρκεια των εκατό και πλέον χρόνων ζωής του στη χώρα μας, δίνουν ένα διαχρονικό συμπέρασμα ότι οι Κυβερνήσεις, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές, αλλά και τα πολιτικά κόμματα αλλάζουν. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί όμως παραμένουν στη θέση τους, ως ένας από τους πλέον σταθερούς οικονομικούς και κοινωνικούς θεσμούς της χώρας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, που ήδη έχει οριστεί για την επόμενη Πέμπτη 15.9.2011, οι διατάξεις του νόμου που είναι μέσα στα πλαίσια της μελέτης, των αποφάσεων και των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και το σύνολο του Συνεταιριστικού Κινήματος, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ (ΕΑΣ) να τις υλοποιήσουν, πάντα σε εθελοντική βάση.

«Όμως, στα άρθρα του νόμου αυτού, τα οποία έχουν ήδη κριθεί, από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, από τη Γνωμοδότηση της ΟΚΕ, από τις τοποθετήσεις αρκετών Βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων, αλλά και από γνωματεύσεις επιφανών συνταγματολόγων, ως αντισυνταγματικά και αντισυνεταιριστικά, τότε η εφαρμογή του νόμου αυτού, όπως είναι αυτονόητο, θα αντιμετωπιστεί στα Δικαστήρια, εφόσον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ασκήσει τα δικαιώματά του για την υλοποίησή τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα μέσω της ανακοίνωσης η ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει: «Και θα έχει ενδιαφέρον – και το ευχόμαστε, η πολιτική μακροημέρευση του νυν Υπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να εφαρμόσει το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε στη Βουλή και έγινε πλέον νόμος του κράτους.

Τέλος, η ΠΑΣΕΓΕΣ για όλες τις ρυθμίσεις που αντίκεινται στις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές, στις οποίες η χώρα είναι μέλος, θα προσφύγει στα διεθνή όργανα (ΟΗΕ, ILO, Διεθνής Συνεταιριστική Ένωση-ICA), για την πολιτική ακύρωση των ρυθμίσεων αυτών».