Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι δηλώσεις ζημιάς στους Αγίους Αναργύρους

Έχει γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ για ζημιά από χαλάζι της 16ης Νοεμβρίου 2017, στις περιοχές της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Αναργύρων της Δημοτικής Ενότητας Θεραπνών του Δήμου Σπάρτης σε ελαιοκαλλιέργειες.

Οι δηλώσεις ζημιάς υποβάλλονται από 20 Νοεμβρίου 2017 έως και την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 (δηλ. για 15 ημέρες από την επόμενη της ζημιάς) στην Ανταποκριτή ΕΛΓΑ της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Αναργύρων της Δημοτικής Ενότητας Θεραπνών – κα Πλαγάκη Νικολέτα.

Η ανταποκριτής ΕΛΓΑ – Πλαγάκη Νικολέτα, θα βρίσκεται στα γραφεία του Δήμου Σπάρτης τηλ. 2731022226 εσωτ. 116.

Σημειώνεται πως λόγω αλλαγής του συστήματος δηλώσεων από χειρόγραφο σε ηλεκτρονικό, παρακαλούνται οι παραγωγοί να έχουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί τους και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα καταχώρησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΛΓΑ, να αποφεύγουν την προσέλευσή τους κατά την τελευταία μέρα, διότι σε ενδεχόμενο τεχνικό πρόβλημα καταχώρησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΛΓΑ, η αίτηση δεν θα καταχωρηθεί.

Παρατηρήσεις:
1. Δεν καλύπτονται οι ζημιές:
α) σε μη συστηματικές ή εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες, ή
β) κατά ανεξάρτητο αγροτεμάχιο που έχει λιγότερα από δέκα δένδρα ή
γ) αγροτεμαχίων που καταλαμβάνουν κατ’ είδος, έκταση μικρότερη από ένα στρέμμα.

(Σημείωση: Ισχύει συνδυαστικά, δηλ. δεν καλύπτεται π.χ. έκταση 1,5 στρέμμα με 8 δένδρα, ούτε και έκταση 0,9 στρέμματα με 15 δένδρα).

2. Δήλωση ζημιάς υποβάλλεται μόνο αν από το συγκεκριμένο αίτιο έχει ζημιωθεί η καλλιέργεια ανά αγροτεμάχιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της συνολικής αναμενόμενης παραγωγής.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά (από τον παραγωγό για υποβολή της δήλωσης):
⦁ Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2017 (ΟΣΔΕ).
(Σημ. Είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να υπάρχει ταύτιση των στοιχείων με τη δήλωση ζημιάς για το ζημιωμένο αγροτεμάχιο (όνομα παραγωγού, ίδια τοπωνύμια, έκταση και αριθμός δένδρων). Η Δήλωση Καλλιέργειας έχει υποβληθεί μαζί με την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2017 στην ΕΑΣ Λακωνίας).

⦁ Για ζημιές σε πιστοποιημένα Βιολογικά προϊόντα συνυποβάλλεται και σχετική πιστοποίηση (ότι τα ζημιωμένα αγροτεμάχια επιδοτούνται ως βιολογικά).

Με τη δήλωση ζημιάς καταβάλλονται από τους παραγωγούς τα τέλη εκτίμησης, που ανέρχονται σε: 0,10 ευρώ/δέντρο.