Απαράδεκτες οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στην Ηλεία

Στην «εμφάνιση» της προβληματικής κατάστασης- που υπάρχουν παντού πλέον στην Ελλάδα- και στη Μυρσίνη Ηλείας, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού εγκατάστασης προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας, που να τηρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, επισημαίνει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Σύμφωνα με καταγγελίες, η σίτιση στη δομή φιλοξενίας της Μυρσίνης είναι ανεπαρκής, με μειωμένης διατροφικής αξίας φαγητό, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι ακόμη και το γάλα που παρέχεται στα βρέφη έως 6 μηνών είναι πολύ μικρότερης ποσότητας από όσο προβλέπεται στη σύμβαση. Στο θέμα της υγείας, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής προσφέρουν αφιλοκερδώς τα στοιχειώδη, ενώ στο θέμα της ασφάλειας καταγγέλλεται ότι η πρόσβαση εντός και εκτός χώρου είναι ελεύθερη για τον οποιοδήποτε, ακόμη και για «αμφιβόλων κινήτρων» οργανώσεις, που υπόσχονται πέρασμα στην κεντρική Ευρώπη. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν αληθεύουν οι καταγγελίες για την ανεπαρκή σίτιση και τα ελλιπή μέτρα φιλοξενίας, ποια είναι η εταιρεία που έχει υπογράψει σχετική σύμβαση σίτισης και να δοθεί η σχετική σύμβαση, εάν έχουν γίνει έλεγχοι σχετικά με την τήρηση των όρων της σύμβασης και εάν πρόκειται να προβούν σε σχετικές ενέργειες ώστε να καλυτερεύσουν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ

Προς τους Υπουργούς

Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Κακοδιαχείριση στη δομή φιλοξενίας της Μυρσίνης στο Νομό Ηλείας

Η προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού εγκατάστασης προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας, που να τηρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, έχει κάνει την «εμφάνισή» της και στη Μυρσίνη Ηλείας.

Στη δομή φιλοξενίας της Μυρσίνης στο Νομό Ηλείας φιλοξενούνται σήμερα 118 πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε 38 κατοικίες. Μάλιστα, ανάμεσα στους πρόσφυγες συγκαταλέγονται πολλά παιδιά, καθώς και βρέφη έως 6 μηνών- αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από την αρχή λειτουργίας του κέντρου έχουν υπάρξει δύο γεννήσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με καταγγελίες, η σίτιση από την εταιρεία, που έχει αναλάβει το catering της δομής, είναι ανεπαρκής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και από τους ίδιους του φιλοξενούμενους. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Catering δεν έχει δημιουργήσει χώρο εστίασης, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση, δεν μαζεύει τα σκουπίδια, που η ίδια δημιουργεί και ως οφείλει, βάσει της σύμβασης, ενώ το φαγητό που διανέμεται στους πρόσφυγες είναι μειωμένης διατροφικής αξίας και συνεχώς ίδιο (φακόρυζο, κοφτό μακαρονάκι και πατάτες)- κάτι που προκαλεί τις αντιδράσεις των προσφύγων. Επίσης, ενώ η σύμβαση προβλέπει την καθημερινή παροχή τουλάχιστον 400ml γάλακτος στα παιδιά έως 6 μηνών, 6 φορές την ημέρα, στην πραγματικότητα δίνεται μόλις μία φορά την ημέρα πολύ μικρότερης ποσότητας.

Όπως γνωρίζετε, μία δομή φιλοξενίας οφείλει, αν μη τι άλλο, να παρέχει τα στοιχειώδη: τροφή, σωστές συνθήκες υγιεινής και ασφάλεια. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες, φαίνεται ότι σε καμία των περιπτώσεων, τα παραπάνω δεν καλύπτονται στη δομή φιλοξενίας της Μυρσίνης. Το φαγητό είναι ελάχιστο και κακής ποιότητας. Στο θέμα της υγείας, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής, με δική τους πρωτοβουλία και αφοσίωση, προσπαθούν να προσφέρουν υποτυπωδώς τα στοιχειώδη, ενώ και στο θέμα της ασφάλειας θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση εντός και εκτός χώρου, είναι ελεύθερη για τον οποιοδήποτε, ακόμη και για «αμφιβόλων κινήτρων» οργανώσεις, όπως καταγγέλλεται, οι οποίες υπόσχονται πέρασμα στην κεντρική Ευρώπη.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Αληθεύουν οι καταγγελίες για τα ανωτέρω περιγραφέντα περιστατικά και ειδικά για τη σημαντική έλλειψη σε γάλα για τα βρέφη έως 6 μηνών;

Ποια είναι η εταιρεία με την οποία έχει πραγματοποιηθεί η σχετική σύμβαση σίτισης της δομής φιλοξενίας της Μυρσίνης; Τι προβλέπει η σχετική σύμβαση για το θέμα της ποσότητας και του είδους των παρεχόμενων γευμάτων; Ποιες είναι οι λοιπές υποχρεώσεις της; Παρακαλούμε όπως μας δοθεί η σχετική σύμβαση.

Γίνεται έλεγχος σχετικά με την ορθή υλοποίηση της σύμβασης από την εν λόγω εταιρεία; Εάν ναι, ποια τα αποτελέσματα του ελέγχου;

Πρόκειται να προβείτε σε σχετικές ενέργειες, προκειμένου η σίτιση των προσφύγων στην εν λόγω δομή να αλλάξει δραστικά προς το καλύτερο;

Αληθεύουν οι καταγγελίες σχετικά με τα ελλιπή μέτρα φύλαξης στη δομή φιλοξενίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας