Π.Α.ΜΕ Λακωνίας: Καταγγελία για απολύσεις εργαζομένων από αγροτικό συνεταιρισμό

Καταγγέλλουμε τις τρομοκρατικές – εκδικητικές απολύσεις εργαζόμενων στο εργοστάσιο «sparta orange» του “Αγροτικού Συνεταιρισμού εσπεριδοειδών Άγιος Γεώργιος” που έχει έδρα τη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα -Λακωνίας.
Τα γεγονότα είναι χαρακτηριστικά: Την περασμένη Πέμπτη 21/7 ο διευθυντής του Συνεταιρισμού ανακοίνωσε προφορικά πως απολύεται ένας εργάτης. Η απόλυση είναι παράνομη και καταχρηστική. Μαθαίνοντας αυτή την εξέλιξη 12 εργαζόμενοι της επιχείρησης, στην ώρα του διαλείμματος, πήγαν στα γραφεία της επιχείρησης για να διαμαρτυρηθούν για την άδικη αυτή απόλυση και να ζητήσουν να μην εφαρμοστεί. Εκεί ο διευθυντής, ανακοίνωσε εκδικητικά ότι όχι μόνο θα απολυθεί ο συγκεκριμένος εργαζόμενος αλλά και όλοι όσοι πήγαν στο γραφείο του γιατί «δεν ανέχεται διαμαρτυρίες!». Μάλιστα είπε στους διαμαρτυρόμενους εργάτες της επιχείρησης να πάνε στο εργοστάσιο να πάρουν τα πράγματά τους και να φύγουν.
Την Τετάρτη 27/7 οι εργαζόμενοι πήγαν στο εργοστάσιο να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό από την εργασία τους, που τους έκανε η διοίκηση τις προηγούμενες ημέρες (δεν τους ειδοποίησαν όλο αυτό το διάστημα για το πότε και ποια ώρα θα πάνε για δουλειά όπως γινόταν πάντα). Τότε ενημερώθηκαν ότι 6 από αυτούς απολύονται.
Οι απολύσεις αυτές είναι εκδικητικές και σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν όλους τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Αποδεικνύεται ότι ακόμα και οι Συνεταιρισμοί από τη στιγμή που δουλεύουν σαν ΑΕ δεν έχουν καμιά διαφορά από τις άλλες επιχειρήσεις. Επιδιώκουν το μέγιστο κέρδος τσακίζοντας και αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων από την μία και ξεζουμίζοντας την φτωχή και μεσαία αγροτιά από την άλλη. Αξιοποιούν την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς ώστε να μην σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι.
Κερδοσκοπούν από των ιδρώτα των εργατών που είναι τα παιδιά των φτωχών αγροτών της περιοχής ή και τους ίδιους τους φτωχούς αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν μεροκάματα για να συμπληρώσουν το μικρό αγροτικό τους εισόδημα. Αξιοποιούν για αυτό την αντεργατική νομοθεσία των κυβερνήσεων, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εργοδοσίας. Καταστρατηγούν ότι έχει μείνει από την ήδη πετσοκομμένη νομοθεσία, μην τηρώντας ωράρια, χρησιμοποιώντας ανασφάλιστούς κτλ.
Αυτό είναι το ευνοϊκό περιβάλλον για τους πάσης φύσεως επενδυτές: Εργασιακή ζούγκλα από τη μια και κέρδη από την άλλη. Γι’ αυτό και βγάζουν σπυριά όπου βλέπουν να σηκώνεται κεφάλι και να καλλιεργείται η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων.
Καλούμε όλα τα Εργατικά Σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, τους μαζικούς φορείς των αγροτών να πάρουν θέση στήριξης των εργαζομένων. Ο λαός της περιοχής και όλοι οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν:
• Να μην ισχύσει καμία απόλυση εργαζομένου. Να πάρει πίσω η εργοδοσία τις τρομοκρατικές-εκδικητικές απολύσεις.
• Να εφαρμοστεί εδώ και τώρα η νομοθεσία που αφορά τις συμβάσεις, τα ωράρια εργασίας, τις συνθήκες εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που έκανε στις 28/7 εντόπισε παραβάσεις.
• Η Εταιρία, το Διοικητικό της Συμβούλιο και ο διευθυντής να μην τολμήσουν να πειράξουν κανένα εργαζόμενο που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Να μην τους αλλάξουν πόστα, να μην τους κάνουν τις συνθήκες δουλειάς αβίωτες με σκοπό να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε παραίτηση.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να σταθεί αλληλέγγυος
Να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία
Κανένας εργαζόμενος μόνος του

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΣΤΙΣ 20:30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΗΓΩΝ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Γραμματεία Λακωνίας του ΠΑΜΕ