Λ.Γρηγοράκος: “Το ΠΑΣΟΚ είναι πια ένα μικρό κόμμα! Με άλλη ηγεσία θα είχε άλλη τύχη”

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Fly Radio 89.7, στο δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Ας ξεκινήσουμε με την επέτειο θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Λ. Γρηγοράκος: Πέρασαν 20 χρόνια από το θάνατό του. 20 χρόνια από την απώλεια μιας μεγάλης προσωπικότητας, ενός ανθρώπου που άλλαξε την μοίρα της Ελλάδας και παρέδωσε μια χώρα, η οποία στα χέρια του κατάφερε να σημειώσει ένα μεγάλο, ιστορικό άλμα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να εφοδιάσει τη χώρα με δυνατά “όπλα” και “βέλη” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είχε φτιάξει ισχυρούς θεσμούς, έκανε πραγματικότητα την ίση κατανομή του πλούτου, είχε διαμορφώσει μια διαφορετική δημοκρατία και έκανε πολλά βήματα προόδου, με τα οποία η Ελλάδα ζει τα τελευταία 35 με 40 χρόνια. Ήταν μια μεγάλη και προικισμένη προσωπικότητα, φιλέλληνας και μορφωμένος. Τονίζω τη λέξη “μορφωμένος”, γιατί στην Ελλάδα έχουμε απαίδευτες ηγεσίες. Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι αρκετά μορφωμένος οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής πιστεύω πως υστερούν πάρα πολύ. Σε σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και προηγούμενους πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο Κώστας Σημίτης, οι οποίοι ήταν προβεβλημένοι επιστήμονες και είχαν μια διαφορετική πολιτική και κοινωνική κουλτούρα οι σημερινοί υστερούν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος μπορούσε να προβλέψει τα πράγματα, πίστευε στο τέλος του υπαρκτού σοσιαλισμού, γιατί αν θυμάστε τη φοβερή και ιστορική, πια, ρήση του στο Μάαστριχτ, ότι “στο δρόμο που βαδίζουμε, δε θα φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών αλλά μια γερμανική Ευρώπη”. Να που όλα όσα είπε έγιναν πραγματικότητα και τώρα τα “βρήκαμε μπροστά μας”.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε θα ήταν διαφορετική η Ευρώπη σήμερα, αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Λ. Γρηγοράκος: Φυσικά και θα ήταν, γιατί έβαζε βέτο σε κάποια πράγματα. Αν θυμάστε την ιστορία με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τότε είχε μια πολύ μεγάλη και σκληρή κόντρα με την Θάτσερ, αλλά κατάφερε με την πολιτική που ακολούθησε να κερδίσει και να φέρει στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα προγράμματα, τα γνωστά ΜΟΠ, τα οποία βοήθησαν πάρα πολύ τις χώρες της Μεσογείου, γιατί, όπως καλά ξέρετε, ο νότος με τον βορρά είχε πάντα μια αντιπαλότητα. Οι χώρες του βορρά είναι οι πλούσιες χώρες και του νότου οι φτωχές. Είχε επίσης βοηθήσει με τη γνωστή “κίνηση των 6”. Είχε κάνει πολλές τολμηρές και επικίνδυνες εκδηλώσεις και αποστολές με τον Αραφάτ, τον Μιτεράν, τον Καντάφι, τον Γιαρουζέλσκι και πολλούς άλλους. Αν θυμάμαι καλά, τον Μάρτη του 1987 οξύνθηκαν πολύ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και απειλήθηκε μέχρι και πολεμική σύρραξη αλλά ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης και κατάφερνε όλα στο τέλος να καταλήγουν προς όφελος της Ελλάδας. Έκανε πάρα πολλά πράγματα αλλά τα μεγαλύτερα κληροδοτήματά του ήταν οι “τομές” τόσο στη Δημοκρατία όσο και στους θεσμούς του κράτους. Αυτά είναι δείγματα ενός μεγάλου ηγέτη, όπως “τομές”, βέβαια, έκανε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρεσβύτερος.

Δημοσιογράφος: 20 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται; Έχουμε και εσωκομματικές εκλογές αυτή την Κυριακή.

Λ. Γρηγοράκος: Το ΠΑΣΟΚ πια έχει χάσει την πυξίδα του. Δεν νομίζω ότι απασχολούν καθόλου την κοινωνία της Λακωνίας και γενικότερα της Ελλάδας οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι σαν βουλευτής Λακωνίας, ακόμη και αν η κυρία Γεννηματά και οι πρώην σύντροφοί μου λένε πως με διέγραψαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο ΠΑΣΟΚ δεν με έχουν καλέσει ποτέ και με αντιμετωπίζουν σαν ξένο σώμα. Ένα πράγμα θα πω. Ξένο σώμα είναι αυτοί, όχι εγώ. Ξένο σώμα είναι όλοι αυτοί, μια μικρή ομάδα, σήμερα, στο ΠΑΣΟΚ, απαξιωμένων στελεχών, που διοικούν ένα πολύ μεγάλο και ιστορικό κόμμα. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έχει συμβεί. Εγώ παραμένω ΠΑΣΟΚ μαζί με κάποιους προσωπικούς μου φίλους από την Λακωνία, που είμαστε μαζί από το 1974. Εμείς οι “παλιοί” είμαστε φλογεροί υποστηρικτές του Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί πιστεύουμε ότι ήταν εθνικός και λαϊκός ηγέτης. Ήταν ένας οραματιστής, που αναμόρφωσε την Ελλάδα. Εμείς, λοιπόν, παραμένουμε σε ένα ΠΑΣΟΚ που έχει σχέση με την κοινωνία και όχι σε ένα ΠΑΣΟΚ που έχει σχέση με τους μηχανισμούς. Εγώ φυσικά δε θα συμμετάσχω στη διαδικασία των εκλογών ούτε θα τη νομιμοποιήσω με την παρουσία μου, αφού δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση και δε νομίζω ότι θα βγει κάποιο αποτέλεσμα στην Λακωνία. Θεωρώ ότι είμαι πιο πολύ ΠΑΣΟΚ από τους ιδίους και σε μια τέτοια διαδικασία, κατά την οποία δεν έχει τηρηθεί ούτε καταστατικό ούτε έχει γίνει κάποια ουσιώδης προετοιμασία δεν μπορώ να συμμετάσχω. Πρόκειται για μια παρωδία εκλογών.

Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος, ότι το ΠΑΣΟΚ στην Λακωνία θα μπορέσει να ξαναφτιάξει το “περιβόλι” του; Γιατί κακά τα ψέμματα, στην Λακωνία, ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με Γρηγοράκο. Αυτό είναι δεδομένο και δε νομίζω, ότι το αμφισβητεί κανένας.

Λ. Γρηγοράκος: Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αλλά όπως καταλαβαίνετε, όταν κατεβαίνουν στην Λακωνία άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλη θέση στον κεντρικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ – αν και το ΠΑΣΟΚ πια είναι ένα μικρό κόμμα – και δεν καλούν τον τοπικό βουλευτή, τον άνθρωπο που τόσα χρόνια έδωσε έναν αγώνα και ήταν συνεπής στο χώρο, τότε υπάρχει θέμα. Τι να συζητήσουμε; Γιατί, αν θυμάστε επί Γιώργου Παπανδρέου αν και είχα μεγάλες αντιθέσεις με την πολιτική του, δεν στάθηκα ποτέ απέναντι ούτε στις εκλογές ούτε στην Βουλή ούτε στην κοινωνία. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι μικρόψυχοι όσοι κάνουν όλα αυτά. Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμη πολλά να δώσει στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω, πως με μια άλλη ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ θα είχε άλλη τύχη. Όχι, όμως, υπό την Φώφη Γεννηματά, γιατί θεωρώ, ότι η κυρία Γεννηματά είναι κατώτερη των περιστάσεων, ιδιαίτερα σε αυτή την πολιτική συγκυρία και δεν μπορεί να εκφράσει την ελληνική κοινωνία, για αυτό και τα ποσοστά του είναι τόσο συρρικνωμένα. Είναι ενδεικτικό, ότι ακόμη και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατακόρυφη πτώση το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει τίποτα. Ο κόσμος προτιμά να κατευθυνθεί σε άλλους χώρους παρά σε αυτό το ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορεί να τον εκφράσει.

Πιστεύω, λοιπόν, πως είναι δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ να ανασυνταχθεί. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχα ασχοληθεί με την επανενεργοποίηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ώστε να παίξει έναν ρόλο, να είναι η “ομπρέλα” σε μια κίνηση και ο θεματοφύλακας για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος στο χώρο του προοδευτικού κέντρου. Εμένα δεν μου αρέσει ο όρος “κεντροαριστερά”. Προτιμώ την έννοια του “προοδευτικού κέντρου” και της “σοσιαλδημοκρατίας”. Σε αυτό το χώρο είμαι εξάλλου και εκεί θα παραμείνω. Πιστεύω, λοιπόν, πως από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε εξελίξεις στο χώρο του “κέντρου” και θα είμαι παρών.

Δημοσιογράφος: Να πάμε και στα υπόλοιπα θέματα. Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για την Ευρώπη. Σήμερα η Μεγάλη Βρετανία αποφασίζει αν θέλει να μείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Πιστεύετε, ότι μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα;

Λ. Γρηγοράκος: Θα μας συμπαρασύρει σίγουρα. Αν και νομίζω, πως οι Γερμανοί έχουν πάρει τα μέτρα τους, γιατί, πια, ας μη γελιόμαστε ζούμε σε μια γερμανική Ευρώπη, όχι σε μια Ευρώπη των λαών. Φανταστείτε, ότι αν κάνουν λάθος οι Άγγλοι και βγουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γνωστό “city” θα μεταφερθεί στην Φρανκφούρτη. Όλη η οικονομική κυριαρχία, το οικονομικό πακέτο της Ευρώπης, οι μεγάλες επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο θα τα πάρει η Γερμανία, στην Φρανκφούρτη και τότε, αλίμονό μας. Πιστεύω, ότι η Μεγάλη Βρετανία δε θα κάνει αυτό το λάθος, αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν λάθος του Κάμερον όλη αυτή η ιστορία με το δημοψήφισμα. Τελικά, όμως, πιστεύω θα σκεφτούν σωστά και δε θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πουν “ΝΑΙ” και δε θα μεταλλαχθεί το “ΝΑΙ” σε “ΟΧΙ”, όπως έκανε ο κύριος Τσίπρας εδώ, γιατί ένα δημοψήφισμα έχει κινδύνους. Μην παίρνετε σαν παράδειγμα την “κωλοτούμπα” του κυρίου Τσίπρα στο δικό μας δημοψήφισμα και το ότι μπόρεσε η Ευρώπη και στάθηκε όρθια χωρίς να διαλυθεί. Στην Βρετανία είναι διαφορετικά τα πράγματα. Στην Βρετανία έχουν Δημοκρατία αλλά υπάρχει και μια Βασιλεία, η οποία δεν αστειεύεται σε τέτοια θέματα. Πρόκειται για μια θεσμική Βασιλεία, η οποία, ουσιαστικά, βρίσκεται στο γενεαλογικό δέντρο των Άγγλων, θα τολμούσα να πω. Αυτή την στιγμή η Βασίλισσα δε θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάτε, ότι έχει θεσμικό ρόλο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα παραμείνουν για λόγους ασφάλειας, οικονομίας και συνοχής. Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε το 1952 με την Οικονομική Κοινότητα, τότε, και έχει φτάσει σήμερα σε αυτό το σημείο μέσα από πολλές αντιθέσεις, με πολύ αγώνα, με μάχες από ανθρώπους μεγάλους, όπως ο Μιτεράν, ο Κόλ, η Θάτσερ, ο Ντεστέν, ο Ντελόρ, ο Γκονζάλες για να στήσουν αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι κρίμα να καταστραφεί. Όλοι το αγαπάνε αυτό το οικοδόμημα. Αγαπάνε την Ευρώπη για τη Δημοκρατία, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την πολιτική και την κοινωνική αλληλεγγύη που έχει. Αυτή η χώρα, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει ακέραια, να μην πληγωθεί και οι πολίτες της να μην πέσουν σε αυτό το ατόπημα. Πιστεύω, ότι όλα θα πάνε καλά και δε θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιογράφος: Θέλω να μου σχολιάσετε λίγο τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ για τον κύριο Βαρουφάκη, ότι μας κόστισε 100 δις ευρώ.

Λ. Γρηγοράκος: Αυτά να τα ακούνε οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι είναι αλήθεια. Η Ελλάδα από το 1974 και για 40 χρόνια που κυβερνήθηκε από τα κόμματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου είχε θέματα με το χρέος. Το χρέος τότε έφτασε γύρω στα 300 δισεκατομμύρια και τότε ήταν που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου την ιστορική φράση “αν δεν τιθασεύσουμε το χρέος, το χρέος θα μας καταπιεί”. Προσέξτε όμως. Σε 40 ολόκληρα χρόνια έφτασε στα 300 δισεκατομμύρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη διακυβέρνηση μόνο ενάμιση χρόνο και μας χρέωσε 100 δισεκατομμύρια. Εγώ συμμετείχα στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ξέρω ότι ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν η καλύτερη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης. Αυτό θα το λέω πάντα. Στο τέλος του 2014 ετοιμαζόμασταν να βγούμε από το μνημόνιο και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας φόρτωσε ένα ες αεί μνημόνιο, ένα μνημόνιο μέχρι το 2100! Είναι τρομερό αυτό που συνέβη στην Ελλάδα και δεν μιλάει κανείς. Από τον Σεπτέμβριο έρχονται σκληρές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Εμείς ήμασταν αυτοί που βάζαμε “κόκκινες γραμμές” και οι “κόκκινες γραμμές” μας ήταν αληθινές. Τους θυμάμαι από αντιπολίτευση ακόμη να μιλάνε για “κόκκινες γραμμές” και όταν έγιναν κυβέρνηση, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κράτησαν καμία “κόκκινη γραμμή”. Επαίρονται, ότι έχουν μια αριστερή κυβέρνηση και συγκυβερνούν με αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα, τους ΑΝΕΛ. Υπάρχει αριστερή κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε ακροδεξιά δεκανίκια; Θα συγκρίνω ποτέ τη δημοκρατικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Όχι, ποτέ.

Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να μιλήσουμε και για τα παιχνίδια που γίνονται με τον εκλογικό νόμο. Γιατί θέλουν αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα; Τα κόμματα του δημοκρατικού κέντρου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων δεν πρέπει να “πέσουν στην παγίδα” και να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο. Ο νέος εκλογικός νόμος θα ευνοήσει τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας και η παρέα του θέλουν να αποφύγουν το Ειδικό Δικαστήριο, για αυτό θέλουν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο. Θέλουν να μπορούν να ελέγχουν τις καταστάσεις στην Βουλή κι πιθανόν να μην μπορέσει να γίνει ποτέ κυβέρνηση άλλη εκτός των δύο πρώτων κομμάτων. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν όλα τα άλλα τα σβήνουμε. Δεν πρέπει να σβηστεί τίποτα, όμως, γιατί έχουν γίνει τραγικά λάθη. Και για την επιλογή του Βαρουφάκη φταίει ο κύριος Τσίπρας. Η επιλογή των προσώπων, όπως η Πρόεδρος της Βουλής, που πραγματικά μας “είχε αλλάξει τα φώτα” με την κακή έννοια “βαραίνει” τον κύριο Τσίπρα. Όλες οι αρνητικές κινήσεις και επιλογές της κυβέρνησης “βαραίνουν” τον κύριο Τσίπρα. Δεν είναι δικές μου επιλογές, αλλά επιλογές ενός συγκεκριμένου προσώπου και μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάποια στιγμή πρέπει να αποδοθούν “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι” και “τα του Θεού τω Θεώ”. Όπως επίσης κάποια στιγμή πρέπει να δούμε τι έγινε από το 2004 έως το 2016 και η Ελλάδα “πήγε στα βράχια”. Έχουν ευθύνες τόσο ο Κώστα Καραμανλής, ο νεότερος, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για αυτούς παρά μόνο για τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Μιλάει κανείς για αυτούς που έφεραν πραγματικά την μεγάλη κρίση στην Ελλάδα; Γιατί είναι στο απυρόβλητο; Ακριβώς επειδή ανοίγω αυτά τα θέματα με απειλούν κιόλας. Μου λένε “γιατί μιλάς”; Η περίοδος του Κώστα Καραμανλή από το 2004 έως το 2009 ήταν καταστροφική. Και δε φταίει ο Αλογοσκούφης ούτε στην συνέχεια ο Παπακωνσταντίνου για ό, τι έγινε. Υπήρχε μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός. Δεν μπορεί, λοιπόν να είμαι εγώ διευθυντής μιας ΜΕΘ και να έχω από “κάτω” συνεργάτες που τους έχω επιλέξει ο ίδιος και όταν γίνεται κάποιο λάθος να φταίνε μόνο οι συνεργάτες μου και όταν κάτι γίνεται καλά, τα εύσημα να τα παίρνω μόνο εγώ. Οι ευθύνες είναι πάντα ευθύνες. Γιατί εγώ είμαι αυτός που χαράσσει τη γραμμή μιας πολιτικής υγείας έτσι και αυτός χαράσσει τη γραμμή μιας κυβερνητικής πολιτικής. Φταίνε, λοιπόν, αυτοί που κυβερνούσαν τη χώρα. Ούτε ο Αλογοσκούφης ούτε ο Παπακωνσταντίνου. Αυτή την στιγμή φταίει ο κύριος Τσίπρας. Είναι ο κύριος υπεύθυνος της σημερινής κατάστασης. Δεν μπορεί οι Ευρωπαίοι και ο Σόιμπλε να λένε ότι θα βγαίναμε από τα μνημόνια και να έρχεται ο κύριος Τσίπρας να μας υπερχρεώνει και να κάνει το “μαύρο”- “άσπρο”. Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Μετατρέπουν τη “νύχτα” σε “ μέρα” και την “αλήθεια” σε “ψέμα”. Βγαίνουν στις τηλεοπτικές εκπομπές χωρίς ίχνος ντροπής για όσα έκαναν τα προηγούμενα χρόνια εναντίον μας. Δε θα μπω σε αυτή τη διαδικασία ούτε θα πω “πετάξτε λεμόνια” σε κανέναν τους. Δε θα το κάνω ποτέ αυτό. Αλλά πρέπει να καυτηριάσουμε όσα συμβαίνουν στην Αθήνα τον τελευταίο καιρό με λεωφορεία και τρόλεϊ να καίγονται καθημερινά, με αγάλματα και προτομές να καταστρέφονται και να εξαφανίζονται. Κάποιοι πρέπει να φταίνε. Κανείς, όμως, δε λέει τίποτα.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα και ένα σχόλιο για το χώρο της Υγείας και γενικότερα για την στάση του κυρίου Πολάκη τις τελευταίες εβδομάδες.

Λ. Γρηγοράκος: Δε θα σχολιάσω καθόλου τόσο ως προσωπικότητα όσο και ως στάση ζωής τον άνθρωπο αυτό. Νομίζω, πως κάνει κακό και στο χώρο της Υγείας αλλά και στο χώρο της πολιτικής. Δεν εκφράζει την ελληνική κοινωνία. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και ιδιαίτερο, οπότε ας τον χαίρονται αυτοί που τον έχουν επιλέξει. Εμένα με ενδιαφέρει η υγεία του ελληνικού λαού, η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο. Ενώ είχαμε εξασφαλίσει με τον κύριο Σταϊκούρα 4.500 θέσεις εργασίας για την Υγεία και είχαμε βάλει τα λεφτά για αυτές τις πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2015, από την στιγμή που βγήκαν κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Θα έρθω και στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να πω τι έχει γίνει τώρα στην Λακωνία και τι κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Το 2015, όταν Υπουργός έγινε ο κύριος Κουρουμπλής, ο κύριος Βαρουφάκης, με άλλο ένα λάθος του, έδωσε τα 11 δισεκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς να υπολογίσει ότι η χώρα δεν είχε καθόλου ρευστό, οπότε αναγκάστηκαν και όλες τις πιστώσεις, όπως αυτές για τις 4.500 θέσεις εργασίας στην Υγεία, τις μετέφεραν για να μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για την Υγεία δεν έχουν προγραμματίσει τίποτα. Το ΕΣΥ είναι στη χειρότερή του κατάσταση. Έχει διαλυθεί. Τα budgets στο χώρο της Υγείας έχουν συρρικνωθεί τραγικά, τα νοσοκομεία δεν έχουν καμία οικονομική στήριξη και αδυνατούν να ξεπεράσουν τις μεγάλες ελλείψεις που έχουν. Ο ιδιωτικός τομέας δε βρίσκεται σε καθόλου καλή κατάσταση. Πρέπει ο ιδιωτικός με το δημόσιο τομέα να τα “βρουν”. Θα πρέπει να γίνουν δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανασφάλιστους Έλληνες. Ό, τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εμείς ήμασταν αυτοί που είχαμε εξασφαλίσει τη δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία, όλων των ανασφάλιστων Ελλήνων, μέσω μια ειδικής επιτροπής. Ξέρετε υπήρχε το φαινόμενο φοροφυγάδες και πλούσιοι να πηγαίνουν μέχρι και στα συσσίτια των δήμων και να έχουν δωρεάν περίθαλψη στο ΕΣΥ, χωρίς να το δικαιούνται. Γι΄ αυτό είπαμε ότι χρειάζεται μια επιτροπή, που θα ελέγχει. Δεν μπορεί η χώρα να είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε”. Όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία αρκεί να αποδεικνύεται η πενιχρή οικονομική τους δυνατότητα.

Επειδή λοιπόν ακούω συνεχώς ψέματα, ότι διόρισαν γιατρούς στην Λακωνία, να σας πω, πως έχει πραγματικά έχει η κατάσταση. Αυτοί οι γιατροί που ήρθαν στην Λακωνία είναι οι γιατροί, που εγώ είχα καταφέρει μέσα από τη δύσκολη διαδικασία του Υπουργικού Συμβουλίου να προκηρυχθούν οι μόνιμες θέσεις, για τα νοσοκομεία της περιοχής. Και επειδή αναφερθήκαμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτή η απάτη που διέπραξε ο συγκεκριμένος Υπουργός, ο οποίος μάλιστα πήρε και τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων είναι πρωτάκουστη. Ο Υπουργός διευθύνει. Δεν κρίνει. Υπάρχουν άλλα αρμόδια όργανα για αυτό. Αν είχε αντιληφθεί κάτι ύποπτο στο ΚΕΕΛΠΝΟ όφειλε να στείλει τα αρμόδια όργανα να ελέγξουν, όχι να αναλάβει μόνος του. Ο Υπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίρνει φακέλους. Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Λακωνία είχε κάνει μια μεγάλη δράση για την ελονοσία στην περιοχή της Σκάλας, που δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και θα έχουμε πάλι προβλήματα. Αν θυμάστε πέρυσι δεν είχαμε κρούσματα, γιατί εμείς είχαμε κάνει και ψεκασμούς και είχαμε επανδρώσει τις υγειονομικές δομές της Λακωνίας με προσωπικό. Βρήκαμε αυτούς τους ανθρώπους με την μέθοδο της χιονοστιβάδας, έναν-έναν. Τους καταγράψαμε όλους, δημιουργήσαμε ένα πολύ καλό πρόγραμμα, δώσαμε γιατρούς στα νοσοκομεία, νοσηλεύτριες στα κέντρα υγείας και είχαμε στηρίξει το σύστημα. Αν σταματήσει τώρα αυτό το πρόγραμμα τα νοσοκομεία στην Λακωνία θα υποστούν πολύ μεγάλη κρίση και καθίζηση. Το σύστημα Υγείας δε θα μπορέσει να τα “βγάλει πέρα”.

Δημοσιογράφος: Θέλω να σας μεταφέρω και το ερώτημα μιας ακροάτριας, η οποία θα ήθελε την άποψή σας για τον αείμνηστο Γεννηματά, όπως την είπατε για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Λ. Γρηγοράκος: Ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας πατριώτης, με όραμα για την Ελλάδα, αλλά δεν συνεπάγεται, ότι ο Γεννηματάς μετέφερε τις ικανότητές του και στην κόρη του. Άλλο η κόρη του και άλλο αυτός. Ήταν πολύ μεγάλος πολιτικός και ο φυσικός διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη