Πάτησε το κουμπί ο Τραμπ! 36 νεκροί τζιχαντιστές από τη μητέρα των βομβών

Τουλάχιστον 36 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν από τη ρίψη της ισχυρότερης μη πυρηνικής βόμβας που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, η βόμβα GBU-43B, γνωστή ως «μητέρα όλων των βομβών», χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπου βρίσκονται σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το ISIS ως καταφύγια σε περίπτωση συμβατικών επιθέσεων.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για παράπλευρες απώλειες, σύμφωνα με το αφγανικό ΥΕΘΑ, το οποίο εκτιμά ακόμα ότι η έκρηξη κατέστρεψε δίκτυο τούνελ του ISIS και αποθέματα όπλων και πυρομαχικών.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι περίπου 600 έως 800 αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους επιχειρούν στο Αφγανιστάν, με τους περισσότερους να βρίσκονται στη Νανγκαρχάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Ήταν η πρώτη φορά που οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την GBU-43B σε πεδίο μάχης, παρά το γεγονός ότι είχε αναπτυχθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η βόμβα φέρει εκρηκτικό φορτίο περίπου 11 τόνων και είναι ικανή να ισοπεδώσει έκταση που ισοδυναμεί με περίπου εννέα οικοδομικά τετράγωνα, σύμφωνα με το CNN. Είναι σχεδιασμένη για χρήση εναντίον σχετικά ευάλωτων στόχων, όπως επίγειες εγκαταστάσεις, είσοδοι τούνελ και συγκεντρώσεις στρατιωτών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ χαιρέτισε τη χρήση της «μητέρας όλων των βομβών» ως πολύ επιτυχημένη.

Σημειώνεται πως το περασμένο Σαββατοκύριακο ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην επαρχία Νανγκαρχάρ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον του ISIS.

Το βομβαρδισμό καταδίκασαν οι ισλαμιστές Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι συχνά έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με το ISIS. Σε ανακοίνωσή τους, οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για απάνθρωπη ενέργεια και έγκλημα πολέμου.

Κοινοποίηση