Λακωνία | Καλπάζει η τιμή στα βαλέντσια

Η αύξηση της τιμής στα Βαλέντσια έφερε χαμόγελα στη Λακωνία και ειδικότερα στην περιοχή του Γυθείου και της Σκάλας, από όπου βγαίνει και ο κύριος όγκος παραγωγής. Αν και η παραγωγή έπεσε κατά 50%, με τη μειωση σε μερικά χωράφια να φτάνει και το 70%, η τιμή ακολούθησε την αντίθετη πορεία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ypaithros, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρήστος Αναγνωστάκος, η τιμή εκτοξεύτηκε σε σχέση με το 2016 και άρχισε από τα 0,35 ευρώ, φτάνοντας και τα 0,45 ευρώ. Την περασμένη χρονιά, με παραγωγή πολύ μεγαλύτερη, η τιμή κυμάνθηκε από 0,07 ευρώ έως 0,10 ευρώ. Όπως επισημαίνει ο Χρήστος Αναγνωστάκος, «η περιοχή του Ευρώτα είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα που μπορεί να βγάλει πορτοκάλια Βαλέντσια και αυτό προσδίδει μία ιδιαίτερη δυναμική στο προϊόν. Η παραγωγή μας μπορεί να καλύψει, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, τις απαιτήσεις της αγοράς. Το προϊόν μας πλέον είναι αναβαθμισμένο ποιοτικά, αφού έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια η χρήση φυτοφαρμάκων, είτε λόγω της κρίσης, είτε λόγω διαφορετικής προσέγγισης στον τρόπο καλλιέργειας».

Αυτή τη χρονιά αναμένεται να οδηγηθεί στον δρόμο των εξαγωγών το 70% της παραγωγής, αν και, όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Σαρρής, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, το Βαλέντσια είναι ένα προϊόν προοπτικής και με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, φέτος η παραγωγή θα κινηθεί στους 90.000-100.000 τόνους.