Αρκαδία | Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές είναι ακόμα μακριά, οι ζυμώσεις στα κόμματα έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες αποφάσεις έχουν ληφθεί. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, από τα γραφεία της ΝΟΔΕ Αρκαδίας στην Τρίπολη την Τετάρτη 21 Ιουνίου.

Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε: «Εξελέγην σε πέντε αναμετρήσεις βουλευτής, διατέλεσα υπουργός, με τον αρκαδικό λαό διανύσαμε μια πορεία, είχαμε κατακτήσεις, αλλά και απογοητεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντα στηρίξαμε τα εθνικά και τοπικά συμφέροντα χωρίς υπολογισμούς και ιδιοτέλεια. Με ειλικρίνεια, ευθύτητα και ακεραιότητα αγωνίστηκα για πράξεις και αρχές, απέρριψα την υποκρισία και τον λαϊκισμό. Με τη μαχητικότητα και την υπογραφή μου μεταξύ άλλων δράσεων αναπτύχθηκαν νέες υποδομές στον τόπο μας ιδιαίτερης κοινωνικής σημασίας. Με προσωπική μου απόφαση δεν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος.

«Δεν αποσύρομαι από τον ζωτικής σημασίας αγώνα. Συμπαρατάσσομαι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ελπίδα η Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα να καταστεί ισότιμη στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ένωσης».

Συγκινημένος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Τίμος Κατσίπος δήλωσε: «Ο κ. Λυκουρέντζος το 2000 μετείχε για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια. Παρά την προσωπική μου αντίρρηση, η απόφασή σας είναι απολύτως σεβαστή. Ζήσαμε πολλές έντονες στιγμές και αυτή είναι μία από τις κορυφαίες.

Η απόφασή σου να κάνεις τη δήλωσή σου σε αυτόν τον χώρο αποδεικνύει την απόλυτη προσήλωσή σου στη ΝΔ και σε ευχαριστώ για την πολιτική κληρονομιά που αφήνεις πίσω σου: αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανιδιοτέλεια. Παρακαταθήκη για όλους αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί σου από την πρώτη μέρα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Ο κ. Λυκουρέντζος ακολούθως δέχτηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, τους οποίους, σημειωτέον, ευχαρίστησε τόσο προσωπικά όσο και δημόσια για τα τόσα χρόνια συμπόρευσης. Στην ερώτηση για το αν ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα σε θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -ήταν έντονη η φημολογία ότι σκεφτόταν να κατεβεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης- ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε ότι η απόφασή του είναι ξεκάθαρη και επανέλαβε ότι ελήφθη ύστερα από προσωπική αξιολόγηση, λέγοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την Ελλάδα και για την Αρκαδία και ότι με όλες του τις δυνάμεις θα στηρίξει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε η χώρα να κάνει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ιδρύσει το Μητρώο Στελεχών και να ανανεώσει με νέους ανθρώπους την παράταξη, επαιξε κάποιον ρόλο στην απόφασή του, ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε:

Ως προς το αν θα στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη, ή αν θα παράσχει συμβουλές και βοήθεια σε κάποιον άλλον φίλο ή φίλη από την παράταξη, ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε ότι δεν συνηθίζει να ομιλεί δημοσίως για πρόσωπα.

Σημειωτέον ότι στο τέλος της σύντομης συνέντευξης Τύπου ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έσφιξε το χέρι όλων όσοι βρίσκονταν εκεί, στελεχών της ΝΟΔΕ και δημοσιογράφων, με εγκαρδιότητα και συγκίνηση.

Η πορεία του Ανδρέα Λυκουρέντζου

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ στις εκλογές του 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012, όταν υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας. Kατά την Κοινοβουλευτική Περίοδο 2004-2007, διετέλεσε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, της μονίμου Επιτροπής Περιβάλλοντος, της Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και συμμετείχε στις επιτροπές για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Επίσης διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Ατλαντική Συνέλευση και γραμματέας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα (2004).

Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο Φοιτητικών συλλόγων ως εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και του Κ.Σ. της Εθνικής Σπουδαστικής Ένωσης Ελλάδος (1978-1981). Πρώτος αιρετός αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αρκαδίας (1977). Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, υπεύθυνος Σπουδαστικού (1979-1981) και Συνδικαλισμού (1984-1985). Το 1985 ακολούθησε τον Κωστή Στεφανόπουλο στην ίδρυση της ΔΗ.ΑΝΑ. και διετέλεσε πρόεδρος της κομματικής νεολαίας. Από το 1991 μέχρι το 2001 ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Οργάνωσης των Νέων Πολιτικών A.A.Y.P.L ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στην οποία εκλέγεται συνεχώς από το 1994. Εκδότης του δεκαπενθήμερου εντύπου του κόμματος «Νέα Δημοκρατικά», μέχρι το 2000. Διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. την περίοδο 1997- 2000, ως στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή. Έχει περάσει από την θέση του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 2007-2009.

Γαλανιάδη Εύα