Ηλεία | Αρνητικό πρόσημο για τη βιομηχανική τομάτα

Με απώλειες έκλεισε η φετινή χρονιά για την βιομηχανική τομάτα, καθώς οι ποσότητες που παραδόθηκαν από τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών στα εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού στην Ηλεία είναι λιγότερες σε σχέση με αυτές που είχαν συμπεριληφθεί στα συμφωνητικά. Ειδικά για τις πρώιμες τομάτες η μείωση άγγιξε το 40%, εξαιτίας των ζημιών από την κακοκαιρία, όπως σημειώνει η Ύπαιθρος.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος αναφερόμενος στις ποσότητες που παραδόθηκαν από τα μέλη της ομάδας, το εργοστάσιο Unilever παρέλαβε 12.500 τόνους βιομηχανική τομάτα, από τους 14.500 τόνους που προέβλεπε το συμφωνητικό και το εργοστάσιο Κύκνος παρέλαβε 22.000 τόνους από τους 24.500 τόνους.

Ο κ. Βαλιανάτος, τόνισε ότι η τομάτα φέτος είχε πολλές ζημιές κυρίως από την βροχόπτωση που σημειώθηκε στις 17 Ιουλίου προκαλώντας καταστροφές στις πρώιμες τομάτες και για τις πρώιμες τομάτες η ζημιά έφτασε το 40% ενώ για τις όψιμες ήταν κάπως καλύτερη η κατάσταση.

Παράλληλα επεσήμανε πως παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς τομάτας και υπογράμμισε πως έχει ήδη παραδώσει στην προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κα. Πανταζοπούλου τις καταστάσεις με τα στοιχεία των παραγωγών που υπέστησαν ζημιά, ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Να σημειωθεί ότι εντός Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των τοματοπαραγωγών της Ομάδας Παραγωγών για να γίνει απολογισμός της φετινής χρονιάς και να γίνει ο σχεδιασμός για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.