Πύργος: Οι απατεώνες του μεσονυκτίου – Τρόμος τη νύχτα του Σαββάτου

Του Γιάννη Σπυρούνη

Τον τρόμο έζησαν μέσα στη νύχτα αρκετοί συμπολίτες μας στην περιοχή του Πύργου, όταν δέχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες τηλέφωνα στα σπίτια τους, πως συγγενικό τους πρόσωπο είχε εμπλακεί σε τροχαίο και χρειαζόταν χρήματα για να … ξεμπλέξει. Το γνωστό σενάριο που χρησιμοποίησαν αρκετές σπείρες απατεώνων για να ξεγελάσουν πολίτες και να αρπάξουν τα χρήματά τους, επαναλήφθηκε (είχαν υπάρξει κρούσματα στο παρελθόν) στην Ηλεία αλλά χωρίς επιτυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέσα στη νύχτα του Σαββάτου και μετά τις τρεις τα ξημερώματα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου το τηλέφωνο χτύπησε στο σπίτι πολιτών. Σαστισμένοι λόγω ώρας, από την άλλη πλευρά της γραμμής άκουσαν μια τρεμάμενη φωνή να προσπαθεί να τους πείσει πως πρόκειται για στενό συγγενικό τους πρόσωπο, το παιδί τους στις περισσότερες περιπτώσεις, που είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και λόγω της σοβαρότητας, βρισκόταν κρατούμενο στην Τροχαία και χρειάζονταν χρήματα για να «ξεμπλέξει».

Το ένα μετά το άλλο τα εν δυνάμει θύματα, έχοντας ακούσει πως τις τελευταίες ημέρες ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Ελλάδας και την Πάτρα είχαν εξαρθρωθεί σπείρες απατεώνων μέσω τηλεφώνου, ήταν υποψιασμένα, αλλά όσοι δεν ήξεραν, δεν πείστηκαν από τον τρόπο που επικοινωνούσαν οι δράστες και σε κάθε περίπτωση έκλεισαν το τηλέφωνο.

Το πρωί όμως ενημέρωσαν άτυπα τις αστυνομικές αρχές για τις απόπειρες αυτές και τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις έγιναν ανεπίσημα γνωστές, ενώ εκτιμάται πως υπήρξαν και άλλες που δεν αναφέρθηκαν καν. Οι δράστες πήραν τηλέφωνο σε οικογένειες σε Πύργο, Κατάκολο και την γύρω περιοχή. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για παρακλάδια των ομάδων που έδρασαν στην Πάτρα, ή για επίδοξους απατεώνες που έμαθαν για το σενάριο και των τρόπο της εξαπάτησης, μέσω της δημοσιότητας που έλαβε τις τελευταίες ημέρες το θέμα και θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους, επιδιώκοντας να βγάλουν εύκολο χρήμα, αγνοώντας βέβαια τους κινδύνους και τις συνέπειες, εφόσον εντοπιστούν.

Οι Αρχές πάντως σε κάθε περίπτωση καλούν τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις προσέγγισης από αγνώστους και να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές, ενώ αν το σενάριο εμπλέκει συγγενικά τους πρόσωπα, να επιδιώκουν να έχουν και μια επικοινωνία μαζί τους, ώστε να γνωρίζουν πως πρόκειται για απάτη.