Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με το Έθνος, τρία σενάρια έχει ρίξει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών για το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, βάσει μνημονιακής υποχρέωσης, το σχετικό κονδύλι θα πρέπει να περιοριστεί φέτος κατά 50%, αφού από τα 112 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν πέρυσι, φέτος θα δοθούν το πολύ 56 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του κονδυλίου είναι ένα από τα μέτρα για να επιτευχθεί το 2018 ο μνημονιακός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου ΠροΊόντος.

Το πώς θα μοιραστεί το ποσό του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να ξεκαθαριστεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο καθώς έχουμε μπει για τα καλά στη φετινή χειμερινή περίοδο και οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς δικαιούνται.

Πιο συγκεκριμένα τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τα εξής:

Η αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος, προκειμένου να μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των δικαιούχων και το ποσό που θα τους δοθεί συνολικά.

Η μείωση κατά 50% του ποσού ανά λίτρο του επιδόματος θέρμανσης. Το σενάριο αυτό εξετάζεται αλλά έχει περιορισμένες πιθανότητες να επιλεγεί, καθώς θα πληγεί εξίσου φορολογούμενους με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα που λαμβάνουν το επίδομα. Το επίδομα ανέρχεται σήμερα σε 0,25 ευρώ το λίτρο με κλιμάκωση της επιδοτούμενης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης ανάλογα με την επιφάνεια της κατοικίας, την οικογενειακή κατάσταση και την περιοχή της χώρας στην οποία διαμένει το νοικοκυριό. Το συνολικό ετήσιο επίδομα κυμαίνεται από 100 ευρώ για ένα νοικοκυριό άγαμου φορολογούμενου που διαμένει στην Κρήτη σε κατοικία 80 τ.μ. (επιδοτούνται 5 λίτρα ανά τετραγωνικό) έως και 625 ευρώ για ένα νοικοκυριό έγγαμων που διαμένει σε κατοικία 100 τ.μ. στη Φλώρινα (25 λίτρα ανά τετραγωνικό).

Ένας συνδυασμός του πρώτου και του δεύτερου σεναρίου, δηλαδή και αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος και μείωση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο και ανά τετραγωνικό επιφάνειας κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα έλαβαν συνολικά 550.000 νοικοκυριά. Φέτος δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν το επίδομα θα δοθεί εφάπαξ ή σε δύο χρήσεις.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θα γίνουν και φέτος αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του διαδικτυακού τόπου του Taxisnet.