Πάει για … ρεκόρ ο τουρισμός! Καλπάζει η Μεσσηνία

Κάθε ρεκόρ προβλέπει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος να σπάσουν φέτος το καλοκαίρι οι πληρότητες και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, με τουλάχιστον 1 εκατ. περισσότερους τουρίστες από την περσινή χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι καταξιωμένοι τουριστικά προορισμοί είναι overbooked, οπότε αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση σε νέους αναπτυσσόμενους προορισμούς όπως η Μεσσηνία. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι, ειδικά τον Αύγουστο, η πληρότητα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νομού πλησιάζει στο 100%, όπως είπε μιλώντας στην “Ε” η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Μεσσηνίας, Χριστίνα Μελεξοπούλου. Αντίθετα πιο συγκρατημένος φάνηκε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, ο οποίος μίλησε για μονοψήφιο ποσοστό αύξησης, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Πιο αναλυτικά, η κ. Μελεξοπούλου εξέφρασε την πεποίθηση πως φέτος διαφαίνεται μια καλή χρονιά για τα τουριστικά καταλύματα στη Μεσσηνία. Ηδη «ο Αύγουστος έχει μεγάλη ζήτηση και έχει σχεδόν κλείσει· υπάρχουν κρατήσεις, πολλές και από ομογενείς του εξωτερικού, Αμερική και Γερμανία, και γενικά περιμένουμε μια πολύ καλή σεζόν», ανέφερε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε δε πως, σε σύγκριση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, οι προκρατήσεις μαρτυρούν πως και ο Ιούλιος θα πάει καλά – ενώ διατύπωσε την βεβαιότητά της ότι η γενικότερη ζήτηση θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών και τους υπόλοιπους μήνες της τουριστικής σεζόν.

Ο Δημ. Καραλής είπε ότι οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το τουριστικό μέλλον του νομού. «Αν λάβουμε υπόψη μας τις εκτιμήσεις από τους tour operators, η Μεσσηνία θα καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό αύξησης», είπε συγκεκριμένα. Και πρόσθεσε ότι ο νομός «προσπαθεί να ενταχθεί στους τουριστικούς προορισμούς, αλλά ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό». Επικαλούμενος δε τις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία, πέρυσι και φέτος τέτοια εποχή, καθώς και τους tour operators, εκτίμησε ότι η προτίμηση που δείχνουν οι Αγγλοι τουρίστες για τη χώρα μας θα φέρει κάποιο όφελος και στη Μεσσηνία. Οσο δε αφορά την εγχώρια αγορά, θεωρεί άλλωστε ότι το κυρίαρχο τουριστικό ρεύμα στην Πελοπόννησο είναι οι Ελληνες επισκέπτες, είπε ότι δεν έχουν ιδιαίτερα δείγματα ανόδου από τις μέχρι τώρα προκρατήσεις. Ωστόσο, αισιοδοξεί «διότι οι Ελληνες τουρίστες είναι της τελευταίας στιγμής», αλλά κι «επειδή τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι επιβαρυμένα», θα αποτρέψει κάποιους να επιλέξουν νησιωτικούς προορισμούς.

Νικολέττα Κολυβάρη