Πνίγεται στα απορρίμματα η Μαραθόλακκα Ταϋγέτου

Ακρως προβληματική διαχείριση σκουπιδιών σ’ έναν ακατάλληλο χώρο: Αυτή είναι η εικόνα στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου.

Τα δέματα με το υπόλειμμα από την επεξεργασία εξακολουθούν να κατακλύζουν το χώρο, ενώ υπάρχουν τόνοι ανεπεξέργαστων σκουπιδιών.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ζήτημα υπάρχει και με τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ, που κάθε φορά που βρέχει με κάποια ένταση, φεύγουν τα χώματα και αποκαλύπτονται τα σκουπίδια. Ο δεματοποιητής που πήρε ο Δήμος Καλαμάτας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι στεγασμένος και παραμένει εκτεθειμένος στις βροχές.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα γίνεται με παρατάσεις συμβάσεων με την προηγούμενη ανάδοχο εταιρεία, μέχρι να αναλάβει τη διαχείριση η εταιρεία “Ηλέκτωρ” (συμφερόντων Μπόμπολα), που είναι ο ανάδοχος του τελευταίου διεθνούς διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στελέχη της “Ηλέκτωρ” έχουν επισκεφθεί τη Μαραθόλακκα και έχουν συναντηθεί με το δήμαρχο και άλλα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου και φέρεται να έχουν κάνει σαφές ότι δεν υπογράφουν σύμβαση και δεν αναλαμβάνουν την προσωρινή διαχείριση, αν δεν αδειάσει ο χώρος από τα δέματα με το υπόλειμμα που τον έχουν κατακλύσει. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την “Ηλέκτωρ” και όχι τόσο η μείωση της τιμής που θα ζητήσει η δημοτική αρχή, λόγω του δεματοποιητή του δήμου (από την Περιφέρεια) που έχει εγκατασταθεί στο χώρο.

H ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΑΡΗ

Την ακαταλληλότητα του χώρου προσωρινής διαχείρισης του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα, τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, σε χθεσινή επίσκεψή του στο χώρο. Είδε από κοντά τη διαδικασία διαχείρισης και τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ και ενημερώθηκε για τη λειτουργία, από την υποδοχή των σκουπιδιών μέχρι την κομποστοποίηση και το υπόλειμμα, καθώς και τα προβλήματα, από τον προϊστάμενο της αναδόχου εταιρείας Μίμη Βαγενά. Ο κ. Βαγενάς ανέφερε ότι έχουν μείνει αρκετά ανεπεξέργαστα σκουπίδια, γιατί έγινε αλλαγή στο τυλικτικό μηχάνημα και η όλη διαδικασία πήγε πίσω. Για το υπόλειμμα είπε ότι υπεύθυνος είναι ο δήμος, που έχει δρομολογήσει την απομάκρυνσή του. Ανέφερε, επίσης, ότι ζουμιά δεν φεύγουν από την επεξεργασία.

Ο κ. Μάκαρης παρατήρησε πως “είναι εντελώς ακατάλληλος ο χώρος. Δεν έπρεπε να γίνει εδώ. Είναι χαράδρα και πορώδες το έδαφος”. Ανέφερε πως “πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση, οι συνθήκες υγιεινής για τους εργαζόμενους. Δεν έχει ούτε τουαλέτα. Ο χώρος πρέπει να στεγαστεί, να γίνει ευρεία τσιμεντόστρωση”.

Για τα δέματα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επεσήμανε ότι “ο δήμος δεν μας έχει πει πού θα πάνε. Πρέπει να πάνε σε χώρους με σωστές συνθήκες επεξεργασίας”.

Για τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ που βρίσκεται στην περιοχή, παρατήρησε ότι “έχουν αποκαλυφθεί σκουπίδια στο χώρο της αποκατάστασης”.

Ο κ. Μάκαρης τάχθηκε υπέρ της διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωση κι εκτίμησε πως “υπάρχουν πράγματα που δεν έπρεπε να είχαν φθάσει εδώ, να είχαν πάει για ανακύκλωση. Ακόμα και μπάζα έρχονται στη Μαραθόλακκα”. Πρότεινε να ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης “της ανακύκλωσης στα σχολεία. Να γίνει επίσκεψη εδώ, να δουν τα παιδιά πού θα καταλήξουν τα σκουπίδια”. Είπε ότι “έχει τεράστιες ευθύνες ο δήμος που δεν έχει κάνει τις συνθήκες διαχείρισης σωστές”.

Στο ερώτημα αν η διαχείριση της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ είναι μονόδρομος, απάντησε ότι “στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι” και πρόσθεσε πως “με τη διαλογή στην πηγή θα μειωθούν πολύ τα σκουπίδια. Πρέπει να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που φθάνουν στη Μαραθόλακκα”.

Για όλα αυτά που φθάνουν στη Μαραθόλακκα, παραδέχθηκε ότι “έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης”, ζήτησε να γίνουν τα “Πράσινα Σημεία” κι έκανε λόγο για “τεράστια ευθύνη της δημοτικής αρχής που τόσα χρόνια έχει απενεργοποιήσει τη ΜΟΛΑΚ”. Πάντως, τάχθηκε υπέρ της διαχείρισης της λυματολάσπης στη ΜΟΛΑΚ.