Εκδικάζεται στην Καλαμάτα ο ξυλοδαρμός ηλικιωμένου από τη Μάνη

Στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο
Για τον άγριο ξυλοδαρμό ενός ηλικιωμένου συνταξιούχου αστυνομικού το 2009 στα Τσικαλιά της Ανατολικής Μάνης, κατηγορείται νεαρός Αλβανός και χθες κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Κατηγορούνται επίσης άλλοι δύο Αλβανοί, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης. Μάλιστα, κατά την παραπομπή, πρόθεσή τους ήταν να τον σκοτώσουν και αυτό δε συνέβη, όχι με δική τους βούληση, αλλά γιατί πίστεψαν, όταν τον άφησαν τόσο χτυπημένο, ότι δε θα ζήσει.
Η εκδίκαση της υπόθεσης χθες είχε αρκετή ένταση, καθώς το ηλικιωμένο θύμα θεωρεί ότι ηθικός αυτουργός για ό,τι συνέβη είναι συγχωριανός του, με τον οποίο έχει διαφορές και τον κατονομάζει ως αυτόν που έδωσε την εντολή στους αλλοδαπούς να τον χτυπήσουν τόσο άσχημα. Πάντως, από τις δικαστικές Αρχές δεν υπήρξε καμία κατηγορία για το άτομο που κατονομάζει ο ηλικιωμένος, καθώς, όπως τονίζεται, δεν υπάρχει στοιχείο που να τον συνδέει με την υπόθεση.
Η δίκη διεκόπη αργά το μεσημέρι και θα συνεχισθεί στις 29 Ιουνίου, ενώ εκκρεμεί απάντηση από την Έδρα σε αίτημα του εισαγγελέα Δημήτρη Σταύρου, για αναγνώριση του κατηγορούμενου ανάμεσα σε άλλα άτομα από το θύμα, όπως γίνεται από τις αστυνομικές αρχές. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε το γεγονός ότι το 2009 το θύμα αναγνώρισε κατά 80% τον κατηγορούμενο ως δράστη, ενώ χθες και έπειτα από τόσα χρόνια εξέφραζε βεβαιότητα 100%.

Άγριο ξύλο με σιδεροσωλήνες
Όλα συνέβησαν το μεσημέρι στις 15 Δεκεμβρίου του 2009 και, όπως κατέθεσε το θύμα, η επίθεση ήταν οργανωμένη. Βρισκόταν στο δρόμο, σε μικρή απόσταση από το κοινοτικό γραφείο της περιοχής, σε διασταύρωση, όπου από ένα μαύρο BMW βγήκαν δύο άντρες (άλλος ένας παρέμεινε στο αυτοκίνητο). Κρατώντας σιδεροσωλήνες άρχισαν να τον χτυπούν. Το πρώτο χτύπημα το δέχτηκε από πίσω και ακολούθησαν με σφοδρότητα τα υπόλοιπα. Τον τραυμάτισαν πολύ σοβαρά στο κεφάλι και το σώμα και έμεινε αιμόφυρτος στο έδαφος. Για καλή του τύχη, λίγα λεπτά αργότερα πέρασε από το σημείο συγχωριανός του, ο οποίος ειδοποίησε ασθενοφόρο. Ο ηλικιωμένος νοσηλεύτηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Σπάρτης και ακολούθως στην Αθήνα, καθώς είχε και κατάγματα.
Μάλιστα, ο συγχωριανός του κατέθεσε ότι τον βρήκε σε πολύ άσχημη κατάσταση και αν είχε περάσει λίγα λεπτά αργότερα από το σημείο, ο ηλικιωμένος δε θα ζούσε.

Είχε λεφτά και δεν του τα πήραν
Ο ηλικιωμένος κατονόμασε άλλον συγχωριανό του ως ηθικό αυτουργό, ενώ τόνισε πως αυτοί που τον χτυπούσαν δεν είχαν κίνητρο τη ληστεία, καθώς είχε πάνω του περίπου 2.500 ευρώ, τους το είπε και δεν τα πήραν, παρά τον χτύπησαν και έφυγαν. Λίγο πριν φύγουν, είπε πως του έριξαν κάποιο σπρέι στα μάτια. Μάλιστα, για το συγχωριανό του υποστήριξε ότι και τώρα, πριν από λίγες ημέρες που συναντήθηκαν, του επιτέθηκε.
Τον κατηγορούμενο αναγνώρισε κι άλλος μάρτυρας, λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα είδε στη διασταύρωση του χωριού ένα μαύρο αυτοκίνητο με δύο άτομα. Το ένα άτομο, όπως είπε, ήταν ο κατηγορούμενος.
Ένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο για τον κατηγορούμενο είναι ότι μαζί με τους άλλους δύο εκείνη την περίοδο εργάζονταν σε γειτονικό χωριό και τη συγκεκριμένη ημέρα είπαν στην Αστυνομία, όταν προσήχθησαν, ότι θα αναχωρούσαν για την Αλβανία, για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Από μετέπειτα, όμως, άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αποδείχθηκε ότι και οι τρεις ήταν κοντά στο σημείο που τελέσθηκε η πράξη, χωρίς να υπάρχει λόγος να περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο, εφόσον έφευγαν.
Η δίκη θα συνεχισθεί στις 29 Ιουνίου με μάρτυρες υπεράσπισης και απολογία κατηγορουμένου.

Της Βίκυς Βετουλάκη