Αγροτικοί ιατροί & ενίσχυση εφημεριών στο ΚΥ Αγίου Νικολάου

Τις τελευταίες μέρες απασχολεί, όπως είναι λογικό, τους κατοίκους της περιοχής της Μάνης, αλλά και τον τοπικό τύπο, το θέμα του περιορισμού της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, καθώς η οποιαδήποτε μεταβολή της λειτουργίας του δημιουργεί συνέπειες στην αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οφείλουμε όμως να διευκρινίσουμε ότι η πρόταση αυτή δεν πρόκυψε ως συνέπεια περιορισμού δαπανών. Το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, ως γνωστόν, υπήρξε ανέκαθεν υποστελεχωμένο και οι εφημερίες του καλύπτονταν από γιατρούς των άλλων Κέντρων Υγείας, της Μεσσήνης και του Μελιγαλά κλπ, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στα ΚΥ που υπηρετούσαν οι γιατροί όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Το καλοκαίρι του 2015 το ΚΥ για πρώτη φορά στελεχώθηκε από 3 μόνιμους ειδικευμένους ιατρούς Γενικής Ιατρικής, που κατέλαβαν θέσεις στα περιφερειακά ιατρεία του. Έτσι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα των εφημεριών αλλά και της κάλυψης της περιοχής. Δύο όμως από αυτούς αποχώρησαν πρόσφατα, για προσωπικούς λόγους, κάνοντας χρήση θεμελιωμένων εργασιακών δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα την μείωση του υπηρετούντος προσωπικού. Σε καμιά περίπτωση η αποδυνάμωση αυτή δεν προέκυψε από πολιτική βούληση για υποβάθμιση και περικοπή δαπανών.

Στη συγκυρία αυτή και για το άμεσο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειμμα στην εξυπηρέτηση των κάτοικων στην περιοχή, επιλέχθηκε η τοποθέτηση δύο νέων αγροτικών ιατρών στο ΚΥ και η ενίσχυση των εφημεριών.

Προτεραιότητα και μέλημα της παρούσας κυβέρνησης είναι η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου, που πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις και στη λειτουργία του ΚΥ Αγίου Νικολάου.