Εθνικό θέμα το brand name ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Οι διεργασίες για την αναζωογόνηση της τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με στόχο μια καλύτερη αξιοποίηση της προστατευόμενης ονομασίας ανέρχονται στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2016.

Και ως γνωστό καταλήξανε στην συνάντηση των εκπροσώπων της Διοίκησης και της Παραγωγής των δυο Νομών υπό τη ν Προεδρεία του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη στην Τρίπολη στις 9 Δεκέμβρη 2016. Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας υπό την Διεύθυνση της Περιφέρειας με στόχο την διεξαγωγή μιας μελέτης, ενός φακέλου, που να τεκμηριώνει την ύπαρξη ιστορικού δεσμού των όμορων περιοχών με την αρχική γεωγραφική ζώνη παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.

Και με βάση αυτή την μελέτη να ζητηθεί η επέκταση της οριοθετημένης ζώνης παραγωγής της ΠΟΠ στις περιοχές εκείνες που θα τεκμηριώσουν την ύπαρξη αυτού .του δεσμού

Ακολουθεί η απόφαση του υφυπουργού αναπληρωτή κ. Κόκκαλη με την οποία εισάγεται στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών και ο όρος Καλαμάτα. Με τον δεδηλωμένο σκοπό να χρησιμοποιείται ως ελιές Καλαμάτα ή Kalamata olives από τους βιομηχάνους και τους εμπόρους εκτός Μεσσηνίας καταργώντας έτσι την Προστασία της ΠΟΠ μεταμορφώνοντας την σε ΟΠ κι εξισώνοντας με τα άλλα παρόμοια προϊόντα που παράγονται στον πλανήτη κι ανοίγοντας τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στις εισαγωγές.. Στα τέλη Δεκέμβριου νέα απόφαση του Υπουργού κ. Αποστόλου καταργεί την προηγούμενη.

Πιστέψαμε ότι επι τέλους στο ΥΠΑΑΤ τελείωσαν την μελέτη των ευρωπαϊκών κανονισμών και ανακάλυψαν ότι η απόφαση του κ. Κόκκαλη δεν ήταν έννομη, όπως δεν ήταν έννομες και εφικτές όλες οι υποθετικές προτάσεις επέκτασης της ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα. Κι αφού διαλύθηκαν οι μύθοι που καλλιεργήθηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία θα γυρίζαμε στον ρεαλισμό.

Πέρασαν όμως τρείς μήνες σιγής ενώ ο κλοιός κατά της παραγωγής της ΠΟΠ στην Μεσσηνία γίνεται πιο ασφυκτικός. Κι όχι μόνο, τους τελευταίους μήνες, ενώ στις μεσσηνιακές επιχειρήσεις που δεν παράγουν ΠΟΠ, για να μην έχουν μπελάδες αφού μπορούσαν να χρησιμοποιούν ελεύθερα την ονομασία ΚΑΛΑΜΑΤΑ, απαγορεύεται τώρα, ύστερα από 20 χρόνια, η χρήση της ονομασίας ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ενώ επιτρέπεται σε όλη την Ελλάδα, το γιατί είναι ευνόητο.

Όλα αυτά με σκοπό, υποθέτουμε, να αναγκάσουν τις μεσσηνιακές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν την παραγωγή ή να έλθουν στο λεγόμενο συμβιβασμό που τους είχε προταθεί: Να αποδεχθούν, δηλαδή, ότι οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης, δεν είναι αυτοί που καταχρώνται την ονομασία αλλά η προστατευόμενη ονομασία που εμποδίζει τις εξαγωγές. Για αυτό η Μεσσηνία θα πρέπει να υπογράψει μια δήλωση μετάνοιας και να επιτρέψει την χρήση της ονομασίας ΚΑΛΑΜΑΤΑ κι από τις εκτός Μεσσηνίας επιχειρήσεις.

Κι όλα αυτά αγνοώντας ότι τα, εν λόγω, συστήματα ποιότητας έχουν σαν πρώτο στόχο τους την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής κι όχι την αύξηση των εξαγωγών από όπου κι αν έρχεται το προϊόν.

Θεωρούμε την κατάσταση αυτή προϊόν της κουλτούρας του αρπακολισμού. Της κουλτούρας που κατέστρεψε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης μέσω των συστημάτων ΠΟΠ-ΠΓΕ μεγάλου μέρους της παραγωγής πολλών προϊόντων. Και για να μείνουμε στην επιτραπέζια ελιά: η Κονσερβολιά, με μια παραγωγή διπλάσια της Καλαμών και με 6 εγκεκριμένες προστατευόμενες ονομασίες, διακινεί ένα ποσό πιστοποιημένου προϊόντος κάτω των 70 τόνων. Ενώ θα μπορούσε να έχει πιστοποιημένο σχεδόν όλο το προϊόν της το οποίο σήμερα διακινείται δυστυχώς κατά το πλείστο ως ανώνυμη πράσινη ελιά ή black olives. Οι κύκλοι που ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση απαιτούν τώρα την κατάργηση της κλεισμένης στο γκέτο ΠΟΠ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Της κουλτούρας, η οποία κατά τα άνωθεν έχει επηρεάσει και μεγάλο μέρος και της Πολιτείας, και που υποτιμά τον ρόλο της διαφοροποίησης της προσφοράς των αγροτικών προϊόντων υπέρ του εύκολου, του όπως κι όπως, που καταλήγει στην αποδέσμευση του αγροτικού προϊόντος από την ποιότητα του μεταποιημένου προϊόντος, στις εισαγωγές, ενώ η χώρα είναι πλεοναστική, στις ελληνοποιήσεις και στην διακίνηση χύμα σε βάρους του καλλιεργητή

Κουλτούρα που οδήγησε, τα τελευταία 6-8 χρόνια ή και περισσότερα, τους εκπρόσωπους της χώρας μας,

επιστρέφοντας από μια σειρά διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις τρίτες χώρες, απόμαχοι ενός πολέμου που έχασαν πριν τον κάνουν, να βρίσκονται στην οδυνηρή κατάσταση να δικαιολογήσουν την ήττα τους προτείνοντας ως εθνική κατάκτηση τους όρους της συνθηκολόγησης που υπόγραψαν.

Μέχρι του σημείου να συμβουλεύουν και να απαιτούν την εφαρμογή των επαίσχυντων αυτών όρων και στο σπίτι μας και στην αυλή μας: την ευρωπαϊκή αγορά!

Το παράδειγμα της ελιάς καλαμών στην συμφωνία με τις Νοτιοαφρικανικές χώρες είναι εμβληματικό. Επετράπη πράγματι σ’ αυτές τις χώρες που καλλιεργούν την ποικιλία όχι μόνο η χρήση του ονόματος Καλαμάτα αλλά και εκείνο της ποικιλίας Καλαμών. Για κάθε ενδεχόμενο.

Κι αποτελεί προσβολή στην νοημοσύνη η προσφυγή στην μικρή ποσότητα παραγωγής ΠΟΠ ως επιχείρημα για να καταργήσουμε ένα παγκόσμιο μπραντ νέιμ που η τύχη και η εμμονή των μεσσηνίων στην καλλιέργεια και την μεταποίηση, με την συμμετοχή και των όμορων περιοχών, μας το έβαλαν στο χέρι, πολύτιμη κληρονομιά.

Ήταν και είναι εμφανές ότι το θέμα του προστατευμένου μπραντ νέιμ της ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ δεν είναι θέμα μιας μικρής συντεχνίας της Μεσσηνίας αλλά εθνικό. Είναι θέμα του πως η χώρα το αξιοποιεί. Την εφικτή αξιοποίηση κι όχι του όλα ή τίποτα. Γιατί το τίποτα οδηγεί στην κατάργηση της προστασίας της ΠΟΠ και στον γκρεμό της προσφοράς όλης της παραγωγής της ελιάς καλαμών ως πρώτη ύλη σε άμεσο ανταγωνισμό με την τριτοκοσμική παραγωγή, ως commodity, που μεταφράζεται στις όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές και εισόδημα για τον παραγωγό.

Με βάση αυτό το σκεπτικό πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα να δοθεί τέλος στο παιχνίδι των τριών χαρτιών. Και να σταματήσει το Υπουργείο να κρύβεται πίσω από τις αιτήσεις που αντί να εξετάζει αν είναι έννομες τις συσσωρεύει για να δικαιολογεί εδώ και 5 χρόνια την αδράνεια του.

Γι αυτό με την καμπάνια συλλογής υπογραφών, όντας το θέμα εθνικής διάσυασεης, ζητάμε την συμπαράσταση όλων των Ελλήνων με την υπογραφή τους στο υπόμνημα μας με το οποίο ζητάμε από το Υπουργείο να εγκαταλείψει τους ενδοιασμούς, να εφαρμόσει τους κανονισμούς και να εκκινήσει τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών για την πλήρη αξιοποίηση του προϊόντος ΠΟΠ.

Τροποποίηση που πρέπει να περιέχει και την διεύρυνση της γεωγραφικής ζώνης με όσο περισσότερη παραγωγή, πραγματική ή εν δυνάμει, εφόσον τεκμηριώνεται ο περίφημος δεσμός.

Ο εθνικός χαρακτήρας του θέματος επιβάλει ως προϋπόθεση για την λύση του την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί μέσω της διατήρησης και ενίσχυσης της προστασίας της καταχωρημένης ονομασίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε στο πλευρό μας όχι μόνο τους Μεσσήνιους, τους Λάκωνες και τους άλλους γείτονες αλλά και όλους Έλληνες αγρότες και καταναλωτές. Οι πρώτοι πάντα ζημιωμένοι από τις πολιτικές υποβάθμισης των προϊόντων μας και οι δεύτεροι θύματα συστηματικής παραπλάνησης.

Για το θέμα αυτό μίλησε, σήμερα, στον αέρα του FLY, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ Των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, κύριος Μαυρούλης.