Σημαντική ανακοίνωση της ΔΑΟΚ για την καταπολέμηση του δάκου

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας ανακοινώνεται ότι το Σάββατο 22 Οκτωβρίου έλαβε τέλος ο δολωματικός ψεκασμός στη Δ.Κ. των Μολάων ολοκληρώνοντας στην ουσία το τρίτο και τελευταίο χέρι των δολωματικών ψεκασμών διεξαγομένων από εδάφους για τη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς όπως αυτοί σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν υπό την επίβλεψη της ΔΑΟΚ Λακωνίας για το Δήμο Μονεμβασίας και για τη τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2016 – 2017.

Η αρχική κατανομή κονδυλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβλεπε για τη Π.Ε Λακωνίας και για την συγκεκριμένη ελαιοκομική περίοδο την υπογραφή σύμβασης διενέργειας έως τριών (3) δολωματικών ψεκασμών ανά συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Δ.Κ ή Τ.Κ με τους αντίστοιχους εργολάβους παροχής έργου όπως αυτοί προκρίθηκαν από τη τρέχουσα διακήρυξη.

Σας επισημαίνουμε ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλούς πληθυσμούς του εντόμου ενώ οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες (έλλειψη υψηλών θερμοκρασιών με ακανόνιστες βροχοπτώσεις κατά το θέρος, υψηλές σχετικές υγρασίες, κλπ) οξύνουν περαιτέρω το πρόβλημα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μεγάλες όψιμες απώλειες σε ελαιόκαρπο όσο και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας του παραγομένου ελαιολάδου με όποιο αντίκρισμα μπορούν αυτά να συνεπάγονται για το γεωργικό εισόδημα.

Για τους παραπάνω λόγους, συνιστούμε τη λήψη έκτακτων ατομικών ή και συλλογικών μέτρων προστασίας και καταπολέμησης, από τις όψιμες προσβολές του εντόμου, ιδιαίτερα σε όσους ελαιοπαραγωγούς σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή μετά το τέλος Οκτωβρίου ή και αργότερα (τέλος Νοεμβρίου – Δεκέμβριο).

Παρακαλείσθε όπως δοθεί από εσάς ιδιαίτερη σημασία στη σωστή επιλογή του σκευάσματος φυτοπροστασίας ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα υπολειμματικότητας του εντομοκτόνου στο παραγόμενο ελαιόλαδο ενώ θα πρέπει ο χρόνος έναρξης της συγκομιδής να εναρμονισθεί σύμφωνα με την υπολειμματική διάρκεια που αναγράφεται στο σκεύασμα που τελικά θα επιλεγεί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε ειδικούς και να σέβεστε τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής και ασφάλειας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας
Αδ. Τζανετέα