Αχαϊα | Αποποιούνται κληρονομιές λόγω κρίσης

Αποποιούνται τις κληρονομιές τους ακόμη κι αν αφορούν σε ακίνητα. Οι αριθμοί και στην Αχαΐα προβληματίζουν έντονα. Ειδικά για τα διαμερίσματα οι παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται κυρίως για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματική καθιστώντας δυσβάσταχτους τους φόρους…

Αγροτικά ακίνητα και διαμερίσματα που άλλοτε φάνταζαν η απόλυτη κληρονομιά πλέον φαντάζουν μόνο βάρος κι αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή για το 2016 ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ξεχωριστή θέση στη λίστα έχει και η Πάτρα με 1.575 αποποιήσεις κληρονομιάς.

Η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη μιλά στο thebest.gr

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Από το 2013 έως το 2016, σε μόλις, δηλαδή, τρία χρόνια ο αριθμός των αιτήσεων στα ειρηνοδικεία αυξήθηκε κατά 86,4%, από τις 29.199 δηλαδή το 2013 σε 54.422 την περσινή χρονιά.

Το μπαράζ αποποιήσεων κληρονομιάς τροφοδοτείται από τον επταπλασσιασμό των φόρων για τα ακίνητα από το 2009 μέχρι φέτος, γεγονός που σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων καθιστά σε αρκετές περιπτώσεις μη συμφέρουσα την αποδοχή μιας κληρονομιάς. Και βέβαια μια κληρονομιά δεν περιέχει απαραίτητα ακίνητα.

Μόνο το ειρηνοδικείο Αθηνών δέχθηκε το 2016 11.655 αιτήσεις ενώ η κατάσταση συνολικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφεται δραματική. Και στη Θεσσαλονίκη έχει καταγραφεί πλήθος αποποιήσεων κληρονομιάς με τουλάχιστον 5.563 αιτήσεις.