“Τέλος Μαρτίου οι μελέτες για Καλό Νερό – Τσάκωνα και Καλαμάτα – Ριζόμυλος”

«Δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα», υποσχέθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, χθες στην Καλαμάτα.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια ρύθμισης σε όλα τα πεδία της ενημέρωσης (Διαδίκτυο, εφημερίδες, κανάλια). Οσον αφορά τα έργα της Μεσσηνίας, ανακοίνωσε ότι τέλος Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί οι μελέτες που εκπονεί ο “Μορέας” για το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας (Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και Καλό Νερό – Τσακώνα).

Ο υπουργός παρατήρησε ότι «η χώρα βρίσκεται στη φάση της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης«, αναφέροντας πως «δεν το αναγνωρίζουν μόνο όσοι εκκινούνται από πολιτική σκοπιμότητα».

Ο κ. Παππάς επέκρινε δριμύτατα τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας για «κάποιους εμπαθείς αντιπολιτευόμενους, οι οποίοι και στο εξωτερικό αρνούνται πεισματικά να βάλουν έστω και μια φορά τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος και φοράνε τη φανέλα του ΔΝΤ». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «αναπαράγει μια προσδοκία καταστροφής για τη χώρα», αναφέροντας πως είναι «η μόνη περίπτωση να ξαναδιεκδικήσουν με αξιώσεις το να έλθουν στη διακυβέρνηση».

Παρουσιάζοντας δείκτες και στοιχεία του 2016, κατέγραψε αυξήσεις στο πλεόνασμα, στις εξαγωγές, στην απασχόληση, στις επενδύσεις, στον τουρισμό και παρατήρησε: «Δεν θα ακούσετε από μας success story, τα υπερφίαλα, δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι η χώρα σταθεροποιείται, αναπτύσσεται και βγαίνει από το τέλμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι «μας απασχολούν όσο λίγο έχουν σχέση με την αλήθεια» και πρόσθεσε ότι «υπερτιμάται η δυνατότητά τους να δημιουργήσουν κλίμα. Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών πάνε χέρι-χέρι με αυτού του τύπου, των εντός εισαγωγικών δημοσκοπήσεων, οι οποίες προσπαθούν και νομίζουν ότι θα διαμορφώσουν ένα κλίμα τετελεσμένων. Ας κοιμηθούν με αυτές τις δημοσκοπήσεις, όταν έρθει η ώρα να ξυπνήσουν θα δουν εκλογικά αποτελέσματα που θα τους βάλουν στη θέση της αντιπολίτευσης». Εκτίμησε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι που βγάζει τη χώρα από την κρίση» και ανέφερε πως «πρέπει να έχουν και ένα άλλο άγχος, αυτό των μεγάλων υποθέσεων της Novartis, του “Κήρυκα” Χανίων, της Siemens» και κατέληξε: «Οταν έλθει η ώρα, θα κάνουμε ταμείο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών, είπε ότι «υπάρχει μία δυνατότητα που μπορεί να βελτιώσει αισθητά τη ζωή των Ελλήνων πολιτών σε πολλές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα της γεωργίας ακριβείας». Αυτή, όπως είπε, «αξιοποιεί προς όφελος του καλλιεργητή δεδομένα από δορυφόρο και από επίγειους σταθμούς, ώστε να γνωρίζει πότε και πού να ποτίσει, πόσο νερό να ρίξει, πότε χρειάζεται το λίπασμα, πόσο έχει μεγαλώσει ο καρπός και αναλόγως να διοχετεύει και τους πόρους». Είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις από την πιλοτική εφαρμογή αυτού του προγράμματος μιλούν για μείωση του κόστους παραγωγής έως 30% και θα μπορούσε κατ’ αυτό τον τρόπο να αναζωογονηθεί η ελληνική ύπαιθρος. Μάλιστα, όπως τόνισε, «αυτή η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από όλη την επιστημονική κοινότητα».

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ο υπουργός έδωσε απαντήσεις και σε ερωτήματα για τις αδειοδοτήσεις καναλιών και τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Παρατήρησε πως «έχω στείλει επιστολή στο ΕΣΡ και ζητάω να υπάρξει μια σαφής δέσμευση άμεσα για το χρονοδιάγραμμα της αδειοδότησης». Είπε ότι «θα τελειώσει η συστηματική υποβοήθηση συγκεκριμένων συμφερόντων και η ανοχή μιας αεροπειρατείας, διότι και τα καινούργια μέλη του ΕΣΡ είμαι βέβαιος ότι θέλουν να μείνουν στην ιστορία, όχι όπως έμεινε η προηγούμενη σύνθεση του ΕΣΡ. Ανέφερε πως «υπήρχαν σταθμοί που κοιμήθηκαν με περιφερειακή άδεια και ξύπνησαν με πανελλαδική» και πρόσθεσε ότι «ο διαγωνισμός του Αυγούστου έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει πάρα πολύ μεγάλο τίμημα για τις άδειες πανελλαδικής εκπομπής και αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει».

Ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι «αμέσως μετά πρέπει να δρομολογηθεί και η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών. Και στους περιφερειακούς σταθμούς υπάρχουν φαινόμενα που καλό θα ήταν να μην τα βίωνε ο Ελληνας τηλεθεατής της επαρχίας. Είμαι αισιόδοξος ότι το ΕΣΡ γρήγορα θα ανταποκριθεί και θα έχει ολοκληρώσει την αδειοδότηση -αυτή είναι και η προσδοκία η δική μας- στις αρχές του καλοκαιριού. Αναμένω την απάντηση, τη συγκεκριμένη και τη γραπτή από το ΕΣΡ για το χρονοδιάγραμμα».

Απαντώντας σε ερώτησή μας για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, είπε: «Επειδή έγινε της μόδας μετά να στηλιτεύεται και να κριτικάρεται αυτός ο διαγωνισμός, κάποιοι έλεγαν ότι το μόνο κριτήριο ήταν το τίμημα. Οχι, το τίμημα ήταν το τελευταίο κριτήριο. Και επειδή βάλατε το θέμα των εργαζομένων, δεν έχει υπάρξει προηγούμενο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο ομιλών εισέπραξε σφοδρή κριτική όταν επέμεινε, ως μέλος αυτής της κυβέρνησης, ότι το ελάχιστο όριο απασχόλησης στους πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι τα 400 άτομα. Και μάλιστα με προϋποθέσεις ελάχιστου αριθμού τεχνικών, ελάχιστου αριθμού δημοσιογράφων και διοικητικών».

Σε άλλη ερώτησή μας για την ανάγκη δημιουργίας μητρώων, παρατήρησε: «Εχει ψηφιστεί και έχουν καταγραφεί πάνω από 500 επιχειρήσεις στο μητρώο on line media, το οποίο μέσα στο μήνα θα αρχίσει να λειτουργεί. Θα σταλεί η σχετική εγκύκλιος ή υπουργική απόφαση για να μπει σε εφαρμογή ο ήδη ψηφισμένος νόμος. Πάνω από 500 επιχειρήσεις ενημέρωσης του Διαδικτύου έχουν εγγραφεί στο μητρώο. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας ιδιοκτήτης που έχει μέσο ενημέρωσης του Διαδικτύου -να μην το μπλέκουμε με τα μπλογκ- δεν υπάρχει καμία παρέμβαση ως προς το περιεχόμενο, θα έχει όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ και θα υποχρεούται να καταγράφει και τον αριθμό των εργαζομένων. Οταν καταγράψει και τον αριθμό των εργαζομένων, εκεί θα είναι σε θέση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν τη δουλειά τους. Των άλλων υπουργείων που έχουν την αρμοδιότητα, που τελευταία έχουν αρχίσει και ανταποκρίνονται στο καθήκον τους -και εννοώ την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία πραγματικά έχει παρέμβει για να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία».

Ο υπουργός μίλησε και για την εγκατάσταση γραμμικού κώδικα στις εφημερίδες, αναφέροντας: «Μιλάμε για καταστάσεις όπου κάποιος έχει καβαλήσει μια συχνότητα και φτιάχνει ένα πλαίσιο που εισπράττει χρήματα. Αυτό δεν τιμάει ούτε την Πολιτεία, ούτε την ανεξάρτητη Αρχή, ούτε τους εργαζόμενους στα μίντια. Η κυβέρνηση αυτή συνεχίζει στην προσπάθεια της ρύθμισης σε όλα τα πεδία της ενημέρωσης. Θα είμαστε πάρα πολύ σύντομα, είμαστε στα τελευταία στάδια επεξεργασίας της προκήρυξης για την εγκατάσταση γραμμικού κώδικα στις εφημερίδες. Γραμμικού κώδικα ο οποίος με τον ανάλογο εξοπλισμό θα μπορεί να υπάρχει δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης ενός κεντρικού συστήματος για το ποια εφημερίδα πωλείται, να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη για την κυκλοφορία».

Σε ερώτηση για την κρατική διαφήμιση απάντησε: «Κρατική διαφήμιση είναι για πρώτη φορά όπου υποχρεούνται όλοι οι κρατικοί φορείς να στέλνουν αναλυτικά τα διαφημιστικά τους πλάνα και να τα εγκρίνει η Γ.Γ. Ενημέρωσης. Ακριβώς εκεί θα είμαστε σε θέση να δούμε -είχαμε και μια συνάντηση με τον περιφερειακό Τύπο την προηγούμενη εβδομάδα- αν τηρείται το περιβόητο 70-30. Τώρα τηρείται το 100-0. Υπάρχει πράγματι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί αυτόματα βέβαια αυτό να εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που είναι στο Διαδίκτυο. Διότι έχουμε το μητρώο και την υποχρέωση όλων των κρατικών φορέων να δίδουν διαφήμιση μόνο στις επιχειρήσεις on line media, που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο. Νομίζω ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, της οποίας τους καρπούς θα είμαστε σε θέση συνολικά ως κοινωνία να δρέψουμε, διότι γνωρίζετε και σεις ότι το επάγγελμά σας έχει κατασυκοφαντηθεί από ανθρώπους που μόνο ως λειτούργημα δεν το έχουν δει. Ετσι και το Διαδίκτυο έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκβιασμών και υφαρπαγής κρατικής διαφήμισης σε μέσα ενημέρωσης λαθρόβια. Εδώ θα ήθελα και τις δικές σας σκέψεις για οποιεσδήποτε βελτιώσεις μπορεί και πρέπει να έχει αυτή η πρωτοβουλία. Είναι ήδη 500 επιχειρήσεις, δεν υπάρχει dead line για την εγγραφή στο μητρώο. Υπάρχει, όμως, όριο πέραν του οποίου ούτε ένα ευρώ κρατική διαφήμιση δεν θα μπορεί να πηγαίνει σε επιχείρηση, η οποία δεν είναι εγγεγραμμένη. Θα καλέσω και άλλους μεγάλους διαφημιζόμενους και ιδιωτικές εταιρείες να μπουν σε αυτόν τον κανόνα».

Για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών ο υπουργός απάντησε: «Ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών ανά περιφέρεια φαντάζομαι ότι θα πρέπει να είναι συνάρτηση πάρα πολλών πραγμάτων. Το να πάμε σε μια κατάσταση όπου τηλεοπτικός σταθμός θα σημαίνει τηλεοπτικός σταθμός, δηλαδή παραγωγή προγράμματος. Διότι ένας τηλεοπτικός σταθμός της επαρχίας αν δεν παράγει πρόγραμμα, μπορεί απλώς να έχει διαφημίσεις, οι οποίες δεν είναι και κάποιας ιδιαίτερης ποιότητας. Αλλιώς πώς; Δεν πρέπει ένας περιφερειακός σταθμός να έχει προγράμματα για την περιφερειακή ανάπτυξη; Ως μέσο ενημέρωσης, ως κάτοχος του δικαιώματος να εκπέμπει στη δημόσια συχνότητα. Δεν θα πρέπει να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη; Πώς θα οργανώνεται ο δημόσιος διάλογος; Πέρα από την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση».

Τέλος, ο Ν. Παππάς παρατήρησε ότι «οι προθέσεις αυτής της κυβέρνησης δεν πρέπει να αμφισβητούνται. Εμείς δείξαμε ότι ούτε από εκβιασμούς καταλαβαίνουμε, ούτε από συμφέροντα και όταν πιστεύουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει, ότι είμαστε ενώπιον μιας ασυδοσίας και μιας κανονικότατης αεροπειρατείας, η οποία αφορά τον αέρα της χώρας -είναι πολύ χειρότερο από την καταπάτηση ενός οικοπέδου αυτό- οφείλουμε να προχωρήσουμε».