Ταϋγετος | Υποψίες για … εμπρησμό!

Υπόνοιες υπάρχουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας ότι η πυρκαγιά στο Μαχαλέικο ρέμα στον Ταΰγετο ξεκίνησε από εμπρησμό.

Η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας, αλλά και η δεύτερη εστία που παρουσιάστηκε ξαφνικά λίγο μετά τις 11 το βράδυ της ίδιας μέρας, ξεκίνησαν από σημεία μέσα στο ρέμα όπου δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά ούτε εύκολη πρόσβαση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ελευθερία, την πιθανότητα οι δύο πυρκαγιές να είναι από εμπρησμό την ενισχύουν μαρτυρίες κατοίκων του Μαχαλά, οι οποίοι είδαν από πού ξεκίνησε η πρώτη φωτιά λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας: Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες η φωτιά ξεπήδησε μέσα από το ρέμα, μακριά από το δρόμο. Δηλαδή σε σημείο όπου δεν υπάρχει καμία αγροτική δραστηριότητα, για να πει κανείς ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από αμέλεια, αλλά ούτε κοντά στο δρόμο για να υποθέσει ότι ξέσπασε από αναμμένο τσιγάρο. Επίσης, είναι δύσκολο να περπατήσει κάποιος το ρέμα, και η περιοχή είναι γενικά δύσβατη.

Η φωτιά αυτή έκαψε συνολικά 70 στρέμματα πουρνάρια και σκίνα, τα οποία είχαν καεί τελευταία φορά στις καταστροφικές φωτιές του 2007.

Το συγκεκριμένο μέτωπο είχε οριοθετηθεί από νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας και δεν ενέπνεε ανησυχία. Μια άλλη φωτιά όμως, που ξέσπασε απότομα το βράδυ, σε απόσταση 150 μέτρων έξω από τη ζώνη όπου είχε ήδη οριοθετηθεί η πρωινή, εκτιμάται ότι έκαψε άλλα 30 στρέμματα και δεν ήταν αναζωπύρωση, αλλά νέα εστία.

Το παρήγορο είναι ότι, εκτός από μια μικρή άκρη στο δάσος του Ποτισώνα, δεν κάηκαν άλλες αναδασωμένες εκτάσεις ούτε πεύκα ή έλατα.

Το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Καλαμάτας έχει αναλάβει τις έρευνες για να διαπιστώσει αν πρόκειται για εμπρησμό.

Χθες αργά το απόγευμα, εκτός από κάποιους καπνούς, δεν υπήρχε καμία εστία φωτιάς στον Κάτω Μαχαλά, ενώ όλη νύχτα έμειναν στο βουνό 10 οχήματα και 40 πυροσβέστες για να επιτηρούν την περιοχή και να επέμβουν σε περίπτωση που κάτι συμβεί.