Προμηνύεται δύσκολο καλοκαίρι για την Πυροσβεστική Πελοποννήσου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου Θεόδωρος Λαρέζος, σχετικά με τον σχεδιασμό για την προφύλαξη πυρκαγιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το 2017.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε επίσημα την 1η Μαΐου και θα λήξει στις 31 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται κάθε καύση σε υπαίθριο χώρο και σε δασικές εκτάσεις και, σύμφωνα με το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου, στους παραβάτες επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις βάσει των Νόμων.

Ο διοικητής της ΠΥ Πελοποννήσου ζήτησε τη συνεργασία των πολιτών τόσο στην πρόληψη των πυρκαγιών με το να μην ανάβουν δηλαδή φωτιές χωρίς την απαιτούμενη άδεια και τη λήψη των μέτρων που απαιτούνται, να καθαρίζουν τους χώρους γύρω από τα σπίτια τους από τυχόν καύσιμη ύλη (χόρτα κτλ.) και βέβαια όταν εντοπίσουν καπνό, να ενημερώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199, αφού μια γρήγορη επέμβαση μπορεί να σώσει από την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Επεσήμανε ότι αν δεν έχουν σήμα στο κινητό, μπορούν να καλέσουν και στο 112.

Ο κ. Λαρέζος τόνισε πως υπάρχει καλή προετοιμασία, έχουν γίνει ήδη αρκετές συσκέψεις και συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων και έχουν δοθεί όλες οι οδηγίες στους συναρμόδιους φορείς για την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ίσως εκδηλωθούν.

Μεταξύ άλλων μίλησε και για τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί έως τώρα με κάποιες από αυτές να έχουν απειλήσει ακόμα και σπίτια. Συγκεκριμένα για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Στεφανιά Λακωνίας ανέφερε ότι προκλήθηκε από τον ανθρώπινο παράγοντα και από καύση στην ύπαιθρο. Όπως σημείωσε, έγιναν 5 συλλήψεις για το συμβάν.

Τόνισε επίσης ότι η καύση στην ύπαιθρο απαγορεύεται. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να κάνει καύση πρέπει να πάρει ειδική άδεια, αλλά αν προκληθεί κάποια πυρκαγιά ο υπαίτιος δεν θα απαλλαχτεί των κατηγοριών.

Υπάρχει ανομβρία και θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαρεζός, εφιστώντας για ακόμα μία φορά τη προσοχή στους πολίτες οι οποίοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιούμενοι και προσεκτικοί.

Όσον αφορά στις χωματερές της Περιφέρειας, ανέφερε ότι τα απαραίτητα έγγραφα έχουν φύγει προς κάθε αρμόδιο, και είναι πανέτοιμοι.

Έφη Καστραντά