Δήμαρχος Κυθήρων: «Η καταστροφή θα μας στιγματίσει για χρόνια αλλά δεν θα μας γονατίσει»

Για μια από τις δυσκολότερες πυρκαγιές που αντιμετώπισε η πυροσβεστική τα τελευταία 30 χρόνια, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης. Όπως τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης, η πυρκαγιά στα Κύθηρα έχει κατακάψει 25.000 στρέμματα. Ήρθαν, είπε, πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα, και αυτό δείχνει ότι η φωτιά ήταν δύσκολα ελέγξιμη. Ο δήμαρχος επισήμανε την ανάγκη για καινούργια εναέρια μέσα, ενώ σχολίασε: «χρειάζεται καλύτερος συντονισμός όταν ζητάμε κάτι πρέπει να υπάρχει απάντηση, και η απάντηση να τηρείται», επιμένοντας ότι στις 6.30 το απόγευμα τα εναέρια μέσα αποχώρησαν από τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Με αφορμή δε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για την εντατικοποίηση των προσπαθειών κατάσβεσης παρατήρησε αιχμηρά ότι «σε ένα κράτος που λειτούργει ως κράτος δεν παρεμβαίνουν οι πρωθυπουργοί»

Ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι από τη Δευτέρα ξεκινά καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς και τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να καταβληθούν αποζημιώσεις στην αγροτική παραγωγή.

Ο δήμαρχος απέδωσε μάλιστα τη διάσωση της ιστορικής μονής της Μυρτιδιώτισσας σε θαύμα, αλλά και στις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστών. «Έγινε επική μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ευχαρίστησε τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ για την άμεση ανταπόκρισή τους. «Ειδικά η ΔΕΗ υπερέβαλλε εαυτόν» τόνισε.

«Η καταστροφή θα μας στιγματίσει για χρόνια αλλά δεν θα μας γονατίσει» τόνισε δε, αναφερόμενος στον τουρισμό του νησιού.

«Αν από ένα τσιγάρο κάηκαν 25.000 στρέμματα δεν ξέρω τι να πω…» δήλωσε ακόμη σχολιάζοντας την πληροφορία ότι η φωτιά προήλθε από αποτσίγαρο. Ο κ. Χαρχαλάκης δεν επιβεβαίωσε πάντως την πληροφορία αυτή, καθώς το θέμα ερευνά το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής, ενώ υπάρχει και πληροφορία ότι η πυρκαγιά προήλθε από έκρηξη πυλώνα.