Ασφυκτική η κατάσταση στη Μεγαλόπολη

Ο έλεγχος της ποιότητας της ατμόσφαιρας στη Μεγαλόπολη δεν είναι, δυστυχώς, τακτικός.

Το ζήτημα της ρύπανσης του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης και των ελέγχων των μονάδων ΑΗΣ της ΔΕΗ έφερε ο κ. Αλεξανδρής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξανδρής έθεσε το θέμα της ρύπανσης των εργασιακών χώρων από την απόθεση και διάστρωση τέφρας και γύψου ως υποπροϊόντων των ΑΗΣ. Όπως επεσήμανε, τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν αρνητική επίδραση στους χώρους εργασίας και στο περιβάλλον. «Παρά τις παρεμβάσεις, δεν έχει αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ρύπανσης. Όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι στο λεκανοπέδιο, στη Θωκνία, η κατάσταση είναι ασφυκτική.»

Ο κ. Αλεξανδρής ρώτησε ποια είναι τα μέτρα της περιφερειακής αρχής για την προστασία στο Λεκανοπέδιο γενικά για τη ρύπανση, και εάν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, αν μπορεί να διαβεβαιώσει πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η αρμόδια υπηρεσία, ώστε να υπάρξει διαπίστωση για εφαρμογή των όρων.

Η κυρία Νικολάκου απάντησε στην ερώτηση του κ. Αλεξανδρή, επισημαίνοντας ότι έχει δίκιο. «Ο έλεγχος της ποιότητας της ατμόσφαιρας γίνεται με δύο ΚΥΑ, από το 2006. Οι έλεγχοι δεν είναι τακτικοί ούτε συχνοί, επειδή για να γίνουν τακτικοί έλεγχοι πρέπει να υπάρχει υπουργική απόφαση, και σήμερα οι έλεγχοι γίνονται μόνο από καταγγελίες.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Αλεξανδρής ρώτησε συγκεκριμένα για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και αν τηρούνται για το ζήτημα της απόθεσης γύψου και τέφρας.

Γαλανιάδη Εύα