Κως: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τον σεισμό των 6,4 βαθμών (video+Φωτο)

Δύο νεκροί τουρίστες, περιπου 120 ελαφρά τραυματίες, εκ των οποίων πέντε σοβαρά, και σοβαρές ζημιές σε αρκετά κτίρια και το λιμάνι της Κω, είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,4 βαθμών που σημειώθηκε στη 1.31 τα ξημερώματα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία

Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Στην Κω βρίσκεται και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται το Δήμαρχο της Κω Γ. Κυρίτση, από τη σεισμική δόνηση βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον δύο άνθρωποι ενώ 120 είναι οι τραυματίες σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις. Επίσης, σημαντικές είναι οι υλικές ζημιές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν απεγκλωβιστεί τουλάχιστον 3 άτομα.

Η πρώτος σεισμός, των 6,7 βαθμών, έλαβε χώρα στη 1:31 με το υποθαλάσσιο επίκεντρο να εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια του τουρκικού λιμανιού του Μπόντρουμ κάτι σε μικρή απόσταση από την ανατολική ακτή της Κω.

Η δεύτερη δόνηση, των 5,1 βαθμών, ακολούθησε επτά λεπτά αργότερα και το επίκεντρο εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέσβου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών.

Στην περιοχή έχουν έως τώρα καταγραφεί ακόμα τρεις σεισμοί 4 έως 4,6 βαθμών και διάφορες άλλες ασθενέστερες δονήσεις.

Η ένταση του σεισμού τρομοκράτησε τους κατοίκους των νησιών με αρκετούς να βγαίνουν στους δρόμους υπό τον φόβο ισχυρών μετασεισμών, ενώ προκάλεσε και ζημιές σε κτήρια και σπίτια στο νησί της Κω.

https://www.youtube.com/watch?v=ChVaw6sLLLk