Μαρμελάδα μήλο με μέντα & καφέ από τη Μαίρη Παναγάκου

1. Μαρμελάδα μήλο με μέντα
Υλικά
1 κιλό κόκκινα μήλα
100 γρ φυλλαράκια φρέσκιας μέντας
100 γρ ζάχαρη κρυσταλλιζέ
2 λεμόνια

Πως φτιάχνεται
1. Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε σε φέτες και τα περιχύνετε με το χυμό του ενός λεμονιού, για να μην μαυρίσουν. Πλένετε τα φύλλα της μέντας, τα στεγνώνετε με μια μετσέτα και τα ψιλοκόβετε.

2. Βάζετε τα μήλα και την ψιλοκομμένη μέντα σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τη φλούδα ενός λεμονιού, κομμένη σε λεπτές λωρίδες, 1 κ σ ζάχαρη και τα βράζετε, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν.

3. Μόλις βράσουν τα μήλα και η σάρκα τους γίνει διάφανη, τα περνάτε από το μήλο του πουρέ και τα αρωματίζετε με το χυμό του άλλου λεμονιού. Ξαναβάζετε τον πουρέ που φτιάξατε να βράσει. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

4. Τη βάζετε σε βάζα τα οποία έχετε πλύνει με καυτό νερό και τα έχετε στεγνώσει καλά, την αφήνετε να κρυώσει, κλείνετε τα βάζα ερμητικά και τη διατηρείτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, χωρίς υγρασία.

2. Μαρμελάδα μήλο με καφέ
Υλικά
1 κιλό κόκκινα μήλα
30 γρ καφέ φίλτρου
500 γρ ζάχαρη κρυσταλλιζέ
3 κ σ κονιάκ
2 λεμόνια

Πως φτιάχνεται
1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε 1 ποτήρι νερό και ρίχνετε μέσα τον καφέ φίλτρου. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνετε τον καφέ στην άκρη για 15′. Τον σουρώνετε με διπλό τουλπάνι.

2. Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε στα τέσσερα και βγάζετε τα κουκούτσια. Τα κόβετε σε κομμάτια και τα βάζετε σε μιά κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τον χυμό των 2 λεμονιών. Τα βράζετε για 12′ ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτετε τον καφέ και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να λιώσει η σάρκα των μήλων.

3. Περνάτε τα μήλα από τον μύλο του πουρέ και τα ξαναβάζετε στη φωτιά για 5′. Προσθέτετε το κονιάκ και αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Τη βάζετε σε βάζα τα οποία κλείνετε ερμητικά. Διατηρείτε την μαρμελάδα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.