Αποκλειστικό FLY | Το ΔΣ του Γηροκομείου Σπάρτης απαντά για τις οφειλές του Ιδρύματος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος “Γηροκομείο Σπάρτης Οι Άγιοι Ανάργυροι”, θέλοντας να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινωνία της Σπάρτης και της Λακωνίας ευρύτερα, απαντά αποκλειστικά μέσω του FLY 89,7 & flynews.gr στις αστήρικτες κατηγορίες των εργαζομένων, με στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής.

Οφειλές και πώς προέκυψαν
Τα έσοδα του Ιδρύματος είναι τα τροφεία των περιθαλπομένων και τα ενοίκια. Από το 2011 (2ο έτος της οικονομικής κρίσης), όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και το Γηροκομείο, άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα ενοίκια που εισέπραττε μειώθηκαν και δεν καταβάλλονται με συνέπεια. Καταστήματα και διαμερίσματα ξενοικιάστηκαν και παρέμειναν χωρίς εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η λύση των εξώσεων δημιουργεί δικαστικά έξοδα, τα ακίνητα, μετά την έξωση, μένουν για αρκετό χρόνο ξενοίκιαστα και επιπροσθέτως χρήζουν επισκευών με μεγάλο κόστος.

Ικανός αριθμός τροφίμων καθυστερεί την καταβολή των τροφείων και σε αρκετές περιπτώσεις, μετά το θάνατο των ηλικιωμένων, οι συγγενείς δεν τακτοποιούν τις οφειλές. Επειδή περιθάλπουμε υπερήλικες, κατάκοιτους και ασθενείς, αντιλαμβάνεσθε ότι η είσπραξη των τροφείων σε αυτή την περίπτωση ούτε είναι δυνατή ούτε επιτρέπεται στο Ίδρυμα η αναγκαστική είσπραξη (ένδικα μέσα). Να σημειωθεί επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση.

Πωλήσεις και γιατί δεν έγιναν
Υπάρχει ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος της οποίας όμως οι πραγματικές (αγοραίες αξίες) έχουν μειωθεί κατά 40% – 50% ή και 60%. Αυτή η ακίνητη περιουσία αποδίδει μόλις το ποσόν των 4.600,00 ευρώ μηνιαίως. Ακούστηκε ότι οι διαθέτες κατέλειπαν την περιουσία τους στο Ίδρυμα για να διαβιούν οι τρόφιμοι. Βεβαίως και έτσι είναι, όμως το Ίδρυμα έχει ζωή 90 και πλέον χρόνων και θα εξακολουθήσει να υπάρχει προς όφελος της κοινωνίας. Αν εκποιηθούν, όπως μας ζητούν, τα ακίνητά του για να αντιμετωπιστούν πρόσκαιρα οικονομικά προβλήματα, τι θα γίνει σε βάθος χρόνου; Τι θα υπάρχει για να πωληθεί σε βάθος δεκαετίας; Δεδομένου ότι αυτά τα χρόνια της κρίσης έχουν μηδενιστεί οι δωρεές ακινήτων προς το Ίδρυμα. Είναι λοιπόν φρόνιμο το ΔΣ να λειτουργεί με το σκεπτικό του “δος ημίν σήμερον”; Να σημειωθεί ότι σε μερικές διαθήκες υπάρχουν όροι που απαγορεύουν την πώληση των ακινήτων. Βεβαίως και έχουν γίνει προσπάθειες πώλησης, αλλά πιστεύουμε ότι ουδείς δώφρων επιθυμεί την πώληση σε εξευτελιστικές τιμές. Το ΔΣ διαχειρίζεται ξένη περιουσία και μάλιστα περιουσία φιλανθρωπικού Ιδρύματος, άρα οι εκποιήσεις πρέπει να γίνονται με σύνεση και με σεβασμό στη μνήμη των διαθετών.

Σχετικές ανακοινώσεις για πωλήσεις έχουν δημοσιευθεί τόσο στον τοπικό τύπο όσο και σε εφημερίδες αγγελιών με πανελλαδική κυκλοφορία, όμως οι περισσότερες απέβησαν άκαρπες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ορθής και χρηστής διαχείρισης από μέρους του ΔΣ της πώλησης ακινήτου είναι το γεγονός ότι ενώ υπήρξε για κεντρικό κατάστημα, μοναδική προσφορά 135.000,00 ευρώ, το ΔΣ δεν συναίνεσε. Μετά από νέα ανακοίνωση, το ίδιο κατάστημα, μέσα διάστημα μόλις ενός μηνός, πωλήθηκε 172.000,00 ευρώ. Πρέπει λοιπόν να απολογηθούμε που το Ίδρυμα θα εισπράξει 37.000,00 ευρώ περισσότερα;

Χρηματικό κληροδότημα
Πράγματα, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσό που με διαθήκη του, ένας αείμνηστος Λακωνας κατέλειπε στο Ίδρυμα. Επειδή υπήρχαν πολλά και περίπλοκα ζητήματα, καθώς και διεκδικήσεις από τρίτα πρόσωπα, έγιναν δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Το τελευταίο δικαστήριο έχει οριστεί εξ αναβολής για 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα στην αρμοδιότητα της οποίας είναι η κληρονομιά αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου, για να αποδεσμεύσει χρήματα. Παρά τις έγγραφες και προφορικές ατήσεις μας και τις παρεμβάσεις από πολιτικά και υπηρεσιακά άτομα, παραμένει αμετάπειστη. Σημειώστε ότι από το 2011 η περιουσία του Ιδρύματος έχει επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ τον οποίο και καταβάλλουμε.

Δωρεές και ενέργειες που έχουμε κάνει
Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης είναι και η μείωση κατά μεγάλο ποσοστό των δωρεών. Με επιστολές μας έχουμε απευθυνθεί σε ομογενείς, σε παλαιούς δωρητές και γενικώς, παρά τις απαξιωτικές κρίσεις των εργαζομένων και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου έχουμε χτυπήσει κάθε πόρτα που μπορεί να αποφέρει οποιοδήποτε έσοδο στο Ίδρυμα. Η σχετική αλληλογραφία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αμφισβητεί την αλήθεια των γραφομένων. Οι ενέργειές μας αυτές έχουν ξεκινήσει από το 2009 και δενέγιναν με υπόδειξη του κ.Μηνακάκη όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή σας.

Προσωπικό και συμπεριφορά
Το Ίδρυμα αυτή τη στιγμή απασχολεί 25 άτομα. (Μία Διευθύντρια, μια διοικητική υπάλληλο, και 23 άτομα νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό). Οι τρόφιμοι είναι μόλις 50. Η δαπάνη για τη μισθοδοσία τους είναι το 62% των εξόδων του Ιδρύματος. Η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ είναι άμισθοι όπως ορίζεται από το Καταστατικό. Είναι εθελοντές που αφιερώνουν χρόνο από τη ζωή του, χωρίς προσωπικό όφελος. Η πρόεδρος παρίσταται καθημερινά στα γραφεία του Ιδρύματος, επίσης και η Ταμίας και οι συνεδριάσεις είναι τουλάχιστον δύο εβδομαδιαίως.

Να επισημάνουμε ότι οι εργαζόμενες στο Ίδρυμα απασχολούνται πενθήμερο (2 ρεπό εβδομαδιαίως), έχουν ημίωρη διακοπή με δωρεάν δεκατιανό.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, κ.Μηνακάκης, οι εργαζόμενες απολαμβάνουν μισθοδοσία πολύ υψηλότερη του μέσου όρου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Μάλιστα, ο ίδιος μας προέτρεψε να μειώσουμε κατά ένα ποσοστό τις μισθοδοσίες, για να εξορθολογιστούν τα μισθοδοτικά έξοδα και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, ο πρόεδρος μας είπε ότι η καθυστέρηση καταβολής μισθοδοσίας δυόμιση μηνών είναι υποφερτή, όταν στην αγορά οι καθυστερήσεις είναι 5 έως 6 μήνες ή και περισσότερο.

Εκφράζουμε όμως τη δυσαρέσκειά μας και τη λύπη μας διότι οι ίδιες οι εργαζόμενες, οι οποίες έχουν περάσει και καλά χρόνια στο Ίδρυμα, όταν τα οικονομικά ήταν ανθηρά και οι οποίες διατείνονται ότι αγαπούν το Γηροκομείο, ενημερώνουν τους τροφίμους για την καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται στους υπερήλικες αισθήματα ανασφάλειας. Να διασπείρονται ειδήσεις και κακόβουλα σχόλια που καταρρακώνουν την εικόνα του Ιδρύματος και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην κοινωνία. Το Γηροκομείο προσέφερε, προσφέρει και θα εξακολουθήσει την προσφορά του στο μέλλον. Οι ίδιες οι εργαζόμενες πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται. Έτσι θέτουν και το Ίδρυμα και την εργασία τους σε κίνδυνο. Τώρα, στα δύσκολα προσδοκούσαμε στήριξη αλλά δυστυχώς ακολουθήθηκε ο δρόμος των εντάσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ουδείς από τους παράγοντες που απευθύνθηκαν (κ.Βουλευτής, κ.Αντιπεριφερειάρχης) δεν μας συνέστησε τη λύση του ξεπουλήματος της περιουσίας. Μάλιστα, ο εργατολόγος, κ.Μητρόπουλος, τους επισήμανε την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους που αφορά ηλικιωμένους και εμπερίστατους συνανθρώπους μας.

Μετά από την ανάγνωση του παρόντος, πιστεύουμε ότι ο χαρακτηρισμός του ΔΣ ως ανάξιου και αδιάφορου είναι συκοφαντικός και αβάσιμος. Εμείς σαν ΔΣ, έχοντας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και τη βοήθεια του Θεού και των Αγίων Αναργύρων θα κρατήσουμε το Ίδρυμα σε λετουργία παρά τα όσα ανυπόστατα και κακόβουλα ακούστηκαν.

Με τιμή
Για το ΔΣ του Ιδρύματος
Γηροκομείο Σπάρτης
“ Οι Άγιοι Ανάργυροι”
Η πρόεδρος
Χρ.Χαρίδα – Λαμπρινού