Πελοπόννησος | Μείωση στις κλοπές, αύξηση στις απάτες και το λαθρεμπόριο

Μείωση στις κλοπές δείχνουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για τη χρονιά που πέρασε. Αντίθετα, παρατηρείται αύξηση στις απάτες και το λαθρεμπόριο, καθώς και στις υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.

Οσον αφορά τις ληστείες, από 88 πρόπερσι καταγράφηκαν 89 πέρυσι. Οι δε κλοπές μειώθηκαν από 3.976 το 2015, σε 3.599 το 2016. Οι απάτες όμως αυξήθηκαν σε 158, έναντι 117 πρόπερσι -όπως και οι υποθέσεις λαθρεμπορίας, που ήταν 64 το 2016, έναντι 50 το 2015.

Επίσης, διπλάσιες ήταν και οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας -την περσινή χρονιά ο αριθμός τους ανήλθε σε 8 από 4 πρόπερσι-, καθώς και οι αρπαγές τσαντών που χειρίστηκαν οι αστυνομικές αρχές: πέρυσι 13, έναντι 6 το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές ληστείες γίνονται σε σπίτια όπου οι δράστες μπαίνουν με σκοπό να κλέψουν, καθώς επίσης σε ανθρώπους που μπορεί να περνούν τυχαία από κάπου και να γίνουν στόχος.

Επίσης οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις γίνονται σε σπίτια και πολύ λιγότερες σε καταστήματα και χώρους που μπορεί να διαθέτουν συναγερμούς και άλλα μέτρα ασφαλείας. Κάτι που δείχνει μετατόπιση της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου».

Νικολέττα Κολυβάρη