Λ.Γρηγοράκος: “Τα περί ανάπτυξης είναι φαντασίωση της κυβέρνησης”

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τίτλο: «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κύριε Υπουργέ,

Όσο πιο βαθιά βυθίζεται η Ελλάδα στην κρίση τόσο πιο πολύ θα γίνεται λόγος για την ανάπτυξη. Γιατί την ανάπτυξη τη χρειαζόμαστε και αυτό το καταλαβαίνει και ο τελευταίος πολίτης, αφού μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Το παράδοξο αυτό, λοιπόν, έχει μέσα του φοβερά αδιέξοδα, στα οποία εμείς ως χώρα δεν έχουμε βρει τη λύση.

Στην πραγματικότητα τα περί ανάπτυξης είναι επιφανειακοί βερμπαλισμοί της κυβέρνησης και δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά μία φαντασίωση. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετά την «πρώτη φορά Αριστερά» παράγει τώρα και άλλες φαντασιώσεις. Περισσότερες από όσες μπορεί να φανταστεί κανείς και φυσικά περισσότερες από όσες μπορεί να αφομοιώσει η κοινή γνώμη, η κοινωνία και οι πολίτες. Μάλιστα, τελευταία υπάρχει και αυτή η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» για να μπορέσει η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, στην αλλαγή σελίδας που πραγματοποιεί.

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά από σχεδόν 17 μήνες στο τιμόνι της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε, επιτέλους, να καταθέσει στην Βουλή τον περίφημο αναπτυξιακό νόμο. Μάλλον ο κύριος Υπουργός ήταν απασχολημένος ή βρισκόταν στη χώρα της ουτοπίας με άλλες σημαντικότερες υπουργικές εργασίες από το να ασχοληθεί με την σύνταξη ενός νόμου που χιλιάδες κόσμου περίμεναν εναγωνίως, για να μπορέσουν να «πάρουν μια ανάσα» και να ρυθμίσουν στοιχειωδώς τις επαγγελματικές στους ανάγκες.

Βέβαια η κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου συνοδεύτηκε από ένα φοβερό «σόου» πανηγυρισμών της κυβέρνησης. Άλλωστε, δε θα μπορούσε να έχει συμβεί κάτι διαφορετικό, αφού τα πανηγύρια και οι χαρές είναι βασικό συστατικό του ψέματος που λέτε στον ελληνικό λαό. Κάθε «μαύρο» το κάνετε «άσπρο», κάθε προεκλογική σας υπόσχεση που έπεσε στο κενό αυτόματα γιορτάζεται πανηγυρικά. Δυστυχώς, για όσους σας πίστεψαν, φαίνεται πως είναι στο DNA σας να ντύνετε με εορταστικό μανδύα κάθε αποτυχία σας, αδράνεια και καθυστέρηση, βαδίζοντας στα γνωστά σας πρότυπα, τα οποία δε θα ήθελα καν να ονομάσω μέσα στην Βουλή.

Κύριε Υπουργέ,

Πώς να συμμεριστεί τη χαρά σας ο ελληνικός λαός για αυτό το νόμο; Έχουμε στα χέρια μας έναν αναπτυξιακό νόμο που θα διοχετεύσει στην αγορά μόνο 480 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τα 2022. Ποσό ελάχιστο μπροστά στα εκατομμύρια που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακό κύκλο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μόνο που πιστεύει είναι πως θα μείνει στην εξουσία και επειδή το πιστεύει αυτό είναι εθνικά επικίνδυνη. Όλοι οι κύριοι συνάδελφοι, που απουσιάζουν από την αίθουσα αυτή την στιγμή, ήταν πολέμιοι των αποκρατικοποιήσεων. Μετά από έναν χρόνο είναι οι φανατικότεροι θιασώτες. Το μνημόνιο Τσίπρα υπερβαίνει κατά πολύ τα μνημόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι ένα μνημόνιο «θατσερικής» έμπνευσης και προέλευσης.

Οι άνθρωποι εκείνοι, που παλιότερα δε ήθελαν να ακούσουν τίποτα για την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σήμερα δεν κάνουν κανένα άλμα προς τα εμπρός αλλά ξεπερνούν τον ίδιο τον εαυτό τους, φτάνοντας στο σημείο να ιδιωτικοποιήσουν όλη τη χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα όσα ζούμε με την συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποκαλύπτουν τις αυταπάτες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το μόνο που τους χαρακτηρίζει είναι οι ιδεολογικές εμμονές δίχως ίχνος πολιτικής αναστολής. Χρέος τους είναι η εξουσία, τα αξιώματα και τα προνόμια. Σε αυτή υποτάσσονται, αυτή υπηρετούν και σε αυτή και μόνο πιστεύουν. Ο φανταστικός τους κόσμος θεωρούν πως είναι το καταφύγιό τους και αυτός που τους προστατεύει από την αγανάκτηση και την οργή των πολιτών. Αν και δεν είδα να προστατεύεται χθες ο κύριος Πολάκης στην Κρήτη. Οι διάφοροι «Μακιαβέληδες», βέβαια, ξεχνούν τη ρήση του Μακιαβέλι, ότι «όποιος χτίζει ένα φρούριο για να καταφύγει εκεί, φυλακίζεται από τα ίδια του τα τείχη και χάνεται». Αυτό κάνει αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχουν καν στην αίθουσα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης,

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Τα γεγονότα όχι μόνο μιλούν αλλά κραυγάζουν. Οι πράξεις είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας. Όλα τα άλλα είναι επίπλαστα. Και για να σας θυμίσω τις μαρξιστικές σας καταβολές συνιστούν «ψευδείς συνειδήσεις». Ως εκ τούτου μην αυταπατάστε άλλο, μην παγιδεύεστε στον μικρόκοσμό σας, μην επιχειρείτε με επικοινωνιακές μεθόδους να συγκαλύψετε τις συνέπειες των επιζήμιων πολιτικών που ακλουθείτε. Οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο αναπτυξιακός νόμος δεν είναι έκθεση ιδεών ούτε στρατήγημα φιλόδοξων πολιτικών στόχων. Αντίθετα οφείλει να είναι συνυφασμένος με ένα πολιτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τα ζητήματα που θέτει δεν είναι ανεξάρτητα από το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι ουσιαστικά: Πώς θα αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία; Πώς θα υπερβούμε τις χρόνιες γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας; Πώς θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε; Τέταρτον και σημαντικότερο: Οι προωθούμενες πολιτικές θεμελιώνουν πράγματι μια νέα οικονομική στρατηγική, την οποία έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος; Ο υπό συζήτηση αναπτυξιακός νόμος προσπερνά τα καίρια αυτά ερωτήματα. Δεν απαντά σε τίποτα. Είτε γιατί δε θέλετε είτε γιατί δεν μπορείτε να δώσετε σαφείς και καθαρές απαντήσεις.

Δεν θέλετε να απογαλακτιστείτε από τον κρατισμό της παραδοσιακής Αριστεράς. Αντιμετωπίζετε την ιδιωτική οικονομία και την επιχειρηματικότητα με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Δεν θέλετε να απεξαρτηθείτε από τις λογικές των δημοσίων επενδύσεων. Θεωρείτε τις ιδιωτικές επενδύσεις, ξένες και εγχώριες, ξεπούλημα. Τις αποδέχεσθε, όπως έγινε με την Cosco και το Ελληνικό γιατί σας τις επέβαλαν οι δανειστές. Τι δάκρυα χύνεται, επιτέλους!

Δεν θέλετε να καταπολεμήσετε τις πελατειακές σχέσεις. Τις βλέπετε ως εργαλείο για τη διαιώνιση της πολιτικής σας κυριαρχίας. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τις ιδεοληπτικές σας εμμονές. Δεν μπορείτε να υπηρετήσετε μια εξωστρεφή και παραγωγική οικονομία. Μέλημά σας είναι οι κομματικοί και πολιτικοί σας πελάτες. Αυτούς θέλετε να εξυπηρετήσετε, αυτούς θέλετε να στηρίξετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο αναπτυξιακός νόμος μιας χώρας δεν συνιστά κλειδάριθμο για την εξυπηρέτηση των στενά κομματικών και πολιτικών σας συμφερόντων. Οφείλει να είναι ο κλειδάριθμος για την παροχή ευκαιριών και δυνατοτήτων που θα στηρίζονται σε ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπεται από κανόνες αντικειμενικότητας και διαφάνειας.

Το προτεινόμενο σχέδιο απέχει παρασάγγας από αυτή την αυτονόητη και επιβεβλημένη αναγκαιότητα και προτεραιότητα. Οι διατάξεις του είναι ένα συνονθύλευμα αντικρουόμενων επιδιώξεων.

Μια Αριστερά που φοβάται την ιδιωτική οικονομία, που ενοχοποιεί την επιχειρηματικότητα, που μυθοποιεί το κράτος δεν μπορεί παρά να είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη μιας χώρας. Σε αυτό δε θα σας ακολουθήσουμε.

Σας ευχαριστώ.