Επιτήδειοι «άρπαξαν» 2.500 ευρώ από ηλικιωμένη μέσω… τηλεφώνου

Οι απατεώνες που τηλεφωνούν σε ηλικιωμένους για να τους αποσπάσουν χρήματα λέγοντας ότι συγγενικά τους πρόσωπα έχουν εμπλακεί σε τροχαία, έχουν βάλει στο στόχο και πάλι τη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, προχθές, κατάφεραν να εξαπατήσουν μια ηλικιωμένη Καλαματιανή και της πήραν 2.500 ευρώ. Χθες στην «Ε» δεχτήκαμε καταγγελίες από πολίτες, οι οποίοι πήραν και μας είπαν ότι στο τηλέφωνο μιλάει ένας άντρας σε σπαστά ελληνικά. Προσποιείται το γιο τους και κλαψουρίζοντας λέει ότι έχει μπλεξίματα επειδή προκάλεσε τροχαίο και ένα παιδί σκοτώθηκε. Μετά παίρνει το τηλέφωνο ένας άλλος, ο οποίος προσποιείται τον αστυνομικό και ζητάει χρήματα για να μην μπει φυλακή το παιδί τους.

Η Αστυνομία δεν επιβεβαιώνει επίσημα ότι έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες, εκτός από την προαναφερόμενη περίπτωση της 76χρονης Καλαματιανής. Σύμφωνα και με δικαστηριακές πηγές, από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας έχει ήδη σχηματιστεί και παραδοθεί στα Δικαστήρια Καλαμάτας μια δικογραφία για την εξαπάτηση της Καλαματιανής ηλικιωμένης. Οι άγνωστοι που τηλεφώνησαν προχθές στο σπίτι της, κατάφεραν να την πείσουν ότι το παιδί της προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο και της ζήτησαν για να γλιτώσει τη φυλακή 2.500 ευρώ. Μάλιστα έβαλαν τη γυναίκα να μπει στη διαδικασία να τους πάει τα λεφτά, να τα αφήσει σε ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι της και να φύγει, όπως και έκανε.

Σε άλλη περίπτωση που μας κατήγγειλε συγγενής ηλικιωμένης, η γυναίκα όταν της ανέφεραν ονόματα οικείων της σοκαρίστηκε, αλλά όταν τους είπε ότι θα έρθει ο ανιψιός της που είναι αστυνομικός, το έκλεισαν. Ενώ σε μια ακόμα περίπτωση, γυναίκα μας κατήγγειλε ότι από μέσα άκουγε να σπαράζει μια γυναικεία φωνή, που υποτίθεται ότι ήταν η κόρη της.

Καλό είναι όσοι δέχονται τέτοια τηλεφωνήματα να γνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις που οι απατεώνες επικαλούνται την πρόκληση τροχαίου, ενεργούν ως εξής: Προσποιούνται τους γιατρούς, δικηγόρους ή αστυνομικούς. Λένε ψέματα ότι ο γιος, η κόρη ή το εγγόνι αυτού που τηλεφωνούν έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με σοβαρό ή θανάσιμο τραυματισμό παιδιού. Ζητούν χρήματα για να μην πάει φυλακή το συγγενικό τους πρόσωπο και να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες. Μάλιστα έχουν και συνεργάτες οι οποίοι παίρνουν το τηλέφωνο και εκλιπαρούν για βοήθεια, προσποιούμενοι το γιο ή την κόρη αυτού που προσπαθούν να εξαπατήσουν. Αλλοτε πάλι ζητούν να έρθουν στο σπίτι του υποψήφιου θύματός τους για να παραλάβουν τα χρήματα ή δίνουν ραντεβού μαζί του κάπου έξω. Ακόμα, όπως στην περίπτωση της 76χρονης Καλαματιανής, καθορίζουν ένα σημείο για να αφήσει τα χρήματα, παρακολουθούν και αφού δεν εμφανιστεί κανείς, τα παίρνουν και εξαφανίζονται.

Στις περιπτώσεις δε που οι απατεώνες επικαλούνται νοσηλεία ασθενή ενεργούν ως εξής: Λένε στο τηλέφωνο ότι το συγγενικό πρόσωπο του υποψήφιου θύματός τους εισήχθη στο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή άλλου λόγου. Απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια χειρουργική επέμβαση. Ζητούν να πάει το υποψήφιο θύμα τους σε κάποιο σημείο, όπου υποτίθεται περιμένει ένας υπάλληλος του νοσοκομείου για να παραλάβει τα χρήματα.

Νικολέττα Κολυβάρη