Πήραν 40.000 ευρώ από την ανατίναξη ΑΤΜ στο Κοπανάκι

Πρωτοφανής διάρρηξη με ανατίναξη έγινε χθες τα ξημερώματα στο ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στο Κοπανάκι με μεγάλες υλικές ζημιές στο ιδιωτικό κατάστημα που στεγαζόταν στο κέντρο του Κοπανακίου.

Η λεία των θρασύτατων ληστών ανέρχεται στις 40.200 ευρώ, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο κρεοπωλείο που στεγαζόταν, το οποίο μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.

Η πρωτοφανής αυτή διάρρηξη έγινε στις 4.10 τα ξημερώματα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών. Οι δράστες ανατίναξαν το ΑΤΜ με αέριο και έδρασαν αστραπιαία, καθώς μόλις λίγα λεπτά μετά την εκκωφαντική έκρηξη ο ιδιοκτήτης και οι περίοικοι που βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, δεν είδαν κανένα στην περιοχή.

Οπως εκτιμάται, οι δράστες διοχέτευσαν στο εσωτερικό του ΑΤΜ από κάποια εξωτερική του σχισμή στο μπροστινό του μέρος, πιθανότατα αυτή που βάζουμε την κάρτα ή παίρνουμε τα χρήματα, εύφλεκτο αέριο και από απόσταση με την χρήση καλωδίων προκάλεσαν σπινθήρα με αποτέλεσμα την ανάφλεξη και έκρηξή του. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το μηχάνημα κομματιάστηκε και έτσι οι δράστες κατάφεραν και πήραν τις κασέτες που μέσα βρίσκονταν τα χρήματα. Κομμάτια του μηχανήματος εκσφενδονίστηκαν σε μεγάλη απόσταση. Το ίδιο συνέβη και με τις τζαμαρίες του καταστήματος. Ψυγεία και εσωτερικός εξοπλισμός μαζί με τα προϊόντα καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ αποκολλήθηκαν και τμήματα της οροφής.

Μετά την έκρηξη στο σημείο έφτασε η Αστυνομία με πυροτεχνουργούς, άνδρες της Ασφάλειας, αλλά και άνδρες των εγκληματολογικών εργαστηρίων προκειμένου να συλλέξουν ό,τι στοιχεία μπορούσαν. Ο χώρος είχε αποκλειστεί για αρκετές ώρες, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνά τους.

Ο Δημήτρης Καμπούκος, ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου, ήταν ο πρώτος που πετάχτηκε έξω από την δυνατή έκρηξη αφού το σπίτι του είναι ακριβώς δίπλα από το κατάστημά του. Μιλώντας στην «Ε» σημείωσε πως ήταν περίπου 4.05 με 4.10 το πρωί όταν ακούστηκε ένας πάρα πολύ δυνατός κρότος, μια μεγάλη έκρηξη, όπως μας είπε.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Πετάχτηκα από το κρεβάτι μου και αμέσως άρχισε να βαράει ο συναγερμός του καταστήματος. Ωσπου να βγω από το σπίτι που είναι δίπλα και πάνω και να κατέβω κάτω να δω τι έχει γίνει, είχαν εξαφανιστεί. Δεν είδα κανέναν μπροστά μου. Ο,τι έκαναν οι δράστες πρέπει να το έκαναν μέσα σε 1-2 λεπτά. Οι υλικές ζημιές στο μαγαζί είναι τεράστιες, έχει καταστραφεί σχεδόν όλο».

Σημείωσε επίσης ότι το ΑΤΜ έχει τοποθετηθεί στο μαγαζί του εδώ και 3 χρόνια και από αυτό εξυπηρετείται πολύς κόσμος.

Από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν την έκρηξη ήταν και ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης φούρνου που είναι σχεδόν απέναντι από το ΑΤΜ. Οπως μας είπε, η έκρηξη ήταν πολύ δυνατή και πετάχτηκαν αμέσως απάνω. Μάλιστα ο γιος του ετοιμαζόταν να ξεκινήσει δουλειά στο φούρνο. Μετά την έκρηξη βγήκε έξω να δει τι έχει γίνει, όπου διαπίστωσε ότι το απέναντι κατάστημα είχε ανατιναχθεί. Τόνισε μάλιστα πως αν και βγήκε αρκετά γρήγορα έξω, δεν είδε την παραμικρή κίνηση. Που σημαίνει ότι οι δράστες ήταν ταχύτατοι.

Να σημειώσουμε ότι το πρωτοφανές αυτό συμβάν έχει προκαλέσει αναστάτωση στην μικρή κοινωνία του Κοπανακίου και το αίσθημα της ανασφάλειας, όπως μας έλεγαν οι κάτοικοι, είναι έντονο. Ακόμη περισσότερο καθώς βλέπουν ότι οι δράστες πλέον γίνονται αδίστακτοι και χρησιμοποιούν δυναμικές μεθόδους.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι πριν αρκετά χρόνια ΑΤΜ άλλης τράπεζας που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το συγκεκριμένο, σε δημόσιο χώρο, είχε μπει στο στόχαστρο κακοποιών οι οποίοι το είχαν διαρρήξει και από τότε αποσύρθηκε από το Κοπανάκι. Ετσι φοβούνται οι κάτοικοι μη γίνει κάτι ανάλογο και τώρα, καθώς για αυτούς η λειτουργία έστω του ΑΤΜ είναι μεγάλη διευκόλυνση.

Είχαν ξαναχτυπήσει στην Αρχαία Κόρινθο

Με πανομοιότυπο τρόπο, διοχετεύοντας δηλαδή αέριο σε σχισμή του ΑΤΜ και προκαλώντας έκρηξη, είχαν δράσει άγνωστοι και σε ανάλογη περίπτωση, στις 15 Μαΐου, στην Αρχαία Κόρινθο. Και εκεί, είχαν επιλέξει ΑΤΜ το οποίο βρισκόταν τοποθετημένο σε κατάστημα – ενώ νωρίτερα το Φεβρουάριο είχαν προσπαθήσει να προκαλέσουν έκρηξη στο ίδιο μηχάνημα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Οπως και χθες, έτσι και στην Αρχαία Κόρινθο, οι διωκτικές αρχές βρέθηκαν να ψάχνουν το κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στους δράστες. Ομως, στις 4 το πρωί που επιλέγουν να δράσουν και μάλιστα σε μικρές κωμοπόλεις, ο κόσμος κοιμάται και έτσι καταφέρνουν να διαφύγουν χωρίς να τους δει κάποιος.

Να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με σιγουριά για το πόσα άτομα ήταν στο Κοπανάκι ή με τι έφυγαν. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να ήταν ένας άνθρωπος μόνος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες βρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης και υπολείμματα από κατεστραμμένα χρήματα, ωστόσο εκτιμάται ότι πήραν τα περισσότερα από τα χαρτονομίσματα που υπήρχαν μέσα στο ΑΤΜ και σύμφωνα με ανθρώπους της τράπεζας που βρέθηκαν επιτόπου ξεπερνούσαν τις 40.000 ευρώ. Στο σημείο της έκρηξης, ώστε να συλλεγεί κάθε τι που θα μπορούσε να ρίξει φως στον τρόπο που έγινε, βρέθηκαν και πυροτεχνουργοί του Στρατού από την Τρίπολη, καθώς και αστυνομικοί του Εγκληματολογικού της Κυπαρισσίας. Επικεφαλής στην έρευνα που διεξάγεται είναι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ενώ από το σημείο έχουν συλλεγεί στοιχεία τα οποία έχουν ήδη σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας για περαιτέρω διερεύνηση.

K. Μπ. – Ν.Κ.