Μεγαλόπολη | Κοντά σε συμφωνία για την πώληση δύο μονάδων της ΔΕΗ

Της Μαριάννας Τζάννε

Mέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί εκτός απροόπτου, το πακέτο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνίτη με την πώληση του 40%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες για την πώληση του Αμύνταιο αφού όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι η συμφωνία θα κλείσει με την ένταξη των δύο μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης μαζί με την Μελίτη Ι της Φλώρινας και την άδεια για την δεύτερη μονάδα και τα ορυχεία της Βεύη.

Τόσο η ΔΕΗ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος πάσχιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα να πείσουν την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού να μην συμπεριληφθεί στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία η Μεγαλόπολη και ειδικά η μονάδα 4 που είναι και η πιο σύγχρονη.

Ωστόσο η ΕΕ δεν φαίνεται να έχει πειστεί με τα επιχειρήματα καθώς ένα αδύναμο πακέτο δεν θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των ενεργειακών παικτών, σε μια συγκυρία μάλιστα που το άνοιγμα της αγοράς δείχνει εξαιρετικά δύσκολο και μόνο η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα μπορούσε να υποβοηθήσει.

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τα όσα διαρρέει η ελληνική πλευρά, τότε μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να διεξαχθεί το market test στο οποίο θα αποτυπωθεί και το πραγματικό ενδιαφέρον της αγοράς για το λιγνίτη.