Δασικοί Χάρτες | Πρωταθλήτρια η Μεσσηνία στις αντιρρήσεις

Το Καλό Νερό, οι Γαργαλιάνοι, τα Φιλιατρά, το Δασοχώρι και το Βασιλίτσι αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στις κάθε είδους αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στην περιοχή μας.

Σε επίπεδο νομού, οι περισσότερες αντιρρήσεις –τόσο σε πλήθος όσο και στην έκταση που αντιστοιχούν– βρίσκονται στη Μεσσηνία και την Ηλεία.

Ένας μήνας απέμεινε μέχρι να λήξει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα, ωστόσο ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι ακόμα ασθενικός.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Λιάλιος στη χθεσινή «Καθημερινή», «σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), το σύνολο των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί είναι μόλις 9.914 και αντιστοιχούν σε 20.185 στρέμματα.

Αν δούμε τα στοιχεία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομού), τότε η περιοχή με τις περισσότερες αντιρρήσεις, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση, είναι η Μεσσηνία με 2.176 αντιρρήσεις για το “χαρακτήρα” 5.868 στρεμμάτων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ηλεία, με 1.692 αντιρρήσεις για 3.763 στρέμματα, και η Αχαΐα, με 1.378 αντιρρήσεις για 3.495 στρέμματα. Ψηλά βρίσκεται και η Εύβοια, με 1.263 αντιρρήσεις για 3.495 στρέμματα.

Αν ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά, σε επίπεδο (προ-καποδιστριακών) Δήμων, οι περισσότερες αντιρρήσεις μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί για το δασικό χάρτη του Δήμου Πάτρας (156). Ακολουθεί το Καλό Νερό Μεσσηνίας και η Έδεσσα με 144 αντιρρήσεις, οι Γαργαλιάνοι με 111, ο Πολύγυρος με 100, η Ερέτρια με 99, ο Ερινέος Αχαΐας με 89, η Λαμία με 73, οι Πετριές με 72 και τα Φιλιατρά με 64.

Όσον αφορά στην έκταση στην οποία οι αντιρρήσεις σε μια περιοχή συνολικά αντιστοιχούν: οι περισσότερες βρίσκονται στο Αλιβέρι και στον Άγιο Ιωάννη της Εύβοιας (478 και 445 στρέμματα αντίστοιχα). Ακολουθούν το Καλό Νερό, η Μέλισσα Ηλείας, η Κάρυστος Εύβοιας, ο Πολύγυρος Χαλκιδικής, το Ηράκλειο Κρήτης και τέσσερις περιοχές της Μεσσηνίας: Γαργαλιάνοι, Δασοχώρι, Βασιλίτσι και Φιλιατρά».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης